Sosyal bilgiler dersinde uygulanan 5E öğrenme modeli destekli STEM etkinliklerinin öğrencilerin sürdürülebilir çevreye yönelik tutum ve davranışlarına etkisi
The effect of 5E learning model supported STEM activites in social studies course on students' attitudes and behaviours towards sustainable environment
  1. Tez No: 1018309
  2. Yazar: GÖNÜL YAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VURAL TÜNKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 5E Modeli, Sosyal bilgiler dersi, Çevresel sürdürülebilirlik, 5E Model, Social studies course, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
5E öğrenme modeli destekli STEM etkinlikleri, teorik bilgiyi tasarım ve mühendislik becerileriyle bütünleştirerek öğrenciyi öğrenme sürecinin merkezine alan bütüncül bir yaklaşım sunmaktadır. Özellikle çevre eğitimi gibi disiplinlerarası alanlarda bu yaklaşımın, öğrencilerin ekolojik farkındalıklarını somut çevre koruma davranışlarına dönüştürmelerinde önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Bununla birlikte, öğrencilerin karmaşık ve çok boyutlu yaşam problemlerine etkili çözümler üretebilmeleri, edindikleri bilgi ve becerileri gerçek yaşam durumlarına aktarabilmeleri ve öğrenme deneyimlerini anlamlı bir bütün hâlinde yapılandırabilmeleri için farklı STEM disiplinleriyle etkileşim kurabilecekleri, iş birliğine dayalı, zenginleştirilmiş ve uygulama odaklı öğrenme ortamlarının oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler dersinde 5E öğrenme modeli destekli STEM etkinliklerinin öğrencilerin sürdürülebilir çevreye yönelik tutum ve davranışlarına etkisini incelemektir. Araştırma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında, Isparta merkezinde bulunan bir devlet ortaokulunda 5. sınıfta öğrenim gören 52 öğrenci ile yürütülmüştür. Karma araştırma yöntemlerinden müdahale deseninin kullanıldığı araştırmada, deney grubu (N=26) öğrencileriyle altı hafta boyunca 5E destekli STEM etkinliklerinin yer aldığı bir süreç yürütülürken; kontrol grubu (N=26) öğrencileri mevcut öğretim programı doğrultusunda derslerini sürdürmüştür. Nicel veri toplama aracı olarak“Sürdürülebilir Çevre Tutum Ölçeği”ve“Sürdürülebilir Çevre Davranış Ölçeği”kullanılmıştır. Nitel veriler, odak grup görüşmeleri ve araştırmacı günlükleri aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde betimsel istatistikler, bağımlı örneklem t-testi, bağımsız örneklem t-testi ve tek faktörlü kovaryans analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Nitel veriler ise tematik analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, 5E destekli STEM etkinliklerinin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin sürdürülebilir çevreye yönelik tutum ve davranış düzeylerinin, öğretim programı doğrultusunda ilerleyen kontrol grubu öğrencilerine göre anlamlı bir farklılığa sahip olduğu saptanmıştır. Bu durum, 5E destekli STEM uygulamalarının öğrencilerin çevreye yönelik duyarlılıkları ve sürdürülebilir davranışları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Katılımcılarla yapılan görüşmelerde de öğrenciler, etkinliklerin çevre sorunlarını fark etmelerini sağladığını ve süreci eğlenceli bulduklarını belirten ifadeler kullanmışlardır.
Özet (Çeviri)
5E learning model-supported STEM activities offer a holistic approach that places the student at the center of the learning process by integrating theoretical knowledge with design and engineering skills. Particularly in interdisciplinary fields such as environmental education, this approach can be said to play a significant role in enabling students to transform their ecological awareness into concrete environmental protection behaviors. Furthermore, creating collaborative, enriched, and practice-oriented learning environments where students can interact with different STEM disciplines is of great importance for them to produce effective solutions to complex and multidimensional life problems, transfer the knowledge and skills they have acquired to real-life situations, and structure their learning experiences into a meaningful whole. The purpose of this study is to examine the effect of 5E learning model-supported STEM activities in social studies classes on students' attitudes and behaviors toward a sustainable environment. The study was conducted during the 2024–2025 academic year with 52 fifth-grade students at a public middle school in the city center of Isparta. In the study, which utilized the intervention design of mixed methods research, the experimental group (N=26) students engaged in a six-week process incorporating 5E-supported STEM activities, while the control group (N=26) students continued their lessons in line with the current curriculum. The“Sustainable Environment Attitude Scale”and the“Sustainable Environmental Behavior Scale”were used as quantitative data collection tools. Qualitative data were collected through focus group interviews and researcher diaries. Descriptive statistics, paired-samples t-tests, independent-samples t-tests, and a one-way analysis of covariance (ANCOVA) were used to analyze the quantitative data. Qualitative data were analyzed using thematic analysis. The results of the study revealed a statistically significant difference in the sustainable environment attitude and behavior levels of the experimental group students, who participated in the 5E-supported STEM activities, compared to the control group students, who followed the standard curriculum. This finding indicates that 5E-supported STEM applications have a positive effect on students' environmental awareness and sustainable behaviors. In interviews with participants, the students also stated that the activities helped them become aware of environmental issues and that they found the process enjoyable.