Plasenta perkreata olan olgularda uygulanmış olan anestezik tekniklerinin cerrahi sonuçlarımıza olan etkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effect of anesthetic techniques applied in cases with placenta percreata on surgical outcomes
  1. Tez No: 1017800
  2. Yazar: ZEYNEP AYDIN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇAĞLAYAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, kombine spinal-epidural anestezi, plasenta perkreata, segmenter uterin rezeksiyon, uterus koruyucu cerrahi, Combined spinal-epidural anesthesia, general anesthesia, Placenta percreata, segmental uterine resection, uterus-preserving surgery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
AYDIN TURAN Z., PLASENTA PERKREATA OLAN OLGULARDA UYGULANMIŞ OLAN ANESTEZİK TEKNİKLERİNİN CERRAHİ SONUÇLARIMIZA OLAN ETKİSİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ, GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI, TIPTA UZMANLIK TEZİ, GAZİANTEP, 2026. Amaç: Bu çalışmada, plasenta perkreata tanısı alan ve uterus koruyucu cerrahi kapsamında segmenter uterin rezeksiyon uygulanan olgularda genel anestezi ve kombine spinal-epidural anestezi tekniklerinin cerrahi sonuçlar üzerindeki etkilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, 1 Ocak 2020 – 31 Aralık 2025 tarihleri arasında plasenta perkreata tanısı alıp segmenter uterin rezeksiyon uygulanan toplam 60 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların 36'sına genel anestezi, 24'üne ise kombine spinal-epidural anestezi uygulandı. Hasta verileri hastane kayıt sisteminden elde edildi. Çalışmada; intraoperatif kan kaybı, intraoperatif ve postoperatif kan transfüzyonu gereksinimi, operasyon süresi, hemodinamik stabilite, yoğun bakım ihtiyacı ve yatış süresi, postoperatif komplikasyonlar ile ek cerrahi girişim gereksinimi açısından iki grup karşılaştırıldı. Bulgular: Genel anestezi grubunda intraoperatif kan kaybının anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptandı. Kombine spinal-epidural anestezi grubunda preoperatif ve postoperatif hemoglobin düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Transfüzyon ihtiyacı, yoğun bakım gereksinimi ve postoperatif komplikasyonlar açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Çalışmamızda kombine spinal-epidural anestezi uygulanan plasenta perkreata olgularında intraoperatif kan kaybının daha düşük, preoperatif ve postoperatif hemoglobin düzeylerinin ise daha yüksek olduğu saptanmıştır. Uygun hasta seçimi yapılan ve deneyimli multidisipliner ekipler tarafından yönetilen plasenta perkreata olgularında kombine spinal-epidural anestezi etkin ve güvenli bir anestezik yaklaşım olarak uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
AYDIN TURAN Z., RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE EFFECT OF ANESTHETIC TECHNIQUES APPLIED IN CASES WITH PLACENTA PERCREATA ON SURGICAL OUTCOMES, GAZIANTEP UNIVERSITY FACULTY OF MEDICINE, DEPARTMENT OF OBSTETRICS AND GYNECOLOGY, MEDICAL SPECIALIZATION THESIS, GAZIANTEP, 2026. Objective: The aim of this study was to retrospectively evaluate the effects of general anesthesia and combined spinal-epidural anesthesia techniques on surgical outcomes in patients diagnosed with placenta percreta who underwent segmental uterine resection as a uterus-preserving surgical approach. Materials and Methods: In this study, a total of 60 patients diagnosed with placenta percreta who underwent segmental uterine resection between January 1, 2020, and December 31, 2025, were retrospectively evaluated. General anesthesia was administered to 36 patients, while 24 patients received combined spinal-epidural anesthesia. Patient data were obtained from the hospital records system. The two groups were compared in terms of intraoperative blood loss, intraoperative and postoperative blood transfusion requirements, duration of surgery, hemodynamic stability, need for intensive care unit admission and length of intensive care stay, postoperative complications, and the need for additional surgical interventions. Results: Intraoperative blood loss was found to be significantly higher in the general anesthesia group. Preoperative and postoperative hemoglobin levels were significantly higher in the combined spinal-epidural anesthesia group. No significant differences were observed between the groups in terms of transfusion requirement, intensive care unit admission, or postoperative complications. Conclusion: In our study, intraoperative blood loss was lower, while preoperative and postoperative hemoglobin levels were higher in placenta percreata patients who underwent combined spinal-epidural anesthesia. In cases of placenta percreata managed by appropriately selected patients and experienced multidisciplinary teams, combined spinal-epidural anesthesia can be applied as an effective and safe anesthetic approach.