Surrogate-assisted aerodynamic design optimization of a generic ucav configuration
Jenerik bir imha konfigürasyonunun vekil model destekli aerodinamik tasarım optimizasyonu
- Tez No: 1017657
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN EYİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aerodinamik, Aerodinamik tasarım, Hava akımı, Hava aracı, Optimizasyon, Aerodynamics, Aerodynamic design, Air flow, Air vehicle, Optimization
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
This study presents a surrogate-based optimization approach to improve the transonic cruise performance of a generic Unmanned Combat Air Vehicle configuration. The geometry is parametrically defined using four design variables, while the computational fluid dynamics methodology is verified through mesh convergence and reference data comparisons. Using this verified methodology, an aerodynamic database is generated, and three Kriging-based surrogate models are developed to predict lift, drag, and internal volume. Gradient-based optimization is then applied to minimize drag while maintaining the required cruise lift under two internal volume scenarios. The results show that preserving baseline volume achieves approximately a 1.5\% drag reduction, while allowing a 5\% internal volume reduction increases drag reduction to approximately 3.5\%. These findings demonstrate the balance between internal volume requirements and aerodynamic efficiency in transonic design.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, genel bir İnsansız Muharip Hava Aracı konfigürasyonunun transonik seyir performansını iyileştirmek amacıyla vekil model destekli bir optimizasyon yaklaşımı sunmaktadır. Geometri dört tasarım değişkeni kullanılarak parametrik olarak tanımlanırken, hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemi ağ yakınsama çalışmaları ve referans verilerle karşılaştırmalar yoluyla doğrulanmıştır. Bu doğrulanmış yöntem kullanılarak bir aerodinamik veri tabanı oluşturulmuş, ardından taşıma kuvveti, sürükleme kuvveti ve iç hacmi tahmin etmek amacıyla üç adet Kriging tabanlı vekil model geliştirilmiştir. Gradyan tabanlı optimizasyon, iki farklı iç hacim senaryosu altında gerekli seyir taşıma kuvvetini koruyarak sürükleme kuvvetini en aza indirmek için uygulanmıştır. Sonuçlar, temel hacmin korunmasının yaklaşık \%1,5 sürükleme azalımı sağladığını, iç hacimde \%5'lik bir azalmaya izin verilmesinin ise sürükleme azalımını yaklaşık \%3,5 seviyesine çıkardığını göstermektedir. Bu bulgular, transonik tasarımda iç hacim gereksinimleri ile aerodinamik verimlilik arasındaki dengeyi ortaya koymaktadır.