Türkiye'de uluslararası koruma veya geçici koruma statüsündeki 18-25 yaş arasındaki gençlerin manevi gereksinimleri üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on the spiritual needs of young people aged 18–25 under international protection or temporary protection in Türkiye
  1. Tez No: 1018866
  2. Yazar: FEYRUZ TEKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHAKİM BEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Maneviyat, Zorunlu göç, Spirituality, Forced emigration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Göçün muhtevası incelendiğinde göç; yalnızca bir yer değiştirme hareketi değil aynı zamanda bireylerin hayatlarını, alışkanlıklarını, geleceklerini ve içinde bulundukları toplumsal yapıyı etkileyen çok yönlü bir süreci kapsamaktadır. Özellikle ülkemize zorunlu göç etmek durumunda kalan uluslararası koruma ve geçici korumadan faydalanan bireyler, ülkelerinden ayrılırken, göç yolunda veya Türkiye sınırında muhtelif hak ihlallerine, mağduriyetlere, şiddete ve kötü muamelelere uğrayabilmektedir. Özellikle kimlik arayışının söz konusu olduğu yaşlarda göçü deneyimleyen genç bireyler geride bıraktıkları yaşamları ile içerisinde yeni yer aldığı toplum arasında sıkışabilmekte; dil ve uyum problemleri başta olmak üzere sosyal, ekonomik ve manevi sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu zorlu süreçte aidiyet duygusu zedelenebilmekte, hayata dair anlamsızlık ve geleceğe dair beklentisizlik gibi varoluşsal, manevi ve psikolojik problemler yaşayabilmektedirler. Sosyal hizmet mesleğinin pratiğinde maneviyat, bireyin güçlendirilmesine katkı sağlayan bir unsur olarak ele alınmaktadır. Müracaatçının manevi kaynaklarını keşfetmesine yardımcı olan ve bu kaynakları hayatındaki zorluklarla başa çıkmada etkin bir şekilde kullanılmasını öngören manevi sosyal hizmet, bireyin yalnızca sosyal ve psikolojik gereksinimlerini değil aynı zamanda değerlerini ve anlam arayışını da kapsayan bütüncül bir yaklaşım ortaya koymaktadır. Bu araştırmada, ülkemizdeki genç göçmenlerin manevi gereksinimlerini sosyal hizmet açısından nitel bir araştırma ile değerlendirmek temel amaç edinilmiştir. Alt amaçları ise göçmen gençlerin yaşadıkları sorunların çok boyutlu ele alınarak bütüncül bir perspektifle ortaya konması, göçmen gençlerin maneviyatı algılama ve pratik etme biçimlerinin nasıl olduğu ve manevi iyi oluşları üzerinde sosyal hizmet bağlamında ortaya konulabilecek müdahalelerin olup olmadığını araştırmaktır. Araştırma, Çorum ilinde ikamet eden uluslararası veya geçici korumadan faydalanan 18-25 yaş arasındaki yabancı uyruklu 20 katılımcı ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
When the content of migration is examined, it is seen that migration is not merely a movement from one place to another, but also encompasses a multifaceted process that affects individuals' lives, habits, futures, and the social structure in which they live. Individuals who are forced to migrate to our country, especially those benefiting from international protection and temporary protection, may face various human rights violations, victimization, violence, and ill-treatment while leaving their countries, on the migration route, or at the Turkish border. Young individuals, particularly those experiencing migration during an age of identity search, may find themselves caught between the lives they left behind and the society they have newly entered; they may face social, economic, and spiritual problems, primarily language and adaptation difficulties. During this challenging process, their sense of belonging may be damaged, and they may experience existential, spiritual, and psychological problems such as a sense of meaninglessness in life and a lack of expectations for the future. In the practice of social work, spirituality is considered an element that contributes to the empowerment of the individual. Spiritual social work, which helps individuals discover their spiritual resources and effectively utilize these resources to cope with life's challenges, presents a holistic approach encompassing not only the social and psychological needs of the individual but also their values ​​and search for meaning. This research primarily aims to qualitatively assess the spiritual needs of young immigrants in our country from a social work perspective. Its sub-objectives are to present a multi-dimensional and holistic perspective on the problems experienced by immigrant youth, to investigate how immigrant youth perceive and practice spirituality, and to explore whether there are any interventions that can be implemented within the context of social work to improve their spiritual well-being. The research was conducted through semi-structured in-depth interviews with 20 foreign nationals aged 18-25 residing in Çorum province and benefiting from international or temporary protection.