Süt ineklerinde Fusobacterıum necrophorum, Trueperella pyogenes, Escherichia coli, Streptococcus uberis kaynaklı metritis için kombine aşı geliştirme üzerine çalışmalar
Studies on the development of a combined vaccine against metritis caused by Fusobacterium necrophorum, Trueperella pyogenes, Escherichia coli and Streptococcus uberis in dairy cows
- Tez No: 1018329
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN HADİMLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşı, Bakteriyel etken, Fare, Metritis, Vaccine, Bacterial pathogen, Mice, Metritis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Metritis, süt ineklerinde postpartum dönemde ortaya çıkan, üreme ve süt verimini olumsuz etkileyen, işletmelerde ciddi ekonomik kayıplarla sonuçlanan önemli bir enfeksiyöz uterus hastalığıdır. Hastalığın etiyolojisinde başta Fusobacterium necrophorum, Trueperella pyogenes, Escherichia coli, Streptococcus uberis ve diğer Streptococcus türleri olmak üzere çeşitli bakteriyel etkenler rol oynamaktadır. Metritisin kontrolünde antibiyotikler yaygın olarak kullanılmasına rağmen artan antimikrobiyal direnç nedeniyle alternatif koruyucu yöntemlerin geliştirilmesi önem kazanmıştır. Bu çalışmada süt ineklerinde metritis ile ilişkili dört önemli bakteriyel etkene karşı geliştirilen monovalan ve kombine inaktif aşıların humoral immün yanıt ve koruyucu etkinliklerinin araştırılması amaçlandı. Bu tez çalışmasında F. necrophorum, T. pyogenes, E. coli ve S. uberis suşları kullanılarak inaktif monovalan ve bu etkenlerden oluşan kombine aşı formülasyonu geliştirildi. Aşı formülasyonlarında adjuvan olarak Montanide ISA 206 VG kullanıldı. Aşıların etkinliğinin değerlendirilmesinde fare modeli kullanıldı. Öncelikle çelınç çalışmalarında kullanılacak enfeksiyon dozlarının belirlenmesi amacıyla LD₅₀ çalışmaları gerçekleştirildi. Daha sonra fareler 10 gün arayla iki kez aşılandı ve aşılama sonrasında 10., 20., 30. ve 50. günlerde alınan serum örneklerinde ELISA yöntemi ile antikor düzeyleri ölçüldü. Koruyuculuğun değerlendirilmesi amacıyla ilgili bakteriler belirlenen LD₅₀ dozlarında farelere uygulanarak çelınç denemeleri gerçekleştirildi. Tüm aşı gruplarında, kontrol grupları ile kıyaslandığında zamana bağlı olarak anlamlı düzeyde antikor artışı meydana geldiği belirlendi. Antikor yanıtı açısından değerlendirildiğinde, hem monovalan hem de kombine aşı gruplarında 10., 20., 30. ve 50. günlerde ölçülen antikor düzeyleri kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). F. necrophorum aşılarında istatistiksel olarak monovalan formülasyonun tüm zaman noktalarında kombine aşıya göre daha yüksek antikor yanıtı oluşturduğu saptandı (p<0,05). T. pyogenes aşılarında monovalan ve kombine gruplar karşılaştırıldığında, 10. ve 20. günlerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05), 30. günde gruplar arasında anlamlı fark gözlenmezken (p>0,05), 50. günde monovalan grubun kombine gruba göre anlamlı derecede daha yüksek antikor yanıtı oluşturduğu belirlendi (p<0,05). E. coli aşılarında ise kombine aşının 10., 20., 30. ve 50. günlerde monovalan aşıya göre istatistiksel olarak daha yüksek antikor yanıtı oluşturduğu belirlendi (p<0,05). S. uberis aşılarında monovalan ve kombine formülasyonlar arasında tüm zaman noktalarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi (p>0,05) ve her iki aşının benzer düzeyde immün yanıt oluşturduğu tespit edildi. Çelınç sonuçlarında aşılanan tüm gruplarda organlardan etken izolasyon oranları ve mortalite oranlarının kontrol gruplarına göre belirgin düzeyde daha düşük olduğu belirlendi. F. necrophorum ile çelınç yapılan farelerde monovalan aşı grubunda ölüm görülmezken, kombine aşı grubunda mortalite oranı %12,5, kontrol grubunda mortalite oranı %50 olarak saptandı. T. pyogenes gruplarında monovalan ve kombine aşılarda mortalite oranı %25'ken kontrol grubunda %50 olarak belirlendi. E. coli çelınç çalışmalarında monovalan aşıda mortalite oranı %25 ve kombine aşının mortalite oranı %12,5, kontrol grubunda ise %50 olarak belirlendi. S. uberis gruplarında ise her iki aşı grubunda mortalite oranı %12,5, kontrol grubunda %50 olarak belirlendi. Genel olarak aşılı gruplarda organlardan yapılan bakteriyolojik izolasyonların kontrol gruplarına göre belirgin şekilde azaldığı belirlendi. Bu tez çalışmasında geliştirilen F. necrophorum, T. pyogenes, E. coli ve S. uberis kaynaklı metritise yönelik inaktif monovalan ve kombine aşıların deneysel koşullarda anlamlı düzeyde humoral bağışıklık oluşturduğu ve koruyucu etki sağladığı belirlendi. Özellikle kombine aşının birden fazla metritis etkenine karşı aynı anda bağışıklık oluşturabilmesi, saha uygulamaları açısından önemli bir avantaj olarak değerlendirildi. Elde edilen bulgular, süt ineklerinde metritisin kontrolüne yönelik yeni aşı stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilecek nitelikte olup, kombine