Ta-Al-B (Ta0.75Al0.25B2) MAB fazının sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and investigation of Ta-Al-B (Ta0.75Al0.25B2) MAB phase
  1. Tez No: 1017836
  2. Yazar: HÜSEYİN KIZIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MAB Fazlar, Mekanik Alaşımlama, Spark Plazma Sinterleme, TaAl-B, Ta0.75Al0.25B2, Sertlik, MAB Phases, Mechanical Alloying, Spark Plasma Sintering, Ta-Al-B, Ta0.75Al0.25B2, Hardness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Ta-Al-B üçlü sisteminde yer alan (Ta0.75Al0.25B2) bileşiğinin toz ve yığınsal formda üretilmesini içermektedir. Yüksek enerjili Speks değirmende mekanik alaşımla destekli ısıl işlem ile 1500 °C'de Ta0.75Al0.25B2 bileşiği toz formunda sentezlenmiştir. Elde edilen toz, Spark Plazma Sinterleme yöntemi kullanılarak 1300 – 1600 °C sıcaklıklarda 45 MPa basınç altında sinterlenmiştir. Faz içeriği (XRD), mikroyapı (SEM), kimyasal kompozisyonu (EDS), sıcaklık altındaki davranışı (DSCTG), fiziksel ve mekaniksel özelliklerinin analizi yapılmıştır. SPS yöntemi ile elde edilen numunede%98,6 relatif yoğunluk ve 24,41 GPa sertlik değerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis involves the production of the compound (Ta0.75Al0.25B2) in the TaAl-B ternary system in powder and bulk forms. Ta0.75Al0.25B2was synthesized in powder form by mechanical alloy-assisted heat treatment in a high-energy Spex mill at 1500 °C. The obtained powder was sintered under 45 MPa pressure at 1300 - 1600 °C using the Spark Plasma Sintering method. Phase content (XRD), microstructure (SEM), chemical composition (EDS), behavior under temperature (DSC-TG), physical and mechanical properties were analyzed. The sample obtained by the SPS method achieved a relative density of 98.6% and a hardness of 24.41 GPa.