Silisyum uygulamalarının M9 anacına aşılı modi ve granny smith, elma çeşitlerinde meyvelerin antioksidan içerikleri ile elma ağaçlarındaki fotosentetik parametreler üzerine etkileri
Effects of silicon applications on antioxidant content of fruits and photosynthetic parameters in apple trees of modi and granny smith apple varieties grafted onto M9 rootstock
  1. Tez No: 1016350
  2. Yazar: MUHSİN BAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN İMRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, Silisyum Uygulaması, Toprak Tuzluluğu, Verim ve Kalite, Apple, Silicon Application, Soil Salinity, Yield and Quality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 2020–2021 ve 2021–2022 dönemlerinde Niğde ili Ulukışla ilçesinde bulunan BALER işletmesine ait elma bahçesinde yürütülmüştür. Araştırmada, M9 anacı üzerine aşılı, 3,5 x 0,75 m dikim aralıklarına sahip ve Spindel budama sistemine göre şekillendirilmiş Modi ve Granny Smith elma çeşitleri kullanılmıştır. Çalışmanın amacı, tuzlu ve tuzsuz toprak koşullarında söz konusu çeşitlerde topraktan (70 - 140 g) ve yapraktan (25 50 ml) farklı dozlarda uygulanan Silisyum (Si) gübrelerinin fotosentetik parametrelere, verim ve kalite unsurlarına ve meyvelerin antioksidan içeriklerine olan etkilerinin belirlemesidir. Elde edilen bulgulara göre, her iki çeşittede Si uygulamaları fotosentetik aktiviteyi önemli düzeyde artırmıştır. Topraktan 140 g Si uygulaması birçok parametrede kontrole kıyasla daha yüksek değerler vermiştir. Modi çeşidinde yaprak klorofil içeriği (SPAD) ve fotosistem II (PSII) ölçüm değerleri (SPAD 52.30–51.96; PSII 0.75–0.74), kontrol grubuna göre (SPAD 36.61–43.12; PSII 0.72–0.73) daha yüksek bulunmuştur. Benzer şekilde, meyve kabuğunda belirlenen DPPH inhibisyon/süpürme değerleri (86.01/74.49), kontrol değerlerinden (75.91/65.32) daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Tuzlu toprakta, 140 g, tuzsuz toprakta 70 - 140 g Si uygulamasının her iki çeşittede meyve ağırlığını kontrole göre istatistiki açıdan önemli düzeyde arttırdığı saptanmıştır. Bununla birlikte topraktan 140g Si uygulamasının ağaç başına verim değerini kontrole göre Modi çeşidinde yaklaşık %15 oranında, Granny Smith çeşidinde ise yaklaşık %13 oranında artış sağladığı saptanmıştır. Fenolojik gözlemler bakımından silisyum uygulamalarının belirgin bir etkisi gözlenmemekle birlikte, renk parametreleri (L*, a*, b*, Chroma, Hue) ve diğer kalite ölçütlerinde kontrol gruplarına göre iyileşmeler saptanmıştır. Tuzlu toprak koşullarında yetiştirilen her iki çeşit için de topraktan 140 g Si uygulamasının, tuzsuz toprakta yetiştirilenlerle benzer performans gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, silisyum uygulamalarının tuz stresi koşullarında elma ağaçlarının fotosentez kapasitesini, antioksidan içeriğini, meyve verimi ve kalite özelliklerini artırarak sürdürülebilir elma yetiştiriciliğine önemli katkılar sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted during the 2020–2021 and 2021–2022 growing seasons in an apple orchard belonging to the BALER enterprise located in Ulukışla district of Niğde province. In the study, Modi and Granny Smith apple cultivars grafted on M9 rootstock, planted at 3.5 × 0.75 m spacing and trained according to the Spindle training system were used. The aim of this study was to determine the effects of silicate Siand granular silicon fertilizers applied at different doses through soil (70–140 g) and foliar (25–50 ml) applications on photosynthetic parameters, yield and fruit quality characteristics, and antioxidant contents of fruits under saline soil conditions. According to the results obtained, silicon (Si) applications significantly increased photosynthetic activity in both cultivars. Soil application of 140 g Si resulted in higher values in many parameters compared with the control treatment. In the Modi cultivar, leaf chlorophyll content (SPAD) and photosystem II (PSII) measurement values (SPAD 52.30 51.96; PSII 0.75–0.74) were found to be higher than those of the control group (SPAD 36.61–43.12; PSII 0.72–0.73). Similarly, DPPH inhibition/scavenging values determined in the fruit peel (84.96/74.69) were higher than those of the control treatment (62.57/52.29). It was also determined that 140 g Si application under saline soil conditions and 70–140 g Si application under non-saline soil conditions significantly increased fruit weight in both cultivars compared with the control. Moreover, soil application of 140 g Si increased yield per tree by 15% in the Modi cultivar and by 13% in the Granny Smith cultivar compared with the control. Although no significant effect of silicon applications was observed in terms of phenological observations, improvements were detected in color parameters (L*, a*, b*, Chroma, Hue) and other quality criteria compared with the control treatments. For both cultivars grown under saline soil conditions, soil application of 140 g Si showed a performance similar to those grown under non-saline soil conditions. In conclusion, silicon applications were found to make significant contributions to sustainable apple production by increasing the photosynthetic capacity, antioxidant content, fruit yield, and quality characteristics of apple trees under salt stress conditions.