Haçlıların Doğu İslam dünyasına bakışları: I. Haçlı Seferi örneği
The Crusaders' perspective on the Eastern Islamic world: The example of the First Crusade
  1. Tez No: 1017060
  2. Yazar: MERVE GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÇEKİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Haçlılar, Haçlı Seferleri, İslam Dünyası, Doğu Algısı, İslam tarihi, Islamic history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
Haçlı Seferleri, Hristiyan Avrupa'nın Doğu-İslam dünyasına yönelik algısının şekillenmesinde etkili olan dini, kültürel, politik ve askeri hareketlerin iç içe geçtiği karmaşık süreci temsil etmektedir. Bu tez, 1096-1099 yılları arasındaki I. Haçlı Seferi döneminde Batı Hristiyan dünyasının Doğu-İslam dünyasına yönelik algılarını ve bu algıların nasıl şekillenip düşmanlığa dönüştüğünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma; özellikle I. Haçlı Seferi bağlamında Haçlıların Doğu-İslam dünyasına yönelik bakış açılarını dinsel, maddi ve düşmanlaştırma (ötekileştirme) olmak üzere üç temel boyutta incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, Haçlı kronikleri ile Müslüman kaynakları karşılaştırmalı analiz yöntemiyle incelenmiş olup yapılan incelemeler sonucunda dönemin ideolojik ve kültürel zihin dünyası ortaya konmuştur. Haçlıların başlangıçta Müslümanları sadece dinsel bir tehdit ve“öteki”olarak gören Haçlı algısının; uzun süreli temaslar, diplomatik ilişkiler ve etkileşimler neticesinde zamanla nasıl bir değişime uğradığı saptanmıştır. Bu çalışma, Haçlı-Müslüman ilişkilerini tarihsel anlatılar üzerinden analiz ederek her iki dünyanın kendi kimlik inşa süreçlerinde birbirlerine dair geliştirdikleri bakış açıları,“öteki”algısının inşası ve değişimini ortaya koymayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
The Crusades represent a complex process in which religious, cultural, political, and military movements intertwined, shaping Christian Europe's perception of the Eastern Islamic world. This thesis aims to examine the perceptions of the Eastern Islamic world held by the Western Christian world during the First Crusade (1096–1099) and how these perceptions took shape and evolved into hostility. This study aims to examine the Crusaders' perspectives on the Eastern Islamic world—particularly in the context of the First Crusade—across three fundamental dimensions: religious, material, and demonization (othering). As part of the research, Crusader chronicles and Muslim sources were examined using a comparative analysis method, and the findings reveal the ideological and cultural mindset of the period. It has been determined how the Crusaders' initial perception of Muslims—viewing them solely as a religious threat and as“the other”—underwent a transformation over time as a result of prolonged contact, diplomatic relations, and interactions. This study aims to analyze Crusader-Muslim relations through historical narratives, revealing the perspectives each world developed regarding the other in their respective identity-building processes, as well as the construction and transformation of the perception of“the Other.”