Sleeve gastrektomi yapılan obez hastalar ile normal vücut kitle indeksine sahip hastaların subkutan yağ dokusu ile serumlarındanesfatin-1 ve irisin değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of nesfatin-1 and irisin levels in subcutaneous adipose tissue and serum between obese patients undergoing sleeve gastrectomy and patients with normal body mass index
- Tez No: 1017799
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KIZILTAN, PROF. DR. SERMİN ALGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Obezite, İrisin, Nesfatin-1, FNDC5, NUCB2, Adipoz doku, Obesity, Irisin, Nesfatin-1, FNDC5, NUCB2, Adipose tissue
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Obezite, yalnızca enerji fazlalığından kaynaklanan bir durum değil, çok yönlü nörohormonal ve metabolik bozulmalarla seyreden kronik bir hastalıktır. Bu süreçte adipoz dokunun endokrin fonksiyonlarında meydana gelen değişiklikler, hastalığın ilerleyişinde kritik rol oynamaktadır. Özellikle irisin (FNDC5 kökenli bir myokin) ve nesfatin-1 (NUCB2 kökenli anoreksijenik bir peptid), enerji metabolizması, iştah düzenlenmesi ve glikoz homeostazındaki rolleri nedeniyle obezite fizyopatolojisinde giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu bağlamda irisin ve nesfatin-1 düzeylerinin hem serumda hem de yağ dokusunda değerlendirilmesi, obezitede hormonal yanıtın daha bütüncül şekilde anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, obez ve normal BKİ'ye sahip bireylerde irisin ve nesfatin-1 düzeylerini hem serumda hem de subkutan yağ dokusunda değerlendirerek bu hormonların obezite ile ilişkisini ortaya koymak ve elde edilen bulguları antropometrik ve metabolik parametrelerle ilişkilendirmektir. Materyal ve Metod: Bu kesitsel çalışma kapsamında toplam 99 birey (50 obez, 49 normal BMI) değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen tüm bireylerin serum irisin ve nesfatin-1 düzeyleri ELISA yöntemi kullanılarak ölçüldü. Tüm katılımcılardan subkutan yağ dokusu örnekleri alındı ve doku irisin ile nesfatin-1 düzeyleri aynı kit protokolü ile analiz edildi. Katılımcıların BMI, yaş cinsiyet gibi parametreleri değerlendirildi. Obez grupta serum ve adipoz doku biyobelirteçlerinin antropometrik verilerle ilişkisi korelasyon analizi ile incelendi. Bulgular: Obez grupta serum irisin düzeyleri ile subkutan yağ dokusu irisin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu (p<0,05). Benzer şekilde serum nesfatin-1 ve subkutan yağ dokusu nesfatin-1 düzeyleri de obez bireylerde kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak azalmıştı (p<0,05). Obez grup içerisinde yapılan korelasyon analizinde preoperatif serum irisin düzeyi ile vücut kitle indeksi arasında orta düzeyde pozitif korelasyon saptandı (r=0,457; p=0,016). Buna karşın obez grup içinde adipoz doku irisin, serum nesfatin-1 ve adipoz doku nesfatin-1 düzeyleri ile vücut kitle indeksi arasında anlamlı ilişki izlenmedi. Sonuç: Bu çalışma, obez bireylerde FNDC5/irisin ve NUCB2/nesfatin-1 akslarında belirgin bir baskılanma olduğunu göstermektedir. İrisin ve Nesfatin-1'in hem serum hem de yağ dokusu düzeylerinin düşük bulunması, obezitede adipoz doku endokrin fonksiyonunun bozulduğunu ve metabolik stresin hormon üretimini olumsuz etkilediğini düşündürmektedir. Obez grup kendi içinde değerlendirildiğinde preoperatif serum irisin düzeylerinin BKİ ile orta düzeyde pozitif korelasyon göstermesi, FNDC5/irisin sisteminin obezitenin belirli evrelerinde artmış yağ kütlesine sekonder salınımın arttığı veya kompansatuar bir yanıt oluşturabileceğini; ancak total irisin düzeylerinin kontrol grubu irisin düzeyinden düşük olması, obezitenin ilerleyen evrelerinde bu yanıtın sürdürülemediğini ve adipoz doku disfonksiyonunun baskın hale geldiğini düşündürmektedir. Genel olarak irisin ve nesfatin-1, obezitenin tanısal ve prognostik açıdan değerlendirilebileceği yeni nesil biyobelirteçler olarak dikkate değer görünmektedir. Bununla birlikte daha geniş örneklemli, çok merkezli ve longitudinal çalışmalarla bu bulguların desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obesity is not merely a condition resulting from energy excess, but a chronic disease characterized by multifaceted neurohormonal and metabolic disturbances. Changes in the endocrine functions of adipose tissue during this process play a critical role in the progression of the disease. Specifically, irisin (an FNDC5-derived myokine) and nesfatin-1 (a NUCB2-derived anorexigenic peptide) are gaining increasing importance in the pathophysiology of obesity due to their roles in energy metabolism, appetite regulation, and glucose homeostasis. In this context, evaluating irisin and nesfatin-1 levels in both serum and adipose tissue contributes to a more holistic understanding of the hormonal response in obesity. Objective: The aim of this study was to evaluate irisin and nesfatin-1 levels in both serum and subcutaneous adipose tissue in obese individuals and those with a normal BMI, to reveal the relationship between these hormones and obesity, and to correlate the findings with anthropometric and metabolic parameters. Material and Methods: A total of 99 individuals (50 obese, 49 normal BMI) were evaluated as part of this cross-sectional study. Serum irisin and nesfatin-1 levels of all included individuals were measured using the ELISA method. Subcutaneous adipose tissue samples were collected from all participants, and tissue irisin and nesfatin-1 levels were analyzed using the same kit protocol. Parameters such as BMI, age, and gender were assessed. In the obese group, the relationship between serum and adipose tissue biomarkers and anthropometric data was examined via correlation analysis. Results: In the obese group, serum irisin levels and subcutaneous adipose tissue irisin levels were found to be significantly lower compared to the control group (p<0.05). Similarly, serum nesfatin-1 and adipose tissue nesfatin-1 levels were also significantly decreased in obese individuals compared to the control group (p<0.05). In the correlation analysis performed within the obese group, a moderate positive correlation was identified between preoperative serum irisin levels and body mass index (r=0.457; p=0.016). Conversely, no significant relationship was observed between tissue irisin, serum nesfatin-1, or tissue nesfatin-1 levels and body mass index within the obese group. Conclusion: This study demonstrates a marked suppression in the FNDC5/irisin and NUCB2/nesfatin-1 axes in obese individuals. The low levels of both serum and adipose tissue irisin and nesfatin-1 suggest that the endocrine function of adipose tissue is impaired in obesity and that metabolic stress negatively affects hormone production. When the obese group was evaluated internally, the moderate positive correlation of preoperative serum irisin levels with BMI suggests that the FNDC5/irisin system may increase secretion secondary to increased fat mass or create a compensatory response in certain stages of obesity. However, the fact that total irisin levels were lower than those of the control group suggests that this response cannot be sustained in the advanced stages of obesity and that adipose tissue dysfunction becomes dominant. Overall, irisin and nesfatin-1 appear to be noteworthy next-generation biomarkers for the diagnostic and prognostic evaluation of obesity. Nevertheless, these findings need to be supported by multi-center, longitudinal studies with larger sample sizes.