Metastatik kolon kanseri hastalarında sarkopeni ve myosteatozun progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım üzerine etkisi
The effect of sarcopenia and myosteatosis on progressionfree survival and overall survival in patients with metastatic colon cancer
- Tez No: 1018182
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KOCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Onkoloji, Internal diseases, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kas zayıflığı, Kolon neoplazmları, Muscle weakness, Colonic neoplasms
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
Özet
METASTATİK KOLON KANSERİ HASTALARINDA SARKOPENİ VE MYOSTEATOZUN PROGRESYONSUZ SAĞKALIM VE GENEL SAĞKALIM ÜZERİNE ETKİSİ Bu çalışmada metastatik kolon kanseri hastalarında bilgisayarlı tomografi temelli vücut kompozisyonu parametreleri kullanılarak sarkopeni ve myosteatoz varlığının belirlenmesi; bu bulguların progresyonsuz sağkalım (PFS) ve genel sağkalım (OS) üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Bu çalışma, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde 2018-2025 yılları arasında takip edilen metastatik kolon kanseri hastalarının retrospektif olarak değerlendirildiği tek merkezli bir çalışmadır. Tedavi başlangıcı öncesindeki abdomen bilgisayarlı tomografi görüntülerinde üçüncü lomber vertebra düzeyinden iskelet kas alanı, iskelet kas indeksi ve kas dansitesi değerlendirildi. Sarkopeni erkeklerde SMI <55 cm²/m², kadınlarda SMI <39 cm²/m² olarak; myosteatoz ise BMI <25 kg/m² olan hastalarda SMD <33 HU, BMI ≥25 kg/m² olan hastalarda SMD <41 HU olarak tanımlandı. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi, logrank testi ve Cox regresyon analizi ile yapıldı. Çalışmaya toplam 102 hasta dahil edildi. Sarkopeni değerlendirilebilen 91 hastanın 61'inde (%67,0), myosteatoz değerlendirilebilen 90 hastanın 47'sinde (%52,2) saptandı. Sarkopeni ve myosteatozun birlikte değerlendirilebildiği 90 hastanın 27'sinde (%30,0) sarkopeni + myosteatoz birlikteliği mevcuttu. PFS analizine 58 hasta dahil edildi ve medyan PFS 11,3 ay olarak hesaplandı. OS analizine 47 hasta dahil edildi ve medyan OS 22,3 ay bulundu. Sarkopeni veya myosteatoz tek başına değerlendirildiğinde PFS ve OS üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etki saptanmadı. Buna karşılık sarkopeni + myosteatoz birlikteliği olan hastalarda medyan OS, birliktelik olmayan hastalara göre belirgin olarak daha kısa bulundu (18,1 ay ve 33,1 ay; log-rank p=0,002). Univaryant Cox analizinde sarkopeni + myosteatoz birlikteliği ölüm riskinde artış ile ilişkiliydi (HR: 3,02; %95 GA: 1,45-6,30; p=0,003). Çok değişkenli Cox regresyon analizinde de sarkopeni + myosteatoz birlikteliği genel sağkalım için bağımsız kötü prognostik faktör olarak saptandı (HR: 5,22; %95 GA: 2,12-12,87; p<0,001). Metastatik kolon kanseri hastalarında sarkopeni ve myosteatoz sık görülen vücut kompozisyonu bozukluklarıdır. Bu çalışmada sarkopeni veya myosteatozun tek başına sağkalım üzerinde anlamlı etkisi gösterilememiştir; ancak bu iki durumun birlikte bulunması genel sağkalımda belirgin kısalma ile ilişkili bulunmuştur. Bu sonuçlar, metastatik kolon kanserinde yalnızca kas miktarının değil, kas kalitesinin de birlikte değerlendirilmesinin prognostik açıdan önemli olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF SARCOPENIA AND MYOSTEATOSIS ON PROGRESSIONFREE SURVIVAL AND OVERALL SURVIVAL IN PATIENTS WITH METASTATIC COLON CANCER This study aimed to determine the presence of sarcopenia and myosteatosis using computed tomography-based body composition parameters in patients with metastatic colon cancer and to evaluate their effects on progression-free survival (PFS) and overall survival (OS). This was a single-center retrospective study including patients with metastatic colon cancer followed at the Medical Oncology Clinic of Istanbul Medeniyet University Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital between 2018 and 2025. Skeletal muscle area, skeletal muscle index and skeletal muscle density were evaluated at the third lumbar vertebra level on pretreatment abdominal computed tomography images. Sarcopenia was defined as SMI <55 cm²/m² in men and <39 cm²/m² in women. Myosteatosis was defined as SMD <33 HU in patients with BMI <25 kg/m² and SMD <41 HU in patients with BMI ≥25 kg/m². Survival analyses were performed using the Kaplan-Meier method, log-rank test and Cox regression analysis. A total of 102 patients were included in the study. Sarcopenia was detected in 61 of 91 evaluable patients (67.0%), and myosteatosis was detected in 47 of 90 evaluable patients (52.2%). Among 90 patients in whom both parameters could be assessed, 27 patients (30.0%) had concurrent sarcopenia and myosteatosis. Fifty-eight patients were included in the PFS analysis, and the median PFS was 11.3 months. Forty-seven patients were included in the OS analysis, and the median OS was 22.3 months. Sarcopenia or myosteatosis alone was not significantly associated with PFS or OS. However, patients with concurrent sarcopenia and myosteatosis had significantly shorter median OS than those without this combination (18.1 vs. 33.1 months; log-rank p=0.002). In univariate Cox analysis, concurrent sarcopenia and myosteatosis was associated with an increased risk of death (HR: 3.02; 95% CI: 1.45-6.30; p=0.003). In multivariate Cox regression analysis, concurrent sarcopenia and myosteatosis remained an independent adverse prognostic factor for OS (HR:5.22; 95% CI: 2.12-12.87; p<0.001). Sarcopenia and myosteatosis are common body composition abnormalities in patients with metastatic colon cancer. In this study, sarcopenia or myosteatosis alone did not show a significant survival effect; however, the coexistence of both conditions was associated with markedly shorter overall survival. These findings suggest that combined assessment of muscle quantity and muscle quality may provide clinically relevant prognostic information in metastatic colon cancer.