Akıllı kentlerin kamu hizmetlerinde verimliliğe etkisi: İzmir ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri örneği
The impact of smart cities on efficiency in public services: The case of Izmir and Gursa Metropolitan Municipalities
  1. Tez No: 1016172
  2. Yazar: MEHMET BURAK VURKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE TURGAYLI ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı kentler, Belediyeler, Smart cities, Municipalities
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde şehirlerin hızlı büyümesi, daha etkili, verimli ve sürdürülebilir kamu hizmeti sunumunu gerektirmektedir. Bu bağlamda, akıllı şehir uygulamaları, bilgi ve iletişim teknolojilerini kamu yönetimine entegre ederek hizmet kalitesini iyileştirmek ve optimum kaynak kullanımını sağlamak için önemli bir dönüşüm aracı haline gelmiştir. Bu tez, akıllı şehirlerin kamu hizmetlerinin verimliliği üzerindeki etkisini İzmir ve Bursa büyükşehir belediyeleri örnekleri aracılığıyla incelemektedir. Araştırma öncelikle akıllı şehir kavramına, bileşenlerine ve bunların kamu yönetimiyle ilişkisine odaklanmakta ve ardından İzmir ve Bursa'daki akıllı şehir projelerinin karşılaştırmalı bir analizini yürütmektedir. Çalışmanın sonuçları, akıllı ulaşım, enerji yönetimi, atık yönetimi, su ve çevre hizmetleri ile dijital belediye uygulamalarının şehirlerdeki hizmet sunumunu daha hızlı, daha şeffaf ve daha erişilebilir hale getirdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu uygulamaların vatandaş memnuniyetini artırdığı, belediye harcamalarını azalttığı ve sürdürülebilir kentsel gelişime katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, İzmir ve Bursa büyükşehir belediyeleri örnekleri, akıllı şehir stratejilerinin kamu hizmetlerinin verimliliğini artırmada oynadığı önemli rolü göstermekte ve Türkiye'deki diğer belediyeler için bir rehber niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Today's rapid growth in cities necessitates more effective, efficient, and sustainable public service delivery. In this context, smart city applications have become a key transformation tool for improving service quality and ensuring optimal resource utilization by integrating information and communication technologies into public administration. This thesis examines the impact of smart cities on the efficiency of public services through the examples of the Izmir and Bursa metropolitan municipalities. The research first focuses on the concept of a smart city, its components, and their relationship with public administration, and then conducts a comparative analysis of smart city projects in Izmir and Bursa. The results of the study reveal that smart transportation, energy management, waste management, water and environmental services, and digital municipal applications make urban service delivery faster, more transparent, and more accessible. Furthermore, these applications have been found to increase citizen satisfaction, reduce municipal expenditures, and contribute to sustainable urban development. In conclusion, the examples of the Izmir and Bursa metropolitan municipalities demonstrate the significant role that smart city strategies play in improving the efficiency of public services and serve as a guide for other municipalities in Turkey.