Komparatör saat ölçümünün rf/bluetooth ile bilgisayar ortamına aktarılması ve elde edilen verilerin ürün optimizasyonu için incelenmesi
The transfer of comparatormeter measurement data to the computer environment via rf/bluetooth and analysis of the obtained data for product optimization
  1. Tez No: 1018998
  2. Yazar: MUSTAFA ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CNC tezgahları, Veri aktarma, CNC machinery, Data transfer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Komparatör, bir parçanın boyutlarını bilinen bir standart veya referansla karşılaştırmak için kullanılan hassas ölçüm aletidir. Genellikle hareketli bir ölçüm probu veya milinden ve sabit bir referans yüzeyinden veya ölçü bloğundan oluşur. Mekanik komparatör, parçanın boyutları ile referans standart arasındaki farkı görsel veya mekanik bir gösterimle sağlar. Bu çalışmanın amacı; Komparatör saat ile ölçülen değerlerin RF/Bluetooth yoluyla Bilgisayar ortamına aktarılması elde edilen verileri incelemek ve optimizasyondur.
Özet (Çeviri)
The comparator is a precise measuring instrument used to compare the dimensions of a part with a known standard or reference. It typically consists of a movable measuring probe or spindle and a fixed reference surface or gauge block. A mechanical comparator provides a visual or mechanical representation of the difference between the dimensions of the part and the reference standard. The aim of this study is to transfer the values measured with the comparator clock to a computer environment via RF/Bluetooth, examine the obtained data, and perform optimization.