Lise öğrencilerinin fiziksel aktiviteye katılım motivasyonlarının incelenmesi: İstanbul il örneği
Examination of high school students motivation for participating in physical activity: The case of İstanbul
  1. Tez No: 1017828
  2. Yazar: SEVAL YETİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KIZILKOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Lise öğrencileri, Motivasyon, İstanbul, Physical activity, High schools students, Motivation, Istanbul
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin fiziksel aktiviteye katılım motivasyonlarının cinsiyet, yaş, anne eğitim düzeyi ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2025-2026 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde öğrenim gören lise öğrencileri oluştururken, örneklemini amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 975 lise öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve Demir ve Cicioğlu (2018) tarafından geliştirilen Fiziksel Aktiviteye Katılım Motivasyonu Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde normallik varsayımı çarpıklık ve basıklık katsayıları incelenerek değerlendirilmiş, verilerin parametrik testlerin kullanımına uygun olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda cinsiyet değişkeni için bağımsız örneklemler t-testi, yaş, anne eğitim düzeyi ve baba eğitim düzeyi değişkenleri için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, lise öğrencilerinin fiziksel aktiviteye katılım motivasyonlarının cinsiyet değişkenine göre tüm alt boyutlarda anlamlı farklılık gösterdiği ve erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre daha yüksek motivasyon puanlarına sahip olduğu belirlenmiştir. Yaş ve anne eğitim düzeyi değişkenlerine göre ise fiziksel aktiviteye katılım motivasyonunda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna karşılık baba eğitim düzeyinin öğrencilerin fiziksel aktiviteye katılım motivasyonları üzerinde anlamlı farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the physical activity participation motivation of high school students according to gender, age, mother's educational level, and father's educational level. The study was conducted using the descriptive survey model, one of the quantitative research methods. The population of the study consisted of high school students studying in Istanbul during the 2025–2026 academic year, while the sample consisted of 975 volunteer high school students selected through criterion sampling, one of the purposive sampling methods. A Personal Information Form and the Physical Activity Participation Motivation Scale developed by Demir and Cicioğlu (2018) were used as data collection instruments. In the data analysis process, the assumption of normality was assessed through skewness and kurtosis coefficients, and the data were found to be suitable for parametric analyses. Accordingly, an independent samples t-test was used for the gender variable, while one-way analysis of variance (ANOVA) was employed for age, mother's educational level, and father's educational level. The findings revealed that high school students' physical activity participation motivation differed significantly across all sub-dimensions according to gender, with male students demonstrating higher motivation scores than female students. No significant differences were found in physical activity participation motivation according to age or mother's educational level. However, a significant difference was identified according to father's educational level. The findings suggest that gender and family-related factors should be taken into consideration when developing strategies to enhance adolescents' motivation to participate in physical activity.