Ahmed Zerrûk'un El-Maksadü'l-Esmâ fî Şerhi Esmâillâhi'l-Hüsnâ adlı eseri
The context of Ahmed Zerruq's work titled "Al-Maksadu'l-Asmā Al-Husnā fi Sharh Asmāillahi'l-Husnā
- Tez No: 1018867
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİDE ULUPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Esma-i Hüsna, Tasavvuf, Esma-i Hüsna, Mystic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Allah'ın güzel isimleri üzerine şerh yazmak İslâmî ilimler literatürü içerisinde önemli bir yere sahip olup yazılan şerhlerde işlenen konulardan biri de Allah ile insan arasındaki ilişkidir. Dolayısıyla inanan her insan Allah ile zihnî ve kalbi olarak bir bağ kurmaktadır. Kur'ân-ı Kerîm'de ilahi isimler yer almaktadır. Bunun yanında Ebû Hüreyre'den rivayet edilen ve bu isimleri öğrenenlerin cennetle mükâfatlandırılacağı müjdesini taşıyan bir hadis-i şerifin olması da sufîleri ve İslam âlimlerini bu isimlerin ihtivâ ettikleri manalar üzerinde durmaya teşvik etmiştir. Dolayısıyla esmâ-i hüsnâ bilgisi kulun Yaratıcısını idrak etmesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada Ahmed Zerrûk'un“el-Maksadü'l-Esmâ fî Şerhi Esmâillâhi'l-Hüsnâ”adlı eseri metin ve içerik açısından incelenmiştir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde esmâ-i hüsnâ kavramı ve İslam kültüründe esmâ-i hüsnâ konusu ele alınmıştır. İkinci bölümde ise eserin tespit edilen yazma nüshaları tanıtılmış, esmâ-i hüsnâyı okumanın yararları ve esmâ-i hüsnânın sayısı hakkında bilgi verilmiştir. Ahmed Zerrûk, esmâ-i hüsnâyı ele alırken önce ismin kelime manası ve terim anlamları üzerinde durarak bir kavram analizi sunmuştur. Sonrasında ise bu isim hakkında tenbih bölümünde ismin özellikle dikkat edilmesi gereken temel noktalarını ele almıştır. Ayrıca Ahmed Zerrûk, bu isimlerin tahallûku (ahlâklanma) ve tahkiki (hakikatını anlama) hususunu ortaya koymuştur. En sonda ise bu ismi zikreden kimseye ne ölçüde yararlar sağlanacağına işaret ederek bu isimlerin kaç defa zikredilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Özet olarak, Ahmed Zerrûk'un esmâ-i hüsnâ şerhinin Gazzâlî gibi diğer şeyhlerin eserlerindeki usûllerle Allahü Teâlâ'nın isimlerini açıklamaya çalıştığını gördük. Bu çalışmada dikkat çeken bir özellik de güzel isimlerin Erbaîn-i İdrîsiyye'de nasıl geçtiğini ve bu isimleri zikredenler üzerinde ne gibi etkiler bıraktığını vurgulamış olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Writing commentaries on the beatiful names of Allah holds an important place within the literature of Islamıc sciences and one of the subjects addressed in these commentaries is the relationship between Allah and humans. Consequently, every believer establishes a mental and spiritual bond with Allah. The divine names are included in the Holy Qur'an. In addition, a hadith narrated by Abu Hurairah, which carries the glad tidings that those who learn these names will be rewarded with paradise, has encouraged Sufis and Islamic scholars to focus on the meanings these names encompass. Therefore the knowledge of the beautiful names is of great importance for the servant to perceive their Creator. In this study, Ahmed Zarruq's work titled“al-Maqsad al-Asma fi Sharh Asma Allah al-Husna”has been analyzed in terms of text and content. The study consists of two chapters: In the first chapter discusses the concept of al-asma al-husna and its place in Islamic culture. In the second chapter introduces the identified manuscript copies of the work and provides information regarding the benefits and number of the Beatiful Names. While adressing the al-Asma al-Husna, Ahmed Zarruq first presented a conceptual analysis by focusing on the literal and technical meanings of the name. Afterwards, 'in the caution' (tanbih) section regarding this name, he adressed the fundamental points that require specific attention. Furthermore, Ahmed Zerruq put forward the matter of the embodiment (tahalluq) and realization (tahqiq) of these names. Finally, by indicating to what extent benefits would be provided to the person who recites (dhikr) this name, he stated how many times these names should be recited. In summary, we have seen that Ahmed Zerruq's commentary on al-Asma al-Husna attempts to explain the names of Allah Almighty through the methods found in the Works of other sheikhs, such as al-Ghazali. A prominent feature of this study is its emphasis on how the Asma al-Husna appear in the Arbain-i Idrisiyya and what kinds of effects they leave on those who recite them.