Türk Anayasa Mahkemesi'nin laiklik yorumunun dönüşümü
Transformation of the Turkish Constitutional Court's interpretation of secularism
- Tez No: 1016938
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anayasa Mahkemesi, Laiklik, Constitutional Court, Laicism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Kaynağını dini referanslardan değil beşerî irade, akıl ve bilimden alan hukuk sistemi laik hukuk olarak adlandırılır. Laiklik, modern anlamda Aydınlanma Çağı ile başlayan bilim, sanat, felsefede yaşanan gelişmeler, Fransız İhtilali ile devam ederek siyasal ve toplumsal olaylarla yerleşmiş ve gelişmiştir. Türkiye'de modern anlamda laiklik Cumhuriyet'in ilanı ile yerleşmeye başlamış olup 1937 yılında anayasa değişikliği ile Türk Anayasası'nda yer almıştır. Türkiye'de laiklikle ilgili meselelerin Türk Anayasa Mahkemesi (AYM) içtihatları etrafında şekillendiği söylenebilir. Bu tez çalışmasının amacı AYM'nin laiklik yorumunun verdiği kararlar üzerinden değerlendirilmesidir. Bu amaca yönelik AYM'nin laiklikle ilgili kararları incelenerek anayasal sınırlar kapsamında tartışılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda AYM'nin, 2010'lu yıllara kadar aldığı kararlarda toplumsal hayatı laikleştirme misyonuyla hareket ederek katı laiklik anlayışı ile değerlendirilebilecek yorumlar yaptığı, 2010 yılı sonrası ise özgürlükçü/pasif bir yaklaşım sergilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
A legal system that derives its source not from religious references but from human will, reason, and science is called secular law. Laicism has been established and developed in its modern sense through advancements in science, art, and philosophy beginning with the Enlightenment, continuing with the French Revolution, and manifesting in political and social events. In Türkiye, secularism in its modern sense began to take root with the proclamation of the Republic and was enshrined in the Turkish Constitution with the constitutional amendment of 1937. It can be said that issues related to laicism in Turkey have been shaped around the jurisprudence of the Turkish Constitutional Court (AYM). The aim of this thesis is to evaluate the AYM's interpretation of laicism through its rulings. To this end, the AYM's decisions regarding laicism are examined and discussed within constitutional limits. The investigations revealed that, until the 2010s, the Constitutional Court acted with the mission of secularizing social life, making interpretations that could be evaluated within a strict understanding of laicism; however, after 2010, it adopted a libertarian/passive approach.