Sperm kromatin yapısının erkek yaşına bağlı olarak değerlendirilmesi
Evaluation of sperm chromatin structure dependent on male age
  1. Tez No: 1017606
  2. Yazar: MERVE TANKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: DNA, DNA hasarı, DNA, DNA damage
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, erkek yaşının sperm kromatin yapısı ve DNA bütünlüğü üzerindeki etkisinin çok yönlü moleküler bir yaklaşımla değerlendirilmesidir. Araştırma, 17–44 yaş aralığında toplam 60 erkek katılımcının dahil edildiği retrospektif ve laboratuvar temelli kesitsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Semen örnekleri Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre hacim, konsantrasyon, motilite ve morfoloji açısından değerlendirilmiştir. Buna ek olarak, sperm kromatin bütünlüğü; histon kalıcılığını gösteren Anilin Blue (AB%), DNA fragmantasyonunu gösteren Akridin Oranj (AO%) ve protamin eksikliğini gösteren Kromomisin A3 (CMA3%) testleri ile analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde yaş ve beden kitle indeksi (BKİ) gruplarına göre karşılaştırmalar ile korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular, yaş grupları arasında hem klasik semen parametreleri hem de kromatin bütünlüğü göstergeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir (p > 0.05). Buna karşın, BKİ ile sperm kromatin hasarı arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Yüksek BKİ değerine sahip bireylerde AB%, AO% ve CMA3% düzeylerinin anlamlı derecede arttığı belirlenmiştir (p < 0.05). Korelasyon analizleri, BKİ ile kromatin hasarı belirteçleri arasında pozitif yönlü ilişki olduğunu desteklerken, yaşın bu çalışma grubunda bağımsız bir belirleyici olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, erkek yaşının sperm kromatin yapısı üzerinde anlamlı bir etkisi saptanmazken, artmış BKİ'nin sperm genetik bütünlüğü üzerinde olumsuz etkileri olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular, erkek infertilitesinin değerlendirilmesinde metabolik ve yaşam tarzı faktörlerinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of male age on sperm chromatin structure and DNA integrity using a comprehensive molecular approach. The study was designed as a retrospective and laboratory-based cross-sectional study including a total of 60 male participants aged between 17 and 44 years. Semen samples were evaluated in terms of volume, concentration, motility, and morphology according to World Health Organization criteria. In addition, sperm chromatin integrity was analyzed using Aniline Blue (AB%) for histone retention, Acridine Orange (AO%) for DNA fragmentation, and Chromomycin A3 (CMA3%) for protamine deficiency. Statistical analyses included comparisons based on age and body mass index (BMI) groups, as well as correlation and regression analyses. The findings showed that there was no statistically significant difference between age groups in terms of both conventional semen parameters and chromatin integrity indicators (p > 0.05). However, significant associations were found between BMI and sperm chromatin damage. It was determined that AB%, AO%, and CMA3% levels were significantly increased in individuals with higher BMI values (p < 0.05). Correlation analyses supported a positive relationship between BMI and chromatin damage markers, while age was not found to be an independent determinant in this study group. In conclusion, while male age did not have a significant effect on sperm chromatin structure, increased BMI was shown to have negative effects on sperm genetic integrity. These findings emphasize the importance of metabolic and lifestyle factors in the evaluation of male infertility.