Sakarya-Karasu ilçesinin sıvılaşma potansiyelinin incelenmesi
Assessment of the liquefaction potential in Sakarya-Karasu district
  1. Tez No: 1016613
  2. Yazar: FATİH YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ ARSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat mühendisliği, Civil engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Sakarya ili Karasu ilçesinin merkezi mahallelerine ait SPT verileri kullanılarak alüvyonel zeminlerin deprem kaynaklı sıvılaşma potansiyeli ve sıvılaşma sonrası oturma davranışı incelenmiştir. Arazi verilerinden elde edilen ham SPT değerleri gerekli düzeltmelerden geçirilerek Idriss & Boulanger (2008), NCEER-Tokimatsu & Seed (1987) ve Çetin vd. (2004–2018) yaklaşımlarıyla değerlendirilmiş ve sıvılaşma potansiyeline sahip katmanlarında sıvılaşma sonrası oturma analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular, çalışma alanında genel eğilimin düşük–orta düzeyde sıvılaşma riski yönünde olduğunu; ancak özellikle yeraltı su seviyesinin etkisi altındaki 1,5–6,0 m derinlik aralığındaki gevşek kum tabakalarının kritik davranış sergilediğini göstermektedir. Yöntemler arasında Idriss & Boulanger daha güvenli tarafta kalan sonuçlar verirken, Çetin vd. yöntemleri nispeten daha iyimser sonuçlar üretmiştir; buna rağmen üç yöntemin bölgesel eğilimleri birbirini desteklemektedir. Sıvılaşma sonrası oturma tahminleri, bazı parsellerde mühendislik kabul sınırlarını aşma potansiyeli taşıdığını, çoğu parselde de uygun temel seçimi ile de riskin yönetilebilir olduğunu ortaya koymuştur. SPT tabanlı değerlendirmelerin güvenilirliğinin artırılması için CPT/CPTu ve yerinde sismik ölçümlerle desteklenmesini; riskli sahalarda ise zemin iyileştirme tedbirlerinin uygulanmasını önerir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the earthquake-induced liquefaction potential and post-liquefaction settlement behavior of alluvial soils in the central neighborhoods of Karasu district, Sakarya Province, using Standard Penetration Test (SPT) data. Raw SPT blow counts were corrected and evaluated using the approaches of Idriss & Boulanger (2008), NCEER / Tokimatsu & Seed (1987), and Çetin et al. (2004–2018). Post-liquefaction settlement analyses were carried out for layers identified as susceptible to liquefaction. Results indicate a generally low–to–moderate liquefaction susceptibility across the study area; however, loose sandy layers at depths of approximately 1.5–6.0 m—subject to the influence of a high groundwater table—display critical behavior. Among the applied methods, Idriss & Boulanger produces more conservative (safer) estimates, whereas the Çetin et al. approaches tend to yield relatively optimistic results; nonetheless, the three methods are consistent in their regional trends. Estimated post-liquefaction settlements suggest that some plots may exceed commonly accepted engineering limits, while for most locations the risk can be managed through appropriate foundation selection. It is recommended that SPT-based evaluations be corroborated with CPT/CPTu and that ground improvement measures be implemented in areas identified as high risk.