Romatoid artritli hastalarda amino asit profili incelenmesi
Investigation of amino acid profile in patients with rheumatoid arthritis
- Tez No: 1017633
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Amino asitler, Metabolomikler, Romatoid artrit, Amino acids, Metabolomics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Romatoid artrit (RA), kronik inflamasyon, progresif eklem hasarı ve çeşitli sistemik bulgularla seyreden otoimmün bir hastalıktır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, RA patogenezinde immünolojik mekanizmaların yanı sıra metabolik değişikliklerin de önemli rol oynadığını göstermiştir. Amino asit metabolizmasında meydana gelen değişikliklerin ortaya konulması, hastalığın patofizyolojisinin daha iyi anlaşılmasına ve yeni biyobelirteçlerin tanımlanmasına katkı sağlayabilir. Bu çalışmada, romatoid artrit hastalarının amino asit profillerinin değerlendirilmesi ve sağlıklı bireylerle karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmaya 01.09.2025–28.02.2026 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Polikliniğine başvuran 30 RA hastası ile 30 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 60 katılımcı dahil edildi. Katılımcıların kapiler kan örneklerinde 43 farklı amino asit ve ilişkili metabolit düzeyi analiz edildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi ve çoklu karşılaştırmalar için Benjamini–Hochberg yanlış keşif oranı (FDR) düzeltmesi uygulandı. Analizler sonucunda, L-izolösin ve 3-amino-izobütirik asit (BAIBA) düzeylerinin romatoid artrit hastalarında sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşük olduğu saptandı. Ayrıca O-fosforiletanolamin, L-triptofan, L-valin ve L-lösin düzeyleri hasta grubunda daha düşük bulunmuş olmakla birlikte, bu farklılıklar çoklu test düzeltmesi sonrasında istatistiksel anlamlılığını koruyamadı. Hasta grubunda yapılan alt grup analizlerinde amino asit düzeyleri ile yaş, cinsiyet, romatoid faktör (RF) durumu, Anti-siklik sitrüline peptit (anti-CCP) durumu, hastalık aktivitesi ve hastalık süresi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç olarak, bu çalışmada romatoid artrit hastalarında L-izolösin ve BAIBA düzeylerinin sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşük olduğu gösterilmiştir. Ayrıca O-fosforiletanolamin, L-triptofan, L-valin ve L-lösin düzeylerinde de azalma eğilimi saptanmıştır. Elde edilen bulgular, romatoid artritte amino asit metabolizmasında değişiklikler bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis (RA) is an autoimmune disease characterized by chronic inflammation, progressive joint damage, and various systemic manifestations. Recent studies have demonstrated that, in addition to immunological mechanisms, metabolic alterations also play an important role in the pathogenesis of RA. Identifying changes in amino acid metabolism may contribute to a better understanding of disease pathophysiology and the identification of novel biomarkers. The aim of this study was to evaluate the amino acid profiles of patients with rheumatoid arthritis and compare them with those of healthy individuals. A total of 60 participants, including 30 patients with RA and 30 healthy volunteers, who attended the Rheumatology Outpatient Clinic of the Department of Internal Medicine, Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine, between September 1, 2025 and February 28, 2026, were included in the study. Levels of 43 different amino acids and related metabolites were analyzed in capillary blood samples obtained from the participants. Statistical analyses were performed, and the Benjamini–Hochberg false discovery rate (FDR) correction was applied for multiple comparisons. The analyses revealed that L-isoleucine and β-aminoisobutyric acid (BAIBA) levels were significantly lower in patients with rheumatoid arthritis compared to healthy controls. Although a decreasing trend was observed in O-phosphoethanolamine, L-tryptophan, L-valine, and L-leucine levels, these differences did not remain statistically significant after multiple testing correction. Subgroup analyses showed no significant associations between amino acid levels and age, sex, rheumatoid factor (RF) status, anti-cyclic citrullinated peptide (anti-CCP) status, disease activity, or disease duration. In conclusion, this study demonstrated significantly lower levels of L-isoleucine and BAIBA in patients with rheumatoid arthritis compared with healthy controls. In addition, decreasing trends were observed for O-phosphoethanolamine, L-tryptophan, L-valine, and L-leucine. These findings indicate that alterations in amino acid metabolism are present in rheumatoid arthritis.