Lomber spinal stenoz tedavisinde unilateral dekompresyon, totallaminektomi ve stabilizasyon tekniklerinin klinik sonuçlarınınkarşılaştırılması
  1. Tez No: 1018217
  2. Yazar: SEZAİ AKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AYCAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULMUTALİP KARAASLANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber Spinal Stenoz, Oswestry skalası, VAS skoru, Dekompresyon, Stabilizasyon, Lineer Karışık Model, Lomber stabilizasyon, Lomber vertebra, Lumbar Spinal Stenosis, Oswestry scale, VAS score, Decompression, Stabilization, Linear Mixed Model, Lumbar stabilization, Lumbar vertebrae
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Lomber spinal stenoz (LSS), spinal kanalda ya da sinir forameninde daralma sonucu sinir elemanlarının sıkışmasına bağlı olarak meydana gelen nörojenik kladikasyon veya radiküler ağrı ile karakterize edilen bir klinik sendromdur. Cerrahi müdahalenin temel amacı ise sinir yapılarının baskıdan kurtarılmasıdır. Bu çalışmamızda amaç, (LSS) cerrahi tedavisi sonrası klinik (VAS) ve fonksiyonel (Oswestry) skorların zamansal değişimini modern Lineer Karışık Model (LMM) ile değerlendirmek, dört farklı cerrahi tekniğin (unilateral dekompresyon, total laminektomi, total laminektomi+rijit stabilizasyon ve total laminektomi+dinamik stabilizasyon) etkinliğini karşılaştırmak ve perioperatif yüklerin klinik sonuçlarla ilişkisini incelemektir Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'nde Şubat 2023- Ekim 2025 tarihleri arasında lomber spinal stenoz tanısı ile opere olan 304 adet hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelenmiştir. Lomber spinal stenoz nedeniyle cerrahi uygulanan ve kriterleri karşılayan 153 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların preoperatif, postoperatif 1. ay ve 6. ay VAS ve Oswestry skorları, tekrarlı ölçüm yapısına uygun olarak SAS (Statistical Analysis System) PROC MIXED (REML yöntemi, Kenward-Roger düzeltmesi) kullanılarak LMM ile analiz edildi. Değişkenler arası ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Her dört grupta demografik veriler, cerrahi veriler, VAS (Visual Analog Scale ) ve ODI (Oswestry Disability Index) verileri dikkatle incelenmiştir. Unilateral dekompresyon yapılan vaka sayısı 34, total laminektomi yapılan vaka sayısı 45, total laminektomi + rijit stabilizasyon yapılan vaka sayısı 49, total laminektomi + dinamik stabilizasyon yapılan vaka sayısı 25 idi. Olgularımızın yaşları 23-88 arasında olup yaş ortalaması 59,21'dir. Olguların 96'sı kadın, 57'si erkekti. VAS modelinde zaman etkisi son derece anlamlı saptanırken yöntem*zaman etkileşimi anlamsız bulundu. Oswestry modelinde ise zaman, yöntem ve yöntem*zaman etkileşimi son derece anlamlı bulundu.Postop 1. ayda unilateral dekompresyon grubu, total laminektomi ve rijit stabilizasyon gruplarından anlamlı derecede daha iyi fonksiyonel skorlar sergiledi. Postop 6. ayda ise tüm gruplar fonksiyonel düzeyde eşitlendi. 10 Rijit stabilizasyon grubunda intraoperatif kan kaybı ile postoperatif tüm vizitlerdeki VAS ve Oswestry skorları arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Kilo ve boy arttıkça hastanede yatış süresinin kısaldığı görüldü Sonuç: LSS cerrahisinde tüm yöntemler, orta dönemde benzer ağrı kontrolü sunmaktadır. Ancak paraspinal dokuları koruyan unilateral dekompresyon, erken dönemde (1. ay) en hızlı fonksiyonel geri dönüşü sağlamaktadır. Rijit enstrümantasyonda cerrahi travmanın (kan kaybı) büyüklüğü orta dönem klinik başarıyı doğrudan olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Lumbar spinal stenosis (LSS) is a clinical syndrome characterized by neurogenic claudication or radicular pain resulting from the narrowing of the spinal canal or neural foramen, leading to the compression of neural elements. The primary goal of surgical intervention is to decompress these neural structures. This study aims to evaluate the temporal changes in clinical (VAS) and functional (Oswestry) scores after surgical treatment of LSS using the modern Linear Mixed Model (LMM), compare the efficacy of four different surgical techniques (unilateral decompression, total laminectomy, total laminectomy + rigid stabilization, and total laminectomy + dynamic stabilization), and investigate the relationship between perioperative loads and clinical outcomes. Materials and Methods: In this study, the medical records of 304 patients who underwent surgery for lumbar spinal stenosis at the Department of Neurosurgery, Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine Hospital, between February 2023 and October 2025, were retrospectively reviewed. A total of 153 patients who underwent surgery for LSS and met the inclusion criteria were included in the retrospective analysis. The patients' preoperative, postoperative 1st-month, and 6th-month VAS and Oswestry scores were analyzed via LMM using SAS (Statistical Analysis System) PROC MIXED (REML method, Kenward-Roger correction) to accommodate the repeated measures data structure. Relationships between variables were evaluated using Pearson correlation analysis. Results: Demographic data, surgical data, VAS (Visual Analog Scale), and ODI (Oswestry Disability Index) data were carefully examined across all four groups. The sample consisted of 34 cases of unilateral decompression, 45 cases of total laminectomy, 49 cases of total laminectomy + rigid stabilization, and 25 cases of total laminectomy + dynamic stabilization. The age of the patients ranged from 23 to 88 years, with a mean age of 59.21 years. Of the patients, 96 were female and 57 were male. In the VAS model, the time effect was found to be highly significant, whereas the method × time interaction was non-significant. In the Oswestry model, the effects of time, method, and the method × time interaction were all highly significant. At the postoperative 1st month, the unilateral decompression group demonstrated significantly better functional scores than the total laminectomy and rigid stabilization groups. By the postoperative 6th month, all groups reached equivalent functional levels. 12 In the rigid stabilization group, a significant positive correlation was found between intraoperative blood loss and both VAS and Oswestry scores across all postoperative visits. Additionally, length of hospital stay was found to decrease as weight and height increased. Conclusion: All surgical methods in LSS surgery offer similar pain control in the mid-term. However, unilateral decompression, which preserves the paraspinal tissues, provides the fastest functional recovery in the early postoperative period (1st month). In rigid instrumentation, the magnitude of surgical trauma (blood loss) directly and adversely affects mid-term clinical success.