Developing a data-driven strategic framework for sustainable technology management
Sürdürülebilir teknoloji yönetimi için veri odaklı stratejik bir çerçeve geliştirilmesi
  1. Tez No: 1018547
  2. Yazar: HARİKA AKALIN OREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY DERELİ, DOÇ. DR. YUNUS EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji yönetimi, Çok kriterli karar verme, Technology management, Multi criteria decision making
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin küresel ölçekte artan önemi, teknoloji yönetiminin (TY) sürdürülebilirlik boyutlarını kapsayan bütünleşik bir yaklaşımla ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Sürdürülebilirlik ve TY literatürde genellikle bağımsız olarak ele alınmış, sürdürülebilir teknoloji yönetimi (STY) kavramının bütüncül ve ampirik olarak doğrulanmış bir değerlendirme çerçevesi noktasında açık bir boşluk bulunmaktadır. Mevcut çalışmalar parçalı entelektüel yapının sistematik olarak nicelleştirilmesi ve karar modellerinin geliştirilmesi noktasında sınırlı kalmaktadır. Bu tezde, STY makro düzeyde kavramsallaştırılarak, kurumsal boyutu karar sürecine sistematik ve ölçülebilir bir biçimde dahil eden bütünleşik bir çok kriterli karar destek modeli geliştirilmiştir. İlk olarak, bibliyometrik ve metin madenciliği analizleriyle alanın entelektüel yapısı ve tematik evrimi ortaya konmuştur. İkinci olarak, iki turlu Delphi yöntemi aracılığıyla dört ana kriter ve on iki alt kriterden oluşan STY çerçevesi doğrulanmıştır. Kriterlerin göreli önem ağırlıkları Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ve Küresel Bulanık AHS (SF-AHS) yöntemleriyle hesaplanarak uzman yargılarındaki belirsizlik modele dâhil edilmiştir. Üçüncü olarak, belirlenen ağırlıklarla OECD ülkelerinin STY performansları TOPSIS yöntemiyle sıralanmış, yöntemler arası karşılaştırmalı analizler ile duyarlılık ve sağlamlık testleri gerçekleştirilerek Duyarlı Öncelik Sıralama Tekniği ile nihai sıralama sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The growing global importance of the Sustainable Development Goals has necessitated an integrated approach to technology management (TM) that encompasses sustainability dimensions. Sustainability and technology management have generally been addressed independently in the literature, and there is a clear gap regarding a holistic and empirically validated evaluation framework for the concept of sustainable technology management (STM). Existing studies have been limited in systematically quantifying the fragmented intellectual structure and developing decision models. In this thesis, STM is conceptualized at the macro level, and an integrated multi-criteria decision support model is developed that systematically and measurably incorporates the institutional dimension into the decision-making process. Firstly, the intellectual structure and thematic evolution of the field are revealed through bibliometric and text mining analyses. Secondly, STM framework, consisting of four main criteria and twelve sub-criteria, is validated through a two-round Delphi method. The relative importance weights of the criteria are calculated using the Analytic Hierarchy Process (AHP) and Spherical Fuzzy AHP (SF-AHP) methods, incorporating the uncertainty in expert judgments into the model. Thirdly, the STM performances of OECD countries are ranked using the TOPSIS method with the determined weights, and comparative analyses between methods, sensitivity, and robustness tests were performed, presenting the final ranking using the Technique of Precise Order Preference (TPOP).