N2 sınıfı ticari araçlar için metal/kompozit/ geri dönüştürülmüş kompozit ara bölmelerin mekanik performanslarının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of the mechanical performance of metal, composite, and recycled composite bulkheads for N2 class commercial vehicles
- Tez No: 1016851
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Otomotiv Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Automotive Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum alaşımları, Tabakalı kompozit levhalar, Aluminum alloys, Laminated composite plates
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, N2 sınıfı ticari araçlarda kullanılan ara bölme parçalarının üretiminde tercih edilebilecek üç farklı malzeme türü değerlendirilmiştir: alüminyum, düşük ağırlıklı takviyeli termoplastik paneller (DATT) ve geri dönüştürülmüş PET keçe esaslı kompozit yapılar. Ara bölmeler, sürücü alanı ile yük bölümünü ayırarak güvenliği sağlayan emniyet parçalarıdır. Bu nedenle, kullanılan malzemelerin dinamik yüklere karşı yeterli mukavemeti göstermesi ve aynı zamanda hafiflik ile çevresel sürdürülebilirlik sunması günümüz gereksinimleri açısından önemlidir. Bu kapsamda geliştirilen prototipler mekanik ve çevresel açıdan karşılaştırılmıştır. PET keçenin taşıyıcı bir ara bölme parçasında değerlendirilmesi, çalışmanın literatüre katkı sağlayan temel yönlerinden biridir. Kompozit numuneler termokompresyon yöntemiyle üretilmiş ve farklı kompozisyonlar denenerek prototipler hazırlanmıştır. Malzemelerin performansını belirlemek amacıyla çekme, darbe, eğme, yük güvenliği ve sertlik testleri uygulanmış; mikroyapı analizi için optik mikroskop, SEM ve EDS incelemeleri gerçekleştirilmiştir. PET keçe ara bölme prototipi için ayrıca kısa ve uzun süreli ısıl yaşlandırma, fotometrik buharlaşma ve koku testleri yapılmıştır. Elde edilen mekanik özellikler sırasıyla şu şekildedir: AA5754 alüminyum numuneler 264 MPa çekme mukavemeti ve 292–326 HV₀.₁ mikrosertlik göstermiştir. DATT panel, 70,9 MPa çekme mukavemeti, %1,6 uzama, 50,5 kJ/m² darbe dayanımı ve 40 Shore D sertlik değerleri sergilemiştir. PET keçe kompozit yapı ise 31,4 MPa çekme mukavemeti, %18,4 uzama, 53,6 kJ/m² darbe dayanımı ve 54–62 Shore D sertlik göstermiştir. PET kompozitte fotometrik buharlaşma geçirgenliği %83,8, koku skoru 1,1 olup yaşlandırma sonrası belirgin bir renk değişimi görülmemiştir. Sonuç olarak, geri dönüştürülmüş PET keçe tabanlı kompozit yapının, ticari araç ara bölmeleri için teknik ve çevresel açıdan uygulanabilir bir alternatif olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates three material systems for bulkhead components used in N2 class commercial vehicles: aluminum, lightweight reinforced thermoplastic panels (DATT), and recycled PET felt composite structures. Bulkheads are safety-critical components separating the driver cabin from the cargo area; therefore, materials must provide sufficient resistance to dynamic loads while ensuring low weight and environmental sustainability. In this study, prototypes manufactured from these materials were comparatively assessed in terms of mechanical and environmental performance. The use of recycled PET felt as a load-bearing bulkhead material represents an important contribution to the literature. Composite specimens were produced using the thermocompression process. Mechanical performance was evaluated through tensile, impact, bending, load retention, and hardness tests, while microstructural analyses were conducted using optical microscopy, SEM, and EDS. Thermal aging, fogging, odor tests were also applied to the PET felt bulkhead prototype. The results showed that AA5754 exhibited a tensile strength of 264 MPa and a microhardness of 292–326 HV₀.₁. The DATT panel demonstrated a tensile strength of 70.9 MPa, 1.6% elongation, an impact strength of 50.5 kJ/m², and a hardness of 40 Shore D. The recycled PET felt composite showed a tensile strength of 31.4 MPa, 18.4% elongation, an impact strength of 53.6 kJ/m², and a hardness of 54–62 Shore D. The PET composite exhibited a fogging transmittance of 83.8%, an odor score of 1.1, and no significant color change after aging. Overall, recycled PET felt composites are shown to be a technically and environmentally viable alternative for commercial vehicle bulkhead applications.