Sürtünme tipi sönümleyiciler ile prefabrik betonarme bir yapının güçlendirilmesi
Reinforced a prefabricated reinforced concrete structure with friction dampers
- Tez No: 1017835
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme prefabrike yapılar, Sürtünme sönümlüleri, Yapısal güçlendirme, Reinforced concrete prefabricated structures, Friction dampers, Structural empowerment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, prefabrik betonarme yapıların deprem davranışının incelenmesi ve yapının zemin kat seviyesinde farklı kot düzenlemelerine sahip olması durumunda sürtünme tipi sönümleyiciler ile gerçekleştirilen güçlendirmenin yapısal performansa etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yapım sürecinde edinilen saha deneyimi ve uygulamaya yönelik gözlemler, prefabrik yapı sistemlerinin deprem davranışının değerlendirilmesinde önemli bir motivasyon kaynağı oluşturmuştur. Özellikle prefabrik yapılarda birleşim detaylarının sınırlı süneklik kapasitesine sahip olması ve katlar arasında oluşabilecek göreli deplasman taleplerinin yapısal performansı olumsuz yönde etkileyebilmesi, bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Tezin ikinci bölümünde, incelenen prefabrik betonarme yapının inşaat sürecine ilişkin bilgiler verilmiş, yapım aşamasına ve tamamlanmış haline ait görseller aracılığıyla yapının genel özellikleri tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde, enerji sönümleme sistemlerine genel bir bakış sunulmuş ve özellikle sürtünme tipi sönümleyicilerin çalışma prensipleri, avantajları ve uygulama alanları literatür ışığında açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, ele alınan prefabrik betonarme yapının taşıyıcı sistem düzeni, kat konfigürasyonu ve zemin kat seviyesindeki kot farklılıkları detaylı olarak tanımlanmış; yapı, gerçek proje verileri esas alınarak bir statik rapor sunulmuştur. Beşinci bölümde, yapının batar kat aksı SAP2000 programı kullanılarak modellenmiş ve TH tipi profiller ile sürtünme tipi sönümleyicilerin yapı modeline entegresi sağlanmıştır. Yapı modeline tanımlanan Bu TH tipi profiller ile sürtünme tipi sönümleyicilere atanan parametreler, Manisa Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde yürütülen“TH Tipi Profiller Kullanılarak Sürtünme Tipi Sönümleyicilerin Geliştirilmesi”başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinden elde edilen deneysel sonuçlardan türetilmiştir. Altıncı bölümde, TH tipi profiller ile sürtünme tipi sönümleyicilerin yapısal performans üzerindeki etkileri sayısal analizler aracılığıyla incelenmiştir. Sürtünme tipi sönümleyicinin olmadığı durum ile batar kat aksına sürtünme tipi sönümleyiciler eklenmiş durum için yapılan doğrusal olmayan (nonlineer) statik analiz sonucunda, yapının deprem performansı ve performans hedeflerindeki değişimler değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, TH tipi profiller ile sürtünme tipi sönümleyiciler ile gerçekleştirilen güçlendirmenin yapının dinamik özelliklerini belirgin biçimde etkilediğini ve özellikle yapının performansının iyileştirilmesi yönünde etkin bir çözüm sunduğunu ortaya koymuştur. Tezin yedinci bölümünde ise elde edilen bulgular doğrultusunda genel sonuçlar sunulmuş, TH tipi profiller ile sürtünme tipi sönümleyicilerin prefabrik betonarme yapıların güçlendirilmesindeki etkinliği değerlendirilmiş ve ileride yapılabilecek çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur. Yedinci bölümünden sonra tezin son kısmında kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the seismic behavior of prefabricated reinforced concrete structures and to evaluate the effects of strengthening using friction-type dampers on structural performance, particularly in cases where the ground floor level includes varying elevation configurations. Field experience gained during the construction process, along with observations related to practical applications, has served as a significant motivation for assessing the seismic response of prefabricated structural systems. In particular, the limited ductility capacity of connection details in prefabricated structures and the potential adverse effects of interstory relative displacement demands on structural performance constitute the main motivation of this study. In the second chapter of the thesis, information regarding the construction process of the investigated prefabricated reinforced concrete structure is presented. The general characteristics of the structure are introduced through visuals from both the construction phase and the completed state. In the third chapter, an overview of energy dissipation systems is provided. The working principles, advantages, and application areas of friction-type dampers are explained in detail in light of the existing literature. In the fourth chapter, the structural system layout, story configuration, and elevation differences at the ground floor level of the considered prefabricated reinforced concrete structure are described in detail. A structural report based on actual project data is presented. In the fifth chapter, the basement story axis of the structure is modeled using the SAP2000 software. TH-type profiles and friction-type dampers are integrated into the structural model. The parameters assigned to these friction-type dampers using TH-type profiles are derived from experimental results obtained במסגרת the TÜBİTAK 1001 project titled“Development of Friction-Type Dampers Using TH-Type Profiles,”conducted at Manisa Celal Bayar University. In the sixth chapter, the effects of friction-type dampers using TH-type profiles on structural performance are examined through numerical analyses. Nonlinear static (pushover) analyses are performed for two cases: one without friction-type dampers and another with friction-type dampers installed along the basement story axis. Based on these analyses, the seismic performance of the structure and changes in performance objectives are evaluated. The findings indicate that strengthening with friction-type dampers using TH-type profiles significantly affects the dynamic characteristics of the structure and provides an effective solution for improving its overall performance. In the seventh chapter, general conclusions are presented based on the obtained findings. The effectiveness of friction-type dampers using TH-type profiles in strengthening prefabricated reinforced concrete structures is evaluated, and recommendations for future studies are provided. The thesis concludes with a list of references.