VEZİKOUTERİN ADEZYON VE İNTRAOPERATİF MORBİDİTE ÖNGÖRÜSÜNDE SEZARYEN ÖNCESİ SONOGRAFİK SLIDING SIGN DEĞERLENDİRMESİ: PROSPEKTİF KOHORT ÇALIŞMA
VEZİKOUTERİN ADEZYON VE İNTRAOPERATİF MORBİDİTE ÖZGÖRÜSÜNDE SEZARYEN ÖNCESİ SONOGRAFİK SLIDING SIGN DEĞERLENDİRMESİ: PROSPEKTİF KOHORT ÇALIŞMA
  1. Tez No: 1017893
  2. Yazar: ECE TÜRKBAŞARIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÖLBAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adezyon, sezaryen, sliding sign, vezikouterin adezyon, Adhesion, cesarean delivery, sliding sign, vesicouterine adhesion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sezaryen doğum planlanan gebelerde preoperatif TVUSG ile değerlendirilen sliding sign bulgusunun intraoperatif vezikouterin adezyonları öngörmedeki değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sezaryen planlanan 149 gebe dahil edildi. Tüm hastalarda ameliyat öncesinde TVUS ile sliding sign değerlendirmesi yapıldı. Demografik veriler, cerrahi öykü ve intraoperatif bulgular kaydedildi. İstatistiksel analizde Mann–Whitney U testi, Ki-kare testi ve lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hastaların %63'ünde (n=94) geçirilmiş sezaryen öyküsü bulunurken, %42'sinde (n=63) intraoperatif adezyon saptandı. Sliding sign negatifliği %30 (n=44) oranında gözlendi. Çok değişkenli analizde sliding sign negatifliği (OR: 65,11; %95 GA: 15,63–271,34; p<0,001) ve geçirilmiş sezaryen varlığı (OR: 8,26; %95 GA: 2,46–27,73; p=0,001) vezikouterin adezyon için bağımsız belirleyiciler olarak saptandı. Model hastaları %83,2 doğrulukla sınıflandırdı. Ayrıca sliding sign negatif olan hastalarda perioperatif komplikasyon oranı (%9), pozitif olanlara göre (%1) anlamlı derecede daha yüksekti (p=0,027). Adezyon saptanan hastaların alt analizinde, tüm şiddetli adezyon olgularında (%100) sliding sign negatifliği izlendi (p<0,001). Sonuç: Sliding sign negatifliği ve geçirilmiş sezaryen varlığı, vezikouterin adezyon gelişimi için güçlü bağımsız belirleyicilerdir. Preoperatif TVUS ile sliding sign değerlendirmesi, yüksek riskli hastaların belirlenmesinde ve cerrahi planlamanın optimize edilmesinde güvenilir ve non-invaziv bir yöntemdir. Bu bulgu, özellikle tekrarlayan sezaryen planlanan gebelerde cerrahi riskin ameliyat öncesinde öngörülmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the predictive value of the ultrasonographic sliding sign assessed by preoperative transvaginal ultrasonography (TVUS) in predicting intraoperative vesicouterine adhesions in women undergoing cesarean delivery. Materials and Methods: A total of 149 pregnant women scheduled for cesarean delivery were included in this study. Sliding sign assessment was performed preoperatively using transvaginal ultrasonography. Demographic characteristics, surgical history, and intraoperative findings were recorded. Statistical analysis was performed using the Mann–Whitney U test, Chi-square test, and logistic regression analysis. Results: A history of previous cesarean delivery was present in 63% of the patients (n=94), and intraoperative adhesions were detected in 42% (n=63). Sliding sign negativity was observed in 30% of the patients (n=44). In multivariate analysis, sliding sign negativity (OR: 65.11; 95% CI: 15.63–271.34; p<0.001) and previous cesarean delivery (OR: 8.26; 95% CI: 2.46–27.73; p=0.001) were identified as independent predictors of vesicouterine adhesions. The model correctly classified 83.2% of the patients. Additionally, perioperative complication rates were significantly higher in the sliding sign negative group compared with the positive group (9% vs 1%; p=0.027). Subgroup analysis showed that all cases with severe adhesions (100%) were associated with sliding sign negativity (p<0.001). Conclusion: Sliding sign negativity and previous cesarean delivery are strong independent predictors of vesicouterine adhesions. Preoperative sliding sign assessment using TVUS is a reliable and non-invasive method for identifying high-risk patients and optimizing surgical planning. This finding may contribute to the preoperative prediction of surgical risk, particularly in pregnant women scheduled for repeat cesarean delivery.