Biyomedikal mühendisliği uygulamaları için LLM tabanlı çok görevli öğrenme çerçevesi kullanılarak çoklu özellikli polimer tahmini
Multi-property polymer prediction using an LLM-based multi-task learning framework for biomedical engineering applications
- Tez No: 1017496
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Engineering Sciences, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Biyomedikal uygulamalar, Fonksiyonel polimerler, Homopolimerler, Kopolimerler, Biomedical applications, Functional polymers, Homopolymers, Copolymers
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Gelişmiş polimerik biyomalzemelerin hızlandırılmış keşfi, polimerlerin geniş kimyasal tasarım uzayı ve Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi (DFT) gibi geleneksel karakterizasyon yöntemlerinin yüksek hesaplama maliyeti nedeniyle biyomedikal mühendisliğinde önemli bir araştırma problemi olmaya devam etmektedir. Bu tez çalışmasında, biyomedikal mühendisliği uygulamalarına yönelik ölçeklenebilir çoklu polimer özellik tahmini için PolyPropNet adlı çok modlu ve çok görevli bir öğrenme çerçevesi önerilmiştir. Önerilen yapı; Transformer tabanlı moleküler dil modelleme, Grafik Sinir Ağları (GNN) ve moleküler parmak izi temsillerini birleşik bir çapraz dikkat füzyon mimarisi içerisinde bütünleştirerek sıralı, topolojik ve alt yapısal moleküler bilgilerin eşzamanlı öğrenilmesini sağlamaktadır. Çalışmada, 13 farklı açık erişimli polimer DFT, deneysel polimer ve kuantum mekanik küçük molekül veri kümelerinden elde edilen yaklaşık 153.390 benzersiz moleküler yapı kullanılmış ve toplam 26 regresyon görevi için harmonize edilmiştir. Ayrıca polimer veri kıtlığını azaltmak amacıyla polimer ve küçük molekül veri kümeleri arasında çapraz alan transfer öğrenmesi uygulanmıştır. Deneysel sonuçlar, önerilen yaklaşımın farklı polimer özellik tahmin görevlerinde güçlü performans sergilediğini göstermiştir. Model, toplam görevler üzerinde R2=0.862 birleşik test başarısı ve zincir bant aralığı tahmininde R2=0.893±0.007 performansı elde etmiştir. Ayrıca camsı geçiş sıcaklığı tahmininde 35.0±3.2 K hata değeri elde edilirken kuantum mekanik kıyaslama görevlerinde de rekabetçi performans (R2=0.916) korunmuştur. Elde edilen sonuçlar, LLM-esinli çok modlu moleküler yapay zekâ yaklaşımlarının hızlandırılmış polimer informatiği, DFT-bağımlılığı azaltılmış moleküler tarama ve yeni nesil biyomalzeme keşfi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The accelerated discovery of advanced polymeric biomaterials remains a major challenge in biomedical engineering due to the vast chemical design space of polymers and the high computational cost of conventional characterization methods such as Density Functional Theory (DFT). In this thesis, a multimodal multi-task learning framework, termed PolyPropNet, is proposed for scalable multi-property polymer prediction in biomedical engineering applications. The proposed framework integrates Transformer-based molecular language modeling, Graph Neural Networks (GNNs), and molecular fingerprint representations through a unified cross-attention fusion architecture to jointly learn sequential, topological, and substructural molecular information. Approximately 153,390 unique molecular structures collected from 13 publicly available polymer DFT, experimental polymer, and quantum-mechanical small-molecule datasets were harmonized and utilized for training and evaluation across 26 regression tasks. Cross-domain transfer learning between polymer and small-molecule datasets was additionally incorporated to improve molecular representation learning and predictive generalization under polymer data scarcity. Experimental results demonstrated strong predictive performance across diverse polymer property tasks, achieving a composite test R2 of 0.862 and a chain bandgap prediction accuracy of R2=0.893±0.007. The proposed framework additionally achieved a glass transition temperature prediction error of 35.0±3.2 K while maintaining competitive performance on quantum-mechanical benchmark tasks (R2=0.916). The obtained results demonstrate the potential of LLM-inspired multimodal molecular artificial intelligence frameworks for accelerated polymer informatics, DFT-reduced molecular screening, and next-generation biomaterial discovery.