Teşkil-i Vilayetten işgale Trablusgarp valileri (1864-1911)
Governors of Tripolitania from the Organisation of the Provinces to the occupation (1864-1911)
- Tez No: 1018976
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Merkezileşme, Osmanlı Devleti, Trablusgarb ve Devlet-i Aliyye-italya Vekayi'-i Harbiyesi, Trablusgarp Savaşı, Valiler, İdari yapı, Centralization, Ottoman State, Trablusgarb ve Devlet-i Aliyye-italya Vekayi'-i Harbiyesi, Tripoli War, Governors, Administrative structure
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1864 Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi'nin ilanından 1911 yılındaki İtalyan işgaline kadar olan süreçte Trablusgarp'ın idari yapısını ve bu dönemde görev yapan valileri ele almaktadır. Araştırmada, Osmanlı Devleti'nin son döneminde uygulanan vilayet sisteminin bu uzak coğrafyadaki yansımaları ve mülki amirlerin yönetim stratejileri incelenmeye çalışılmıştır. Metin içerisinde, nizamnamenin getirdiği yeni idari taksimat; sancak, kaza ve köy düzeyindeki hiyerarşi üzerinden açıklanmaktadır. Çalışmanın ana kısmında, yaklaşık elli yıllık bu süreçte görev almış valilerin faaliyetleri, arşiv belgeleri ve dönem kaynakları çerçevesinde kronolojik bir sırayla aktarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, idari yapıda meydana gelen değişimlerin yerel dinamikler üzerindeki etkileri ve bölgeye yönelik dış müdahalelerin yönetim sürecine yansımalarına değinilmiştir. Çalışma, Trablusgarp'ın işgal öncesindeki idari durumunu genel hatlarıyla ortaya koymayı ve bu döneme dair derli toplu bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, merkezin Trablusgarp üzerindeki idari tasarrufları ve yerel idarenin işleyiş biçimi tezin ana eksenini oluşturmaktadır. Araştırma süreci boyunca mülki idarenin kurumsallaşma çabaları ve bu süreçte karşılaşılan genel zorluklar, başlıklar halinde tasnif edilerek sunulmuştur. Dönemin siyasi koşulları içerisinde valilerin üstlendiği görevler, birer idari faaliyet dökümü olarak metne yansıtılmıştır. Bölgedeki bürokratik kademelerin gelişimi ve bu yapının dış unsurlarla olan etkileşimi, çalışmanın sınırları dahilinde ele alınmıştır. Neticede araştırma, Modern Libya'nın ilk temellerinin atıldığı, Trablusgarp'ın Osmanlı yönetimindeki son dönemine dair idari ve siyasi süreçleri, bölümlere ayrılmış bir bütünlük içerisinde yansıtma gayreti içerisindedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the administrative structure of Tripoli and the governors who served during the period from the promulgation of the 1864 Vilayet Organisation Regulation to the Italian occupation in 1911. The research seeks to examine the manifestations of the vilayet system implemented during the final period of the Ottoman Empire in this distant region, as well as the administrative strategies employed by the provincial governors. Within the text, the new administrative division introduced by the regulation is explained through the hierarchy at the sanjak, kaza and village levels. In the main body of the study, an attempt has been made to present the activities of the governors who served during this period of approximately fifty years in chronological order, based on archival documents and contemporary sources. Furthermore, the study addresses the effects of changes in the administrative structure on local dynamics and the impact of external interventions on the region's governance process. The study aims to outline the administrative situation in Tripoli prior to the occupation and to provide a comprehensive perspective on this period. Within this framework, the central government's administrative authority over Tripoli and the functioning of the local administration form the main focus of the thesis. Throughout the research process, the efforts towards the institutionalisation of the provincial administration and the general difficulties encountered during this process have been presented under specific headings. The duties undertaken by the governors within the political conditions of the period have been reflected in the text as a record of administrative activities. The development of the bureaucratic hierarchy in the region and the interaction of this structure with external factors have been addressed within the scope of this study. Ultimately, this research attempts to reflect, in a segmented and holistic manner, the administrative and political processes of Tripoli's final period under Ottoman rule, where the foundations of modern Libya were first laid.