Papiller tiroid kanserinde sistemik inflamatuar indeksler (PIV, SII, NLR, SIRI) ikinci primer kanseri öngörebilir mi?
Can systemic inflammatory indices (PIV, SII, NLR, SIRI) predict second primary malignancy in papillary thyroid carcinoma?
  1. Tez No: 1016073
  2. Yazar: MELİH ONARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Papiller tiroid kanseri, ikinci primer malignite, sistemik inflamatuar indeksler, SII, NLR, PIV, SIRI, Papillary thyroid carcinoma, systemic inflammatory indices, SII, NLR, PIV, SIRI, second primary malignancy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Papiller tiroid karsinomu (PTK), diferansiye tiroid kanserleri içerisinde en sık görülen ve genellikle indolent biyolojik davranış gösteren bir malignitedir. PTK'nın birçok solid tümöre kıyasla daha düşük sistemik inflamatuar yanıt oluşturduğu bilinmektedir. Bu nedenle, PTK hastalarında beklenenden yüksek inflamatuar indekslerin eşlik eden ikinci primer malignitenin (İPM) erken biyolojik göstergesi olabileceği düşünülmüştür. Bu çalışmada, sistemik inflamatuar indekslerin PTK hastalarında İPM öngörmedeki klinik değerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Ekim 2020–Mayıs 2025 tarihleri arasında Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğinde papiller tiroid karsinomu (PTK) tanısıyla takip edilen toplam 418 hasta dahil edildi. Hastalar, tıbbi kayıtlar ve histopatolojik raporlar incelenerek; metastaz veya nüks ile ilişkili olmayan, farklı bir primer tümör olarak doğrulanmış malignite varlığına göre ikinci primer malignite (İPM) saptanmayan ve İPM saptanan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Preoperatif hemogram verileri kullanılarak pan-immün-inflamatuar değer (PIV), sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII), nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI) değerleri hesaplandı. Gruplar demografik özellikler, laboratuvar parametreleri ve inflamatuar indeksler açısından karşılaştırıldı. ROC, korelasyon ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 418 hastanın 34'ünde (%8,1) İPM saptandı. İPM saptanan hastaların yaş ortalaması (53,6 ± 10,5 yıl), İPM saptanmayan hastalara (44,9 ± 13,1 yıl) oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p<0,001). SII, NLR ve SIRI değerleri İPM grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,019; p=0,007; p=0,019). PIV değeri ise sınırda anlamlılık gösterdi (p=0,052). ROC analizinde inflamatuar indekslerin İPM öngörmede düşük-orta düzeyde ayırt edici performansa sahip olduğu saptandı (AUC: 0,62–0,67). Optimal kesme değerleri PIV için 367,1; SII için 413,1; NLR için 2,35 ve SIRI için 1,69 olarak bulundu. Çok değişkenli analizde yaş bağımsız prediktif değerini korudu (p=0,004). Sonuç: Normalde düşük inflamatuar profil ile seyreden PTK hastalarında beklenenden yüksek sistemik inflamatuar indeksler, eşlik eden İPM açısından klinik olarak anlamlı olabilir. Bu indeksler, tek başına güçlü prediktif belirteçler olmamakla birlikte, PTK hastalarında İPM açısından klinik farkındalık oluşturabilecek tamamlayıcı parametreler olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Papillary thyroid carcinoma (PTC) is the most common subtype of differentiated thyroid cancer and is generally characterized by an indolent biological behavior. Compared with many other solid tumors, PTC is known to induce a relatively lower systemic inflammatory response. Therefore, unexpectedly elevated inflammatory markers in patients with PTC may represent an early biological indicator of a coexisting second primary malignancy (SPM). This study aimed to investigate the clinical value of systemic inflammatory indices in predicting SPM in patients with PTC. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 418 patients who were followed up with a diagnosis of papillary thyroid carcinoma (PTC) at the Endocrinology and Metabolism Diseases outpatient clinic between October 2020 and May 2025. Based on the review of medical records and histopathological reports, patients were divided into two groups according to the presence or absence of second primary malignancy (SPM), which was defined as a malignancy confirmed to be a distinct primary tumor and unrelated to metastasis or recurrence. Pan-immune-inflammation value (PIV), systemic immune-inflammation index (SII), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), and systemic inflammation response index (SIRI) values were calculated using preoperative complete blood count data. The groups were compared in terms of demographic characteristics, laboratory parameters, and inflammatory indices. Receiver operating characteristic (ROC), correlation, and multivariable logistic regression analyses were performed. Results: Among the 418 patients included in the study, SPM was detected in 34 (8.1%). The mean age of the patients with SPM (53.6 ± 10.5 years) was found to be statistically significantly higher than that of the patients without SPM (44.9 ± 13.1 years) (p<0.001). SII, NLR, and SIRI values were significantly higher in the second primary malignancy group (p=0.019, p=0.007, and p=0.019, respectively). Conversely, the PIV value showed borderline significance (p=0.052). In the ROC analysis, inflammatory indices demonstrated low-to-moderate discriminative performance in predicting SPM (AUC: 0.62–0.67). The optimal cut-off values were determined as 367.1 for PIV, 413.1 for SII, 2.35 for NLR, and 1.69 for SIRI. In the multivariable analysis, age maintained its independent predictive value (p=0.004). Conclusion: In patients with PTC, which typically demonstrates a low inflammatory profile, unexpectedly elevated systemic inflammatory indices may serve as an early biological warning signal for the presence of a coexisting second primary malignancy. Although these biomarkers are not strong stand-alone predictors, they may be considered complementary parameters that support clinical evaluation and increase clinical awareness regarding SPM in patients with PTC.