Romatoid artrit hastalarında tedavi ve komorbidite yükünün hastalık aktivitesi, steroid bağımlılığı ve ciddi klinik olaylarla ilişkisi
Association of treatment and comorbidity burden with disease activity, steroid dependence, and serious clinical outcomes in patients with rheumatoid arthritis
- Tez No: 1018214
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DUYGU ERSÖZLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, hastalık aktivitesi, komorbidite, tedavisi zor romatoid artrit, Rheumatoid arthritis, disease activity, comorbidity, refractory rheumatoid arthritis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Romatoid Artrit Hastalarında Tedavi ve Komorbidite Yükünün Hastalık Aktivitesi, Steroid Bağımlılığı ve Ciddi Klinik Olaylarla İlişkisi Amaç: Bu çalışmada romatoid artrit (RA) hastalarında tedavi yükü ve komorbidite yükünün persistan hastalık aktivitesi, steroid bağımlılığı ve ciddi klinik olaylarla ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif kohort çalışmasına, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji Kliniği'nde 01 Ocak 2023–15 Aralık 2025 tarihleri arasında takip edilen, 2010 ACR/EULAR sınıflama kriterlerine göre RA tanısı almış, 18 yaş ve üzerinde olan ve en az 12 aylık düzenli takibi bulunan 750 hasta dahil edilmiştir. Demografik özellikler, komorbiditeler, tedavi öyküsü, laboratuvar parametreleri ve hastalık aktivitesi geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Hastalık aktivitesi DAS28-CRP ile değerlendirilmiştir. Persistan hastalık aktivitesi, son 12 ayda DAS28 hesaplanabilen vizitlerin ≥%50'sinde DAS28 ≥3,2 olması; steroid bağımlılığı ise son 12 ayda en az 6 ay süreyle günlük ≥5 mg prednizolon eşdeğeri steroid kullanımının devam etmesi olarak tanımlanmıştır. Tedavi yükü araştırmaya özgü oluşturulan kompozit kriterlere göre, komorbidite yükü ise toplam komorbid hastalık sayısına göre belirlenen kategoriler doğrultusunda sınıflandırılmıştır. Bağımsız belirleyiciler çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 750 hastanın %49,3'ünde yüksek tedavi yükü, %20,4'ünde persistan hastalık aktivitesi, %37,3'ünde steroid bağımlılığı ve %22,8'inde ciddi klinik olay gelişimi saptanmıştır. Yüksek tedavi yüküne sahip hastalarda persistan hastalık aktivitesi, steroid bağımlılığı, inflamatuvar belirteçler ve D2T-RA oranları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Çok değişkenli analizde yüksek tedavi yükü, artmış CRP düzeyi ve seropozitiflik persistan hastalık aktivitesi ile bağımsız olarak ilişkili bulunmuştur. Yüksek komorbidite yükü ciddi klinik olay gelişiminin bağımsız belirleyicilerinden biri olarak saptanmıştır. Yüksek tedavi yükü hem steroid bağımlılığı hem de ciddi klinik olay gelişimi ile bağımsız olarak ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Romatoid artrit hastalarında yalnızca hastalık aktivitesinin değil, tedavi ve komorbidite yükünün de birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Yüksek tedavi yükü persistan inflamatuvar aktivite ve daha karmaşık hastalık seyri ile, yüksek komorbidite yükü ise ciddi klinik olay gelişme riski ile ilişkili bulunmuştur. Bu bulgular, gerçek yaşam verilerinde tedavi ve komorbidite yükünün kötü klinik sonuçların öngörülmesinde yararlı göstergeler olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Association of Treatment and Comorbidity Burden with Disease Activity, Steroid Dependence, and Serious Clinical Outcomes in Patients with Rheumatoid Arthritis Objective: This study aimed to evaluate the relationship between treatment burden and comorbidity burden with persistent disease activity, steroid dependence, and serious clinical events in patients with rheumatoid arthritis (RA). Materials and Methods: This single-center, retrospective cohort study included 750 patients aged 18 years and older with a diagnosis of RA according to the 2010 ACR/EULAR classification criteria and who had at least 12 months of regular follow-up, and who were followed up at the Rheumatology Clinic of Adana City Training and Research Hospital, Health Sciences University, between January 1, 2023, and December 15, 2025. Demographic characteristics, comorbidities, treatment history, laboratory parameters, and disease activity were retrospectively evaluated. Disease activity was assessed using DAS28-CRP. Persistent disease activity was defined as DAS28 ≥3.2 in ≥50% of visits in the last 12 months where DAS28 could be calculated; Steroid dependence was defined as continued daily steroid use equivalent to ≥5 mg prednisolone for at least 6 months within the last 12 months. Treatment burden was classified according to composite criteria specifically created for the study, while comorbidity burden was classified according to categories determined by the total number of comorbid diseases. Independent determinants were evaluated using multivariate logistic regression analysis. Results: Of the 750 patients included in the study, 49,3% had a high treatment burden, 20,4% had persistent disease activity, 37,3% had steroid dependence, and 22,8% developed serious clinical events. Patients with a high treatment burden had significantly higher rates of persistent disease activity, steroid dependence, inflammatory markers, and D2T-RA. In multivariate analysis, high treatment burden, increased CRP levels, and seropositivity were independently associated with persistent disease activity. High comorbidity burden was identified as one of the independent determinants of the development of serious clinical events. High treatment burden was found to be independently associated with both steroid dependence and the development of serious clinical events. Conclusion: In patients with rheumatoid arthritis, it is necessary to evaluate not only disease activity but also the burden of treatment and comorbidities. A high treatment burden was associated with persistent inflammatory activity and a more complex disease course, while a high burden of comorbidities was associated with an increased risk of developing serious clinical events. These findings suggest that in real-world data, the burden of treatment and comorbidities may be useful indicators for predicting poor clinical outcomes.