Endometrium kanseri olgularında histolojik grade ve moleküler sınıflamanın prognostik önemi
Histological grade and prognostic significance of molecular classification in endometrial cancer
  1. Tez No: 1017132
  2. Yazar: SENA NUR ARIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA ATAK, DOÇ. DR. HACI ÖZTÜRK ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium Kanseri, Histolojik Grade, Moleküler Sınıflama, p53, Prognostik Faktörler, Endometrial Cancer, Histological Grade, Molecular Classification, p53, Prognostic Factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET ENDOMETRİUM KANSERİ OLGULARINDA HİSTOLOJİK GRADE VE MOLEKÜLER SINIFLAMANIN PROGNOSTİK ÖNEMİ Amaç: Bu çalışmada, endometrium kanseri olgularında histolojik grade ile moleküler sınıflamanın prognostik öneminin değerlendirilmesi, preoperatif biyopsi ile definitif cerrahi materyali arasındaki uyumun araştırılması ve tanı–cerrahi süresi, serum biyobelirteçleri, inflamatuar parametreler ile PET/BT bulgularının klinikopatolojik özellikler ve sağkalım sonuçları üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Bursa Şehir Hastanesi'nde opere edilen ve definitif histopatolojik tanısı endometrium kanseri olan 255 hasta retrospektif olarak dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinikopatolojik ve histopatolojik verileri, moleküler belirteç profilleri (p53, MMRd), preoperatif serum tümör belirteçleri (CA-125, CA 19-9), sistemik inflamatuar parametreleri (NLR, PLR, LMR, SII) ve preoperatif PET/BT verileri değerlendirildi. Bulgular: Preoperatif endometrial biyopsi ile nihai cerrahi materyal arasında %57,5 (n=122) oranında grade uyumu saptanırken; %30,2 (n=64) upgrade ve %12,3 (n=26) downgrade izlendi. p53 değerlendirilebilen 220 olgunun %23,2'sinde (n=51) p53 anormal ekspresyonu saptandı. Cerrahi grade 3 tümörü olan ve p53 anormal ekspresyonu izlenen olguların hem genel sağkalım hem de hastalıksız sağkalım süreleri anlamlı derecede daha kısa bulundu (p<0,001). Çok değişkenli analizlerde cerrahi grade 3 morfolojisinin bağımsız kötü prognostik faktör olduğu saptandı. MMRd durumu ile tanı–cerrahi süresinin (≤6 hafta ve >6 hafta) sağkalım üzerinde anlamlı etkisi izlenmedi (p>0,05). Yüksek CA-125 düzeylerinin lenfovasküler alan invazyonu (LVSI) ve paraaortik lenf nodu metastazı ile, yüksek CA 19-9 düzeylerinin ise LVSI ile anlamlı ilişki gösterdiği saptandı (p<0,05). Sistemik inflamatuar belirteçler ve PET/BT SUVmax değerleri ile p53 durumu arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). viii Sonuç: Moleküler sınıflamanın sağladığı prognostik katkıya rağmen, cerrahi histolojik grade özellikle grade 3 tümörlerde bağımsız prognostik önemini korumaktadır. Histomorfolojik değerlendirme ile moleküler parametrelerin birlikte değerlendirilmesi, endometrium kanserinde daha doğru risk sınıflaması yapılmasına, prognostik öngörünün geliştirilmesine ve kişiselleştirilmiş tedavi planlamasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HISTOLOGICAL GRADE AND PROGNOSTIC SIGNIFICANCE OF MOLECULAR CLASSIFICATION IN ENDOMETRIAL CANCER Objective: This study aimed to evaluate the prognostic significance of histological grade and molecular classification in endometrial cancer cases, to investigate the concordance between preoperative biopsy and definitive surgical specimens, and to examine the effects of the interval between diagnosis and surgery, serum biomarkers, inflammatory parameters, and PET/CT findings on clinicopathological features and survival outcomes. Materials and Methods: A total of 255 patients who underwent surgery at Bursa City Hospital and had a definitive histopathological diagnosis of endometrial cancer were retrospectively included in the study. Demographic characteristics, clinicopathological and histopathological findings, molecular marker profiles (p53, MMRd), preoperative serum tumor biomarkers (CA-125, CA 19-9), systemic inflammatory parameters (NLR, PLR, LMR, SII), and preoperative PET/CT data were evaluated. Results: Grade concordance between preoperative endometrial biopsy and final surgical specimens was observed in 57.5% (n=122) of cases, whereas 30.2% (n=64) upgrade and 12.3% (n=26) downgrade were identified. Among the 220 evaluable cases, p53 abnormal expression was detected in 23.2% (n=51). Cases with surgical grade 3 tumors and p53 abnormal expression had significantly shorter overall survival and disease-free survival times (p<0.001). In multivariate analyses, surgical grade 3 morphology was identified as an independent poor prognostic factor. No significant effect of MMRd status or the interval between diagnosis and surgery (≤6 weeks and >6 weeks) on survival outcomes was observed (p>0.05). Elevated CA-125 levels were significantly associated with lymphovascular space invasion (LVSI) and para-aortic lymph node metastasis, whereas elevated CA 19-9 levels were significantly associated only with LVSI (p<0.05). No significant relationship was found between systemic inflammatory markers, PET/CT SUVmax values, and p53 status (p>0.05). Conclusion: x Despite the strong prognostic contribution of molecular classification, surgical histological grade maintains its independent prognostic significance, particularly in grade 3 tumors. The combined evaluation of histomorphological features and molecular parameters may contribute to more accurate risk stratification, improved prognostic prediction, and personalized treatment planning in endometrial cancer.