Avrupa futbolundaki 5 büyük ligte yaşanan ÖÇB yaralanmalarının ve Türkiye Süper Liginde yaşanan ÖÇB yaralanmalarının karşılaştırılması
A comparative epidemiological study of anterior cruciate ligament injuries across Europe's five major football leagues and the Turkish Süper Lig
- Tez No: 1018216
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, Futbol, Risk faktörleri, Spor hekimliği, Ön çapraz bağ, Epidemiology, Football, Risk factors, Sports medicine, Anterior cruciate ligament
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Egzersiz Fizyolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu retrospektif çalışma, Avrupa'nın 5 büyük futbol liginde ve Türkiye Süper Liginde, lig maçları ve antrenmanlarda gerçekleşen ÖÇB yaralanmalarının epidemiyolojik, klinik, çevresel ve ekonomik özelliklerini karşılaştırmak amacıyla planlandı. Çalışmada 2014-2015'ten 2023-2024'e kadar sezonların tamamını incelenmiştir. Veriler transfermarkt.com.tr, UEFA internet sitesi, kulüp ve haber kaynakları, open-meteo.com ve Google maps üzerinden toplandı. Yaralanan oyuncuların demografik özellikleri, pozisyonları, oynadığı ligler, sezon bilgileri, mücadele edilen müsabakalar, geçmiş yaralanmalar, piyasa değeri, piyasa değerlerinde yaralanma sonrası değişimleri, yaralanmanın maçta veya antrenmanda gerçekleşme durumu, takım içi rotasyon kapasitesi, kaçırılan gün ve maç bilgileri, maçta yaralanmaları durumunda maça dair bilgiler, hava durumu ve deplasman uzaklığı bilgileri araştırılmıştır. İstatiksel analizlerde IBM SPSS Statistics 30 paket programı kullanılarak bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Ki-kare testi analiz edildi; anlamlılık düzeyi p<0,05 belirlendi. Çalışmada toplam 318 yaralanma kriterlere uygun bulundu. Bunların 267'si Avrupa'nın 5 büyük liginde, 51'i Türkiye Süper Ligi'nde yer almaktaydı. Pozisyonlara göre incelendiğinde en çok yaralanma savunma oyuncularında görüldü. Seçilen gruplar arasında yaralanmanın gerçekleştiği yaş, takımda yaralanma anına kadar geçirilen yarı sezon sayısı, yaralanma sonucunda kaçırılan gün, kaçırılan maç, yaralanan sporcuların pozisyonları, yaralanmanın gerçekleştiği zemin, maç antrenman oranı, yaralanmanın deplasman ve ev maçlarında gerçekleşme oranı arasında farklılık gözlemlenmedi. Fakat yaralanma sonrasında oyuncunun piyasa değerinin Türkiye Süper Liginde, Avrupa'nın 5 Büyük Ligine oranla anlamlı olarak daha fazla düştüğü görüldü. Sonuç olarak ÖÇB yaralanmalarının dağılımı ve sportif açıdan yükü irdelenen ligler arasında farklılık göstermezken, ekonomik etkisi Türkiye Süper Liginde daha fazladır. Bu bilgiler ışığında yaralanma sonrasında medikal tedavinin önemine ek olarak kariyer ve market yönetiminin de önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This retrospective study aimed to compare the epidemiological, clinical, environmental, and economic characteristics of anterior cruciate ligament (ACL) injuries occurring during league matches and training sessions in the five major European football leagues (A5BL) and the Turkish Süper Lig (TSL). The study included the 2014–2015 to 2023–2024 seasons. Data were obtained from transfermarkt.com.tr, the UEFA website, club and news sources, open-meteo.com, and Google Maps. Variables included demographic characteristics, playing position, league, season, competition type, previous injuries, market value and post-injury market value changes, match or training injury status, squad rotation capacity, days and matches missed, match-related data, weather conditions, and away travel distance. Analyses were performed using IBM SPSS Statistics 30 software. Independent samples t-test, one-way analysis of variance, and chi-square test were used for statistical analyses, with significance set at p<0.05. A total of 318 injuries met the inclusion criteria, including 267 from the A5BL and 51 from the TSL. The highest number of injuries was observed among defenders. No significant differences were found between the groups regarding age at injury, number of half-seasons spent at the club before injury, days missed, matches missed, playing position, playing surface, match-to-training injury ratio, or home-versus-away injury distribution. However, post-injury market value decreased significantly more in the TSL. In conclusion, while the distribution and sporting burden of anterior cruciate ligament injuries were similar between the leagues, their economic impact was greater in the TSL. These findings emphasize the importance of career and market value management after injury, alongside medical treatment.