DEKOMPANSE KARACİĞER SİROZU TANILI HASTALARDA TEK SEANS YÜKSEK HACİMLİ VE TEKRARLAYAN KÜÇÜK HACİMLİ PARASENTEZİN BÖBREK FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ
THE EFFECT OF A SINGLE-SESSION HIGH-VOLUME AND REPEATED SMALL-VOLUME PARACENTESIS ON RENAL FUNCTION IN PATIENTS DIAGNOSED WITH DECOMPENSATED LIVER CIRRHOSIS
- Tez No: 1017656
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT BİLGE DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, parasentez, asit, böbrek fonksiyonları, akut böbrek hasarı, Liver cirrhosis, paracentesis, ascites, renal function, acute kidney injury
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
Özet
DEKOMPANSE KARACİĞER SİROZU TANILI HASTALARDA TEK SEANS YÜKSEK HACİMLİ VE TEKRARLAYAN KÜÇÜK HACİMLİ PARASENTEZİN BÖBREK FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Bu çalışmada, dekompanse karaciğer sirozuolan ve asit gelişen hastalarda uygulanan tek seans büyük hacimli parasentez ile tekrarlayan küçük hacimli parasentezin böbrek fonksiyonları üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli, retrospektif olarak planlandı. Çalışmaya tek seans büyük hacimli parasentez (≥5 L) uygulanan 44 hasta ve tekrarlayan küçük hacimli parasentez uygulanan 100 hasta olmak üzere toplam 144 hasta dahil edildi. Renal fonksiyonlar parasentez öncesi ve sonrası ilk 48 saat içinde ölçülen serum kreatinin, GFR, BUN ve sodyum değerleri ile değerlendirildi. Ayrıca CTP, MELD ve MELD-Na skorları hesaplandı. Bulgular: Her iki grupta parasentez öncesi ve sonrası serum kreatinin, GFR ve sodyum değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklik saptanmadı (tüm p>0,05). Gruplar arası karşılaştırmada da kreatinin, GFR ve sodyum düzeyleri ile bu parametrelerin değişim değerleri açısından anlamlı fark tespit edilmedi (tüm p>0,05). Parasentez sonrası BUN düzeyi tekrarlayan parasentez grubunda anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p =0,044); ancak BUN değişim değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmedi (p>0,05). Renal seyirin değerlendirilmesinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,058). Akut böbrek hasarı yalnızca tekrarlayan parasentez grubunda %5,0 oranında saptandı, ancak gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmedi (p=0,323). CTP skoru her iki grupta parasentez sonrası anlamlı olarak daha düşük saptandı (tüm p<0,001). Tek seans parasentez grubunda MELD ve MELD-Na skorlarında anlamlı değişiklik tespit edilmezken (tüm p>0,05), tekrarlayan parasentez grubunda bu skorların parasentez sonrası anlamlı olarak azaldığı saptandı (sırasıyla p=0,005 ve p=0,010). Sonuç: Tek seans büyük hacimli parasentez ve tekrarlayan küçük hacimli parasentez yöntemleri böbrek fonksiyonları açısından benzer ve güvenli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF A SINGLE-SESSION HIGH-VOLUME AND REPEATED SMALL-VOLUME PARACENTESIS ON RENAL FUNCTION IN PATIENTS DIAGNOSED WITH DECOMPENSATED LIVER CIRRHOSIS Aim: This study aimed to compare the effects of single-session large-volume paracentesis and repeated small-volume paracentesis on renal function in patients with decompensated liver cirrhosis and ascites. Material and Method: This was a single-center, retrospective study. A total of 144 patients were included, comprising 44 patients who underwent single-session large-volume paracentesis (≥5 L) and 100 patients who underwent repeated small-volume paracentesis. Renal function was evaluated using serum creatinine, GFR, BUN, and sodium levels measured within the first 48 hours before and after paracentesis. In addition, Child–Turcotte–Pugh (CTP), MELD, and MELD-Na scores were calculated. Results: No statistically significant changes were observed in serum creatinine, GFR, or sodium levels before and after paracentesis in either group (all p>0.05). Similarly, no significant differences were detected between the groups in terms of these parameters or their changes (all p>0.05). Post-paracentesis BUN levels were significantly higher in the repeated paracentesis group (p<0.05); however, no significant difference was found between the groups in terms of BUN changes (p>0.05). There was no significant difference between the groups in renal course (p=0.058). Acute kidney injury was observed only in the repeated paracentesis group (5.0%), but this difference was not statistically significant (p=0.323). CTP scores were significantly lower after paracentesis in both groups (all p<0.001). While no significant changes were observed in MELD and MELD-Na scores in the single-session group (all p>0.05), both scores decreased significantly in the repeated paracentesis group (p=0.005 and p=0.010, respectively). Conclusion: Single-session large-volume paracentesis and repeated small-volume paracentesis were found to be similarly safe in terms of renal function.