Endometrium kanseri tanılı hastalarda ameliyat öncesi endometrial kalınlık, CA-125 düzeyi ve sistemik inflamatuar indekslerin myometriyal invazyon derinliği ile ilişkisi
The association of preoperative endometrial thickness, CA-125 levels, and systemic inflammatory indices with the depth of myometrial invasion in patients with endometrial cancer
- Tez No: 1018215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ.DR.AYŞE DENİZ ERTÜRK COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrioid tip endometrium kanseri, myometriyal invazyon, endometrial kalınlık, CA-125, sistemik immün-inflamatuar indeksler, CA-125 antijenleri, Endometrioid-type endometrial cancer, myometrial invasion, endometrial thickness, CA-125, systemic immune-inflammatory indices
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endometrium kanserinde myometriyal invazyon derinliği, hastalığın evrelemesi, lenf nodu metastazı riski, adjuvan tedavi gereksinimi ve prognoz açısından önemli bir belirleyicidir. Bu çalışmada, endometrioid tip endometrium kanseri tanısıyla cerrahi tedavi uygulanan hastalarda ameliyat öncesi endometrial kalınlık, serum CA-125 düzeyi ve sistemik inflamatuar indekslerin postoperatif myometriyal invazyon derinliği ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli, retrospektif, gözlemsel ve kesitsel ilişki çalışması olarak tasarlandı. 2018–2025 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde endometrioid tip endometrium kanseri tanısıyla cerrahi tedavi uygulanan 91 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, preoperatif transvajinal/transabdominal ultrasonografi ile ölçülen endometrial kalınlık değerleri, serum CA-125 düzeyleri, tam kan sayımı parametreleri ve bu parametrelerden elde edilen nötrofil-lenfosit oranı, platelet-lenfosit oranı ve sistemik immün-inflamatuar indeks değerleri kaydedildi. Postoperatif histopatolojik değerlendirmede myometriyal invazyon derinliği; invazyon yok, yüzeyel invazyon (<%50) ve derin invazyon (≥%50) olarak sınıflandırıldı. Gruplar arası karşılaştırmalarda uygun parametrik olmayan testler kullanıldı; derin myometriyal invazyonu öngören faktörler ROC analizi ve lojistik regresyon modelleri ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 91 hastanın yaş ortalaması 62,3 ± 9,8 yıl olup hastaların büyük çoğunluğu(n=83, %91,2) postmenopozal dönemdeydi. Postoperatif histopatolojik incelemede 18 hastada myometriyal invazyon saptanmazken, 47 hastada yüzeyel invazyon (<%50), 26 hastada ise derin myometriyal invazyon (≥%50) tespit edildi. Derin myometriyal invazyon grubunda CA-125, endometrial kalınlık, SII, yaş ve NLR değerleri yüzeyel/invazyon yok grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu. ROC analizinde derin myometriyal invazyonu ayırt etmede en yüksek performans CA-125 düzeyinde elde edildi. CA-125 için 16 U/mL eşik değerinde duyarlılık %91,7, özgüllük %60,7 ve negatif ix prediktif değer %94,9 olarak hesaplandı. Endometrial kalınlık için 15 mm eşik değerinde orta düzeyde ayırt edici performans saptandı. Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde yaş, CA-125 ve endometrial kalınlık derin myometriyal invazyon ile anlamlı ilişki gösterdi. Çok değişkenli analizde CA-125 ve endometrial kalınlık bağımsız öngörü gücünü korurken, SII'nin modele eklenmesi bağımsız katkı sağlamadı. Buna karşılık yaşın modele eklenmesi modelin ayırt edici performansını artırdı ve yaş bağımsız risk faktörü olarak belirlendi. Sonuç: Endometrioid tip endometrium kanseri tanılı hastalarda preoperatif CA-125 düzeyi ve ultrasonografi ile ölçülen endometrial kalınlık, derin myometriyal invazyonun öngörülmesinde klinik açıdan değerli biyobelirteçler olarak görünmektedir. Yaşın bu parametrelerle birlikte değerlendirilmesi modelin öngörü gücünü artırmaktadır. Sistemik inflamatuar indeksler tek değişkenli analizlerde myometriyal invazyon derinliği ile ilişkili görünmekle birlikte, klinik biyobelirteçler kontrol edildiğinde bağımsız öngörü katkısı sağlamamıştır. Bu nedenle NLR, PLR ve SII gibi inflamatuar indekslerin tek başına karar verdirici parametreler olarak değil, klinik ve laboratuvar bulgularıyla birlikte tamamlayıcı göstergeler olarak değerlendirilmesi daha uygun görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The depth of myometrial invasion in endometrial cancer is an important determinant of disease staging, the risk of lymph node metastasis, the need for adjuvant therapy, and prognosis. This study aimed to evaluate the associations between preoperative endometrial thickness, serum CA-125 levels, systemic inflammatory indices, and postoperative myometrial invasion depth in patients who underwent surgical treatment for endometrioid-type endometrial cancer. Materials and Methods: This study was designed as a single-center, retrospective, observational, cross-sectional association study. A total of 91 patients who underwent surgical treatment for endometrioid-type endometrial cancer at the Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, between 2018 and 2025 were included. The patients' demographic characteristics, endometrial thickness measured by preoperative transvaginal or transabdominal ultrasonography, serum CA-125 levels, complete blood count parameters, and the neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio, and systemic immune-inflammation index derived from these parameters were recorded. Based on postoperative histopathological evaluation, the depth of myometrial invasion was classified as no invasion, superficial invasion (<50%), or deep invasion (≥50%). Appropriate non-parametric tests were used for intergroup comparisons, while factors predictive of deep myometrial invasion were evaluated using receiver operating characteristic analysis and logistic regression models. Results: The mean age of the 91 patients included in the study was 62.3 ± 9.8 years, and the majority of the patients were postmenopausal (n=83, 91.2%). Postoperative histopathological examination revealed no myometrial invasion in 18 patients, superficial invasion (<50%) in 47 patients, and deep myometrial invasion (≥50%) in 26 patients. CA-125 levels, endometrial thickness, systemic immune-inflammation index, age, and neutrophil-to-lymphocyte ratio were significantly higher in the deep myometrial invasion group than in the superficial/no-invasion xi group. Receiver operating characteristic analysis demonstrated that CA-125 had the highest discriminatory performance for identifying deep myometrial invasion. At a cut-off value of 16 U/mL, CA-125 had a sensitivity of 91.7%, a specificity of 60.7%, and a negative predictive value of 94.9%. Endometrial thickness showed moderate discriminatory performance at a cut-off value of 15 mm. In univariate logistic regression analysis, age, CA-125 level, and endometrial thickness were significantly associated with deep myometrial invasion. In multivariate analysis, CA-125 and endometrial thickness retained their independent predictive value, whereas the addition of the systemic immune-inflammation index did not provide an independent contribution to the model. In contrast, the inclusion of age improved the discriminatory performance of the model, and age was identified as an independent risk factor. Conclusion: Preoperative serum CA-125 levels and ultrasonographically measured endometrial thickness appear to be clinically valuable biomarkers for predicting deep myometrial invasion in patients with endometrioid-type endometrial cancer. Evaluating age together with these parameters improves the predictive performance of the model. Although systemic inflammatory indices appeared to be associated with the depth of myometrial invasion in univariate analyses, they did not provide an independent predictive contribution after adjustment for clinical biomarkers. Therefore, inflammatory indices such as the neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio, and systemic immune-inflammation index should not be considered stand-alone parameters for clinical decision-making but rather as complementary indicators evaluated together with clinical and laboratory findings.