Vitiligo hastalarında retina-koroidal yapılar, tiroid otoimmünitesi ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between retinochoroidal structures, thyroid autoimmunity and sleep quality in patients with vitiligo
  1. Tez No: 1017773
  2. Yazar: BERNA SOYKAN DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SERKAN SONGUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Vitiligo, optik koherens tomografi anjiyografi, retina sinir lifi tabakası, koroid kalınlığı, tiroid otoimmünitesi, uyku kalitesi, Vitiligo, optical coherence tomography angiography, retinal nerve fiber layer, choroidal thickness, thyroid autoimmunity, sleep quality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada vitiligo hastalarında retina-koroidal yapılar, tiroid otoimmünitesi ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin optik koherens tomografi (OKT) ve optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) parametreleri kullanılarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif, olgu-kontrol tipindeki bu çalışmaya 18–65 yaş aralığında 63 vitiligo hastasının 63 sağ gözü ile yaş ve cinsiyet açısından benzer 63 sağlıklı kontrolün 63 sağ gözü dahil edildi. Tüm katılımcılarda OKT ve OKTA görüntülemeleri yapılarak yüzeyel kapiller pleksus damar yoğunluğu, derin kapiller pleksus damar yoğunluğu, foveal avasküler zon (FAZ) parametreleri, peripapiller retina sinir lifi tabakası (RNFL) kalınlığı ve koroid kalınlığı değerlendirildi. Uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, gündüz uykululuğu Epworth Uykululuk Ölçeği ile değerlendirildi. Vitiligo grubunda tiroid stimülan hormon, Anti-TPO ve Anti-TG düzeyleri ile OKT/OKTA parametreleri arasındaki ilişkiler analiz edildi. Bulgular: Gruplar yaş ve cinsiyet açısından benzerdi. Vitiligo grubunda total RNFL kalınlığı, süperior RNFL kalınlığı, inferior RNFL kalınlığı ve nazal RNFL kalınlığı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Temporal RNFL kalınlığı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Yüzeyel ve derin kapiller pleksus damar yoğunluğu, FAZ alanı, FAZ perimetresi ve koroid kalınlığı açısından vitiligo ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Vitiligo grubunda yapılan korelasyon analizinde yalnızca Anti-TPO düzeyi ile koroid kalınlığı arasında zayıf düzeyde negatif korelasyon saptandı. TSH, Anti-TG, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi ve Epworth Uykululuk Ölçeği skorları ile değerlendirilen OKT/OKTA parametreleri arasında anlamlı ilişki gösterilemedi. Çoklu doğrusal regresyon analizlerinde grup değişkeni ve yaşın RNFL kalınlığı ile anlamlı şekilde ilişkili olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmada vitiligo hastalarında maküler mikrovasküler parametreler, FAZ parametreleri ve koroid kalınlığı açısından belirgin bir farklılık saptanmazken, peripapiller RNFL kalınlığında artış izlenmiştir. RNFL kalınlığındaki bu farklılık tek başına fonksiyonel etkilenim göstergesi olarak değerlendirilmemeli; ileri çalışmalarla desteklenmelidir. Anti-TPO düzeyi ile koroid kalınlığı arasında saptanan zayıf negatif ilişki, TSH, Anti-TG ve Anti-TPO pozitiflik analizleriyle desteklenmediğinden klinik anlamı sınırlı olan keşifsel bir bulgu olarak değerlendirilmeli; bu ilişkinin klinik ve patofizyolojik önemi geniş örneklemli ve prospektif takip içeren çalışmalarla araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between retinochoroidal structures, thyroid autoimmunity, and sleep quality in patients with vitiligo using optical coherence tomography (OCT) and optical coherence tomography angiography (OCTA) parameters. Materials and Methods: This single-center, prospective, case-control study included the right eyes of 63 patients with vitiligo aged 18–65 years and the right eyes of 63 age- and sex-matched healthy controls. OCT and OCTA imaging were performed in all participants. Superficial capillary plexus vessel densities, deep capillary plexus vessel densities, foveal avascular zone (FAZ) parameters, peripapillary retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness, and choroidal thickness were evaluated. Sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and daytime sleepiness was assessed using the Epworth Sleepiness Scale (ESS). In the vitiligo group, the relationships between thyroid-stimulating hormone (TSH), anti-thyroid peroxidase (anti-TPO) antibody, anti-thyroglobulin (anti-TG) antibody levels, and OCT/OCTA parameters were analyzed. Results: The groups were similar in terms of age and sex. Total RNFL thickness, as well as superior, inferior, and nasal RNFL thicknesses, were significantly higher in the vitiligo group than in the control group. No significant difference was observed between the groups regarding temporal RNFL thickness. Superficial and deep capillary plexus vessel densities, FAZ area, FAZ perimeter, and choroidal thickness did not differ significantly between the vitiligo and control groups. In the vitiligo group, correlation analysis showed a weak negative correlation only between anti-TPO antibody levels and choroidal thickness. No significant correlation was found between the evaluated OCT/OCTA parameters and TSH, anti-TG antibody, PSQI, or ESS scores. Multiple linear regression analyses showed that group assignment and age were significantly associated with RNFL thickness. Conclusion: In this study, no significant differences were observed in macular microvascular parameters, FAZ parameters, or choroidal thickness in patients with vitiligo, whereas an increase in peripapillary RNFL thickness was detected. This difference in RNFL thickness should not be interpreted as an indicator of functional impairment on its own and should be supported by further studies. The weak negative association observed between Anti-TPO level and choroidal thickness should be considered an exploratory finding with limited clinical significance, as it was not supported by TSH, Anti-TG, or Anti-TPO positivity analyses. The clinical and pathophysiological significance of this association should be investigated in larger studies with prospective follow-up.