Türkiye ve Almanya'da gündelik milliyetçilik: Olimpiyat oyunları örneği
Banal nationalism in Turkey and Germany: The case of the Olympic games
  1. Tez No: 1016471
  2. Yazar: OĞUZHAN ALTINKOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Banal milliyetçilik, Banal nationalism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Michael Billig'in banal milliyetçilik kavramını kullanarak Olimpiyat Oyunlarının gündelik hayatta milliyetçiliğin yeniden üretilmesindeki rolünü araştırmaktadır. Rutin spor haberlerindeki milliyetçi duyguların ince ifadelerine odaklanarak, uluslararası spor etkinliklerinde ulusal kimliğin görünüşte zararsız bir dil aracılığıyla nasıl inşa edildiğini ve yeniden üretildiğini incelemektedir. Araştırma, milliyetçiliğin, ulusal kimliği incelikle pekiştiren gündelik pratikler ve söylemler aracılığıyla yeniden üretildiğini öne süren banal milliyetçilik teorisine dayanmaktadır. Almanya ve Türkiye'den önde gelen iki ulusal gazeteyi analiz eden çalışma, banal milliyetçiliğin farklı spor gelenekleri ve medya ortamlarına sahip farklı ulusal bağlamlarda kendini nasıl gösterdiğini araştırmaktadır. Bu seçim, kamusal alanda milliyetçi söyleme zıt yaklaşımları olan ülkeler arasında bir karşılaştırma yapılmasına olanak sağlamaktadır. Araştırma, gazetecilerin okuyucuları ulusal bir çerçeve içinde dolaylı olarak nasıl konumlandırdıklarını ortaya çıkarmak için kişisel, mekânsal ve zamansal deixisleri incelemektedir. 2016, 2020 ve 2024 Olimpiyat Oyunlarına odaklanan çalışmada, iki ülkeden iki yüksek tirajlı gazetenin spor bölümlerindeki milliyetçi söylemleri incelemek için nitel içerik analizi ve eleştirel söylem analizi kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study uses Michael Billig's concept of banal nationalism to examine the role of the Olympic Games in the reproduction of nationalism in everyday life. By focusing on the examination of subtle expressions of nationalist sentiments within routine sports news coverage, the study investigates the processes through which national identity is constructed and reproduced in international sporting events, specifically through the use of seemingly innocuous language. The research is based on the theory of banal nationalism, which posits that nationalism is reproduced through everyday practices and discourses that subtly reinforce national identity. The study analyses two leading national newspapers from Germany and Türkiye in order to explore the manifestation of banal nationalism in different national contexts, which are characterised by differing sporting traditions and media environments. This choice allows for a comparison between countries with contrasting approaches to nationalist discourse in the public sphere. The research examines personal, spatial and temporal deixis to reveal how journalists implicitly position readers within a national framework. The study focuses on the 2016, 2020 and 2024 Olympic Games, using qualitative content analysis and critical discourse analysis to examine nationalist discourses in the sports sections of two high-circulation newspapers from two countries.