aşıların gelecekte gerçekleştirilecek saha çalışmalarında değerlendirilmesinin yararlı olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Metritis is a significant infectious uterine disease that occurs in dairy cows during the postpartum period; it adversely affects reproductive performance and milk yield, resulting in serious economic losses for farms. Various bacterial pathogens play a role in the aetiology of the disease, primarily Fusobacterium necrophorum, Trueperella pyogenes, Escherichia coli, Streptococcus uberis and other Streptococcus species. Although antibiotics are widely used to control metritis, the development of alternative preventive methods has become increasingly important due to rising antimicrobial resistance. The aim of this study was to investigate the humoral immune response and protective efficacy of monovalent and combined inactivated vaccines developed against four major bacterial pathogens associated with metritis in dairy cows. In this thesis, an inactivated monovalent vaccine formulation and a combined vaccine formulation comprising these pathogens were developed using strains of F. necrophorum, T. pyogenes, E. coli and S. uberis. Montanide ISA 206 VG was used as an adjuvant in the vaccine formulations. A mouse model was used to evaluate the efficacy of the vaccines. Firstly, LD₅₀ studies were conducted to determine the infection doses to be used in challenge trials. The mice were then vaccinated twice at 10-day intervals, and antibody levels were measured using the ELISA method in serum samples collected on days 10, 20, 30 and 50 following vaccination. To assess protection, challenge trials were carried out by administering the relevant bacteria to the mice at the determined LD₅₀ doses. In all vaccine groups, a statistically significant increase in antibody levels over time was observed when compared with the control groups. When evaluated in terms of the antibody response, the antibody levels measured on days 10, 20, 30 and 50 in both the monovalent and combined vaccine groups were found to be statistically significant compared with the control group (p<0.05). For F. necrophorum vaccines, it was found that the monovalent formulation produced a higher antibody response than the combined vaccine at all time points (p<0.05). When comparing the monovalent and combined groups for T. pyogenes vaccines, a statistically significant difference was observed on days 10 and 20 (p<0.05); whilst no significant difference was observed between the groups on day 30 (p>0.05), it was determined that on day 50 the monovalent group produced a significantly higher antibody response than the combined group (p<0.05). In the case of E. coli vaccines, it was found that the combined vaccine induced a statistically higher antibody response than the monovalent vaccine on days 10, 20, 30 and 50 (p<0.05). For S. uberis vaccines, no statistically significant differences were observed between the monovalent and combined formulations at any time point (p>0.05), and it was found that both vaccines induced a similar level of immune response. The challenge test results showed that the rates of pathogen isolation from organs and mortality were significantly lower in all vaccinated groups compared with the control groups. In mice challenged with F. necrophorum, no deaths were observed in the monovalent vaccine group, whilst the mortality rate was 12.5 per cent in the combined vaccine group and 50 per cent in the control group. In the T. pyogenes groups, the mortality rate was 25 per cent in both the monovalent and combined vaccine groups, whilst it was 50 per cent in the control group. In the E. coli challenge studies, the mortality rate was 25 per cent in the monovalent vaccine group and 12.5 per cent in the combined vaccine group, whilst it was 50 per cent in the control group. In the S. uberis groups, the mortality rate was 12.5 per cent in both vaccine groups, whilst it was 50 per cent in the control group. Overall, it was found that the number of bacterial isolates from organs was significantly lower in the vaccinated groups compared with the control groups. In conclusion, this thesis found that the inactivated monovalent and combined vaccines developed against metritis caused by F. necrophorum, T. pyogenes, E. coli and S. uberis induced a significant level of humoral immunity under experimental conditions and provided protective effects. In particular, the ability of the combined vaccine to induce immunity against multiple metritis-causing agents simultaneously was considered a significant advantage in terms of field applications. The findings obtained are likely to contribute to the development of new vaccination strategies for the control of metritis in dairy cows, and it was concluded that it would be beneficial to evaluate combination vaccines in future field trials.