Evli bireylerin bağlanma yaralanmaları, bağlanma stilleri ve duyguları ifade etme düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships among attachment injuries, attachment styles and emotional expression levels of married individuals
- Tez No: 1016685
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ÜMMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bağlanma yaralanmaları, bağlanma stilleri, duygu, duyguları ifade etme, evlilik, duygu odaklı çift terapisi, attachment injuries, attachment styles, emotion, emotional expression, marriage, emotion-focused couple therapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, evli bireylerin bağlanma yaralanmaları ile bağlanma stilleri ve duyguları ifade etme düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Katılımcılar 20-65 yaş aralığında en az bir yıldır evli olan 415 bireyden oluşmaktadır. Çalışma kapsamında veriler çevrimiçi anketler aracılığıyla toplanmıştır. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 22 paket programından yararlanılmıştır. Bağlanma yaralanmalarının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla Bağımsız Grup t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Analizi kullanılmıştır. Evli bireylerin bağlanma yaralanmaları, bağlanma stilleri ve duyguları ifade etme düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Analizi uygulanmıştır. Değişkenlerin bağlanma yaralanmalarını yordama gücünü belirlemek amacıyla ise Çoklu Regresyon Analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları bağlanma yaralanmalarının kaygılı-kararsız ve kaçınan bağlanma stilleri ile pozitif yönlü anlamlı ilişkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Güvenli bağlanma ile bağlanma yaralanmalarının bağlanma alt boyutu arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Duyguları ifade etme ve alt boyutları ile bağlanma yaralanmaları arasında anlamlı ilişkiler saptanmamıştır. Regresyon analizi sonuçlarına göre kaygılı-kararsız ve kaçınan bağlanma stilleri bağlanma yaralanmalarının anlamlı yordayıcılarıdır. Demografik değişkenlere ilişkin bulgular bağlanma yaralanmalarının cinsiyet, çocuk sayısı, algılanan ebeveyn tutumu, evlilik süresi ve ilişki doyumuna göre anlamlı farklılık gösterdiğini; doğum sırası, çalışma durumu, eğitim durumu ve eşler arasındaki yaş farkına göre ise anlamlı farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Elde edilen bulguların bağlanma yaralanmalarının anlaşılmasına ve evlilik ile çift danışmanlığı alanındaki uygulamalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationships between attachment injuries, attachment styles, and emotional expression levels among married individuals. The participants consisted of 415 individuals aged between 20 and 65 who had been married for at least one year. Data were collected through online questionnaires. A correlational survey model, one of the quantitative research methods, was employed in this study. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 22. Independent Samples t-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and Pearson Product-Moment Correlation Coefficient Analysis were conducted to examine whether attachment injuries differed according to demographic variables. Pearson Product-Moment Correlation Coefficient Analysis was also used to investigate the relationships among attachment injuries, attachment styles, and emotional expression levels of married individuals. Multiple Regression Analysis was performed to determine the predictive power of the variables on attachment injuries. The findings revealed that attachment injuries were positively and significantly associated with anxious-ambivalent and avoidant attachment styles. Significant negative relationships were found between secure attachment and the attachment dimension of attachment injuries. No significant relationships were identified between emotional expression and its subdimensions and attachment injuries. According to the results of the regression analysis, anxious-ambivalent and avoidant attachment styles were significant predictors of attachment injuries. Findings regarding demographic variables indicated that attachment injuries differed significantly according to gender, number of children, perceived parental attitudes, duration of marriage and relationship satisfaction, whereas no significant differences were found with respect to birth order, employment status, educational level, and age difference between spouses. It is believed that the findings of this study will contribute to a better understanding of attachment injuries and to practices in the fields of marriage and couples counseling.