Gestasyonel Diyabet Hastalarında 2. ve 3. Trimesterde ATF-4, CHOP ve CASPASE-3 Üzerinden Endoplazmik Retikulum Stresi ve Apoptozun Değerlendirilmesi
Evaluation of Endoplasmic Reticulum Stress and Apoptosis via ATF-4, CHOP, and Caspase-3 in Patients with Gestational Diabetes During the Second and Third Trimesters
  1. Tez No: 1018417
  2. Yazar: ESRA YAVEMLİER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: ATF-4, Caspase-3, CHOP, gestasyonel diyabetes mellitus, inflamasyon, yüksek riskli gebelik
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Gebelik, anatomik, fizyolojik ve biyokimyasal olarak kadının fetüsü hayatta tutup doğum ile sağlıklı nesillerin gelişmesi için uyum süreci gerektirmektedir. Uyum süresince maternal fizyolojide ve glisemik dengede çeşitli değişiklikler yaşanmaktadır. Gebeliğin 2. trimesterinden itibaren belirginleşen hiperglisemik ve hipoglisemik değişimler maternal ve fetal sağlığı bozabilmektedir. Bu nedenle glisemik kontrol sağlanamayan gebelerde diyabetojenik değişimler gözlenebilir ve kötü perinatal sonuçlardan kaçınmak için glisemik kontrolün sağlanması gerekir. Gestasyonel diyabetin fetal gelişim ve plasental gelişim üzerine olan etkisi reaktif oksijen radikallerinin ve oksidatif stresin perinatal sonuçları üzerinde etkisi olabileceği hipotezini öne sürmektedir. Özellikle bu stres hücresel düzeyde endoplazmik retikulum üzerinden geliştiğinden plasenta fonksiyonları olumsuz etkilenebilir. Biz çalışmamızda endoplazmik retikulum kaynaklı oksidatif stresin gestasyonel diyabetli hastalarda değişimini saptamayı hedefledik. Oksidatif stresin değerlendirilmesi için stres reaksiyonlarında rol alan ATF-4, CHOP ve Caspase-3 gestasyonel diyabetli kadınlar ile sağlıklı gebeler arasında kıyaslanarak perinatal etkiler tahmin edilmeye çalışılmıştır. Standart flebotomi kurallarına uyularak elde edilen serum numuneleri 2. ve 3. trimesterde her iki grupta elde edildi. ELISA metodu ile her üç belirteç çalışıldı ve sonuçların istatistiksel analizi yapıldı. 71 gestasyonel diyabet tanılı kadın ve 99 sağlıklı gönüllünün verileri kıyaslandığında her 3 oksidatif stres belirtecinin de gestasyonel diyabetli kadınlarda istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlendi (p<0.05). Her 3 belirteç için lojistik regresyon analizi ve ROC eğrisi analizi yapıldı. Her 3 parametre için eğri altında kalan alanlar istatistiksel olarak anlamlıydı. Regresyon analizi sonrasında ATF-4, CHOP ve Caspase-3 için spesifite sırasıyla %90.7, %86.6 ve %87.6 bulundu. Her 3 parametrenin duyarlılığı ise düşüktü. Grupların diğer biyokimyasal ve hormon parametreleri arasında önemli fark bulunamadı. Çalışmamız oksidatif stresin özellikle endoplazmik retikulum düzeyinde gestasyonel diyabetli kadınlarda yüksek olduğunu, ATF-4, CHOP ve Caspae-3' ün diyabet tanısı alan kadınlarda takip amaçlı kullanılabileceğini göstermiştir ancak bu parametrelerin tanısal belirteç olarak kullanılma yetkinliği sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
Pregnancy requires an anatomical, physiological and biochemical adaptation process for the mother to sustain the fetus and ensure the development of healthy generations through birth. During this adaptation, various changes occur in maternal physiology and glycemic balance. Hyperglycemic and hypoglycemic fluctuations, which become prominent starting from the second trimester of pregnancy, can impair maternal and fetal health. Consequently, diabetogenic changes may be observed in pregnant women where glycemic control can not be maintained; therefore, achieving glycemic control is essential to avoid poor perinatal outcomes. The impact of gestational diabetes on fetal and placental development suggests the hypothesis that reactive oxygen species and oxidative stress may influence perinatal results. Since this stress develops particularly at the cellular level through the endoplasmic reticulum (ER), placental functions may be adversely affected. In our study, we aimed to determine the changes in endoplasmic reticulum-derived oxidative stress in patients with gestational diabetes. To evaluate oxidative stress, levels of ATF-4, CHOP and Caspase-3, which play roles in stress reactions, were compared between women with gestational diabetes and healthy pregnant women to predict perinatal effects. Serum samples, obtained following standard phlebotomy rules, were collected from both groups during the 2nd and 3rd trimesters. All three markers were analyzed using the ELISA method and statistical analysis of the results was performed. When comparing data from 71 women diagnosed with gestational diabetes and 99 healthy volunteers, all three oxidative stress markers were found to be statistically significant in women with gestational diabetes (p < 0.05). Logistic regression and ROC curve analyses were conducted for all three parameters. The Area Under the Curve (AUC) for each parameter was statistically significant. Following regression analysis, the specificity for ATF-4, CHOP and Caspase-3 was found to be 90.7%, 86.6%, and 87.6%, respectively. However, the sensitivity of all three parameters was low. No significant differences were found between the groups regarding other biochemical and hormonal parameters. Our study demonstrates that oxidative stress is high in women with gestational diabetes, particularly at the endoplasmic reticulum level, and that ATF-4, CHOP and Caspase-3 can be used for monitoring purposes in women diagnosed with diabetes; however, their efficacy as diagnostic markers remains limited. KEYWORDS; ATF-4, Caspase-3, CHOP, gestational diabetes mellitus, inflammation, high risk pregnancy