Pt-katkılı LH@MWCNT@CNF süperkapasitör elektrot üretimi ve elektrokimyasal performansı
Fabrication and electrochemical performance of Pt-doped LH@MWCNT@CNF supercapacitor electrode
  1. Tez No: 1017248
  2. Yazar: FATIMAH TALAL MUNSHID MUNSHID
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA MEYDANERİ TEZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit enerji, Kompozit malzemeler, Hybrid energy, Composite materials
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Hidroksit bazlı elektroaktif malzemeler, yüksek enerji depolama kapasiteleri nedeniyle süperkapasitörler için umut vaat etmektedir. Beş farklı In(OH)3 elektrot seti; In(OH)3, In(OH)3@CNF, In(OH)3@CNTs, In(OH)3@CNTs@CNF ve Pt:In(OH)3@CNTs@CNF, nikel (Ni) köpük üzerinde solvotermal yöntemle sentezlenmiştir. Döngüsel voltametri (CV) ve şarj-deşarj (GCD) çalışmaları, difüzyon kontrollü batarya tipi davranışa sahip tersinir Faraday redoks karakteristiği ortaya koymuştur. Pt:In(OH)3@CNTs@CNF elektrotu, In(OH)3 (393,3 F/g), In(OH)3@CNF (436,6 F/g), In(OH)3@CNTs (453 F/g) ve In(OH)3@CNTs@CNF (641,6 F/g) özgül kapasitelerinden önemli ölçüde yüksektir. Ayrıca, 10.000 döngüden sonra yaklaşık %143 kapasiteyi koruyarak üstün stabilite sergilemiştir. Elektrokimyasal empedans spektroskopisi, daha düşük şarj transfer direnci ve gelişmiş elektrolit difüzyonunu doğrulamıştır. (KOH+PVA) jel elektrolit içindeki bakır (Cu) folyo substrat üzerindeki Pt:In(OH)3@CNTs@CNF//AC tamamen katı hal hibrit süperkapasitör, 1 A/g'de 191,87 F/g özgül kapasite sağlamış; 10.000 döngüden sonra %99,78 kapasitans ve %100 coulomb verimliliğini koruyarak, ve maksimum 18,95 Wh/kg enerji yoğunluğu ile maksimum 222,21 W/kg güç yoğunluğu sağlamıştır. CNF, CNT'ler ve Pt'nin yapısı ve sinerjik etkileri, olağanüstü elektrokimyasal performansa katkıda bulunarak, bu kompoziti yüksek performanslı tüm katı hal hibrit süperkapasitörler için güçlü bir aday haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Hydroxide-based electroactive materials are promising for supercapacitors due to their high energy storage capacity. Five sets of In(OH)3; In(OH)3, In(OH)3@CNF, In(OH)3@CNTs, In(OH)3@CNTs@CNF ve Pt:In(OH)3@CNTs@CNF electrodes were synthesized on nickel foam via a solvothermal method. Cyclic voltammetry and charge-discharge studies revealed a reversible Faradaic redox characteristic of battery-type behavior with diffusion controlled. Pt:In(OH)3@CNTs@CNF electrode exhibited the highest specific capacity (1008,3 F/g at 1 A/g), which is substantially higher than the specific capacity of the In(OH)3 (393.3 F/g), In(OH)3@CNF (436.6 F/g), In(OH)3@CNTs (453 F/g), In(OH)3@CNTs@CNF (641.6 F/g). It also showed superior stability, retaining approximately 143 % capacity after 10.000 cycles. Electrochemical impedance spectroscopy confirmed lower charge-transfer resistance and enhanced electrolyte diffusion. The Pt:In(OH)3@CNTs@CNF//AC all solid-state hibrit supercapacitor on Cu folio substrate in (KOH+PVA) gel electrolyte delivered a specific capacity of 191.87 F/g at 1 A/g, maintaining 99.78 % capacitance and 100 % coulombic efficiency after 10.000 cycles, and a maximum energy density of 18.95 Wh/kg and a maximum power density of 222.21 W/kg. The structure and synergistic effects of CNF, CNTs and Pt contributes to exceptional electrochemical performance, making this composite a strong candidate for all solid-state hibrit supercapacitors with high-performance.