A decision support system for optimizing production costs from the perspective of open-pit field data
Açık ocak saha verileri kullanılarak, üretim maliyetlerini optimize etmek için bir karar destek sistemi oluşturulması
  1. Tez No: 1016927
  2. Yazar: EROL GÖDUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN ÇEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Açık ocak madenciliği, Ağır taşıtlar, Karar destek sistemleri, Koruyucu bakım, Makine öğrenmesi, Open pit mining, Heavy vehicles, Decision support systems, Preventive maintenance, Machine learning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, açık ocak madenciliği operasyonlarındaki yüksek üretim maliyetleri sorununu, madencilik araçlarının bakım planlamasını, operasyonel programlamayı, arıza önlemeyi, araç tahsisini, yakıt tüketimini, ekipman kullanım sürelerini ve genel araç verimliliğini optimize eden bir karar destek sistemi geliştirerek ele almaktır. Özellikle artan madencilik talebinin sektör büyümesini hızlandırdığı ve rekabeti yoğunlaştırdığı bir dönemde, verimliliği artırmak ve operasyonel maliyetleri düşürmek, açık ocak madenciliği operasyonlarının verimliliğini artırmak için kritik öneme sahiptir. Bu rekabetçi ortamda hayatta kalmak için şirketler verimliliği artırmalı ve maliyetleri düşürmeli, böylece açık ocak madenciliği operasyonlarının verimliliğini artırmalıdır. Teknolojik gelişmelerle birlikte, karar destek sistemleri ve veri madenciliği, verimliliği artırmak ve maliyetleri düşürmek için sektörler genelinde giderek daha fazla uygulanmaktadır; bu çalışma, üretim süreçlerini, araç operasyonlarını ve genel operasyonel performansı optimize etmek için açık ocak madenciliğinde bunların uygulanmasına odaklanmaktadır. Bu tezde yapılan kapsamlı analizlerden sonra, karar destek sistemlerinin verimliliği artırarak ve maliyetleri düşürerek açık ocak madenciliğinde rekabet gücünü artırmada kritik bir rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to address the challenge of high production costs in open-pit mining operations by developing a decision support system that optimizes mining vehicle maintenance planning, operational scheduling, breakdown prevention, vehicle allocation, fuel consumption, equipment usage periods, and overall vehicle efficiency. Enhancing productivity and reducing operational costs are critical for improving the efficiency of open-pit mining operations, particularly as increasing mining demand has accelerated industry growth and intensified competition. To survive in this competitive environment, companies must enhance productivity and reduce costs, thereby improving the efficiency of open-pit mining operations. With technological advancements, decision support systems and data mining have been increasingly applied across industries to enhance efficiency and reduce costs; this study focuses on their application in open-pit mining to optimize production processes, vehicle operations, and overall operational performance. After the comprehensive analyses performed in this thesis, it was concluded that decision support systems play a critical role in enhancing competitiveness in open-pit mining by improving productivity and reducing costs.