Gonartrozlu hastalarda terapötik ultrasonun iki farklı teknikle uygulama sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the outcomes of two different therapeutic ultrasound application techniques in patients with gonarthrosis
  1. Tez No: 1016551
  2. Yazar: DİLEK ÜN OĞUZHANASİLTÜRK
  3. Danışmanlar: UZMAN BERRİN HÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, diz osteoartriti, fonksiyonel kapasite, terapötik ultrason, Functional capasity, knee osteoarthritis, pain, therapeutic ultrasound
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Primer diz osteoartrit (OA)'li hastalarda, fizik tedavi modalitelerinden terapötik ultrasonun iki farklı teknikle uygulanma sonuçlarının karşılaştırılmasını amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışma, prospektif, değerlendirici kör, kontrollü olarak planlandı. Çalışmaya Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniğine diz ağrısı yakınması ile başvuran ve primer diz OA'i tanısı alan 40-70 yaş arası 46 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele üç gruba ayrıldı. Her grup 30 diz içerecek şekilde oluşturuldu. Birinci gruptaki 15 hastaya pulse ultrason, hotpack ve ev egzersiz programı, ikinci gruptaki (kontrol grubu) 16 hastaya hotpack ve ev egzersiz programı, üçüncü gruptaki 15 hastaya kontinyu ultrason, hot pack ve ev egzersiz programı uygulandı Tedavi öncesinde, tedavi bitiminde ve tedavi sonrası 2. ayda hastalar; VAS, WOMAC ve Lequesne diz OA indeksi, SF–36 yaşam kalitesi ölçütü ve izokinetik kas gücü ölçümleri ile değerlendirildi. Bulgular: Her üç çalışma grubunda da tedavi protokolleri sonunda, WOMAC ve Lequesne indekslerinde ağrı ve fonksiyonel kapasitede anlamlı düzelmeler elde edildi, gruplar arasında ise anlamlı farklılık tespit edilmedi. Yaşam kalitesi değerlendirmesinde SF-36 fiziksel fonksiyonellik, bedensel ağrı ve sosyal fonksiyonellik skorlarında her üç grupta anlamlı düzelme elde edilirken hiçbir grupta genel sağlık, canlılık ve genel ruh sağlığında anlamlı düzelme gözlenmedi. VAS değerlendirmesinde ikinci grupta istatistiksel olarak anlamlı iyileşme görülürken birinci ve üçüncü gruplarda tedavi protokolü ile sağlanan iyileşme istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değildi. Sonuç: Çalışmamızda diz OA'de terapötik ultrasonun iki farklı teknikle uygulanmasının birbirine göre anlamlı bir üstünlüğü tespit edilmedi. Tüm gruplardaki hastalara yüzeyel ısı tedavi modalitesi hotpack uygulanması nedeni ile gruplarda gerçekleşen istatiksel olarak anlamlı düzelmeyi terapötik ultrasona bağlayamayız. Terapötik ultrasonun etkinliğini gösterebilmek için daha geniş popülasyonlu ve ultrason uygulamasına spesifik daha fazla klinik çalışmaların planlanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare the results of two different application techniques of therapeutic ultrasound that is one of the physical therapy modalities in primary knee osteoarthritis (OA) patients. Materials and Methods: The study was planned as prospective, assessor blinded, randomized controlled trial. Forty six patients who had attended to the physical therapy and rehabilitation clinic of Okmeydanı Education and Research Hospital with knee pain and had primary knee OA diagnosis, between the ages of 40 and 70 were included to the study. The patients were separated into 3 groups randomly. Each of the groups was created as involving 30 knees. Pulse ultrasound, hotpack and home exercise program was applied to the 15 patients in the first group, hotpack and home exercise program to the 16 patients in the second group (control group), continue ultrasound, hotpack and home exercise program was applied to the 15 patients in the third group. The patients were evaluated by VAS, WOMAC and LEQUESNE knee OA index, SF 36 life quality index and isokinetic muscle strength measurement before treatment, after treatment and 2 months later after treatment. Results: Significant improvements were obtained in functional capacity, WOMAC and Lequesne indexes in each three treatment groups at the end of the treatment protocole but there was no significant difference between the groups. There were significant improvements in physical functioning, bodily pain and social functioning scores of life quality index SF 36, but in any of the groups no significant improvement in general health, vitality and general mental health scores was observed. In the case of VAS assessment, there was significant improvement in the second group statistically, but the level of progression supplied by the treatment protocole was not meaningful in respect of statistics in the first and third groups. Conclusion: In our study, no significant precedence was assessed in between the two different application techniques of therapeutic ultrasound in knee OA. Because a superficial heat modality, hotpack was administered in all groups, we can not attribute the statistically significant improvement gained in the groups to therapeutic ultrasound. In order to denominate the therapeutic ultrasound effectiveness, it is required that more clinical studies with broader study population and are more spesific to ultrasound, to be planned.