Türk solunun Ortadoğu'ya bakışı: Yön-devrim hareketi örneği (1961-1971)
The Turkish left's perspective on the Middle East: The case of the yön-devrim movement (1961-1971)
  1. Tez No: 1019096
  2. Yazar: FATİH MEHMET ÇAMCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VUGAR İMANBEYLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: 27 Mayıs 1960 ihtilali, Baas Partisi, Nasır, Cemal Abdül, 27 May 1960 revolution, Ba?th Party, Nasır, Cemal Abdül
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1961-1971 yılları arasında faaliyet gösteren Yön-Devrim Hareketi'nin (YDH) Ortadoğu'ya bakışını ideolojik, teorik ve pratik boyutlarıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel problemi, Türk solunun bu dönemde bölgeyi nasıl algıladığı ve bu algının hareketin genel ideolojik çerçevesiyle nasıl ilişkilendiği sorusudur. Çalışmada, Yön dergisi ve Devrim gazetesinde yayımlanan 2000'i aşkın yazı taranmış; tarihsel analiz ve kavramsal çözümleme yöntemi esas alınmıştır. Elde edilen bulgular, YDH'nin Ortadoğu'yu salt bir dış politika meselesi olarak değil, anti-emperyalist bir mücadele alanı olarak gördüğünü ortaya koymaktadır. Hareket; Mısır, Cezayir, Suriye, Irak ve Libya gibi ülkelerdeki sosyalist ve antiemperyalist hareketlerle düşünsel yakınlık kurmuş; başta Cemal Abdünnasır olmak üzere bölgedeki lider figürlerden ilham almıştır. Bunun yanı sıra, YDH'nin Filistin meselesine ve bölgedeki monarşilere yönelik eleştirel bir tutum takındığı da bu çalışmada kayda geçirilmiştir. Bu tez çalışmasında varılan temel yargı, YDH'nin Ortadoğu'yu kendi siyasal projesi için bir model ve ilham kaynağı olarak kullandığıdır. Ayrıca, çalışma, literatürde Devrim gazetesini dışlayan ve yalnızca Yön dergisine odaklanan çalışmaların eksikliğini gidermeyi de hedeflemiştir. Bu bağlamda, çalışma Türk solunun bölgeyi algılama biçimine ilişkin özgün bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the Middle East perspective of the Yön-Devrim Movement (YDH), which was active between 1961-1971, in its ideological, theoretical and practical dimensions. The fundamental problem of the research is how the Turkish left percevied the region during this period and how this perception related to the movement's overall ideological framework. In the study, more than 2.000 articles published in the Yön journal and the Devrim newspaper were reviewed, with historical analysis and conceptual interpretation adopted as the primary methodology. The findings reveal that the YDM viewed Middle East not merely as a matter of foreing policy, but as an area of anti-imperialist struggle. The movement established intellectual affinites with socialist and anti-imperialist movements in countries such as Egypt, Algeria, Syria, Iraq and Libya, drawing inspiration from regional leaders, most notably Gamal Abdel Nasser. Furthermore, this study also documents the YDM's critical stance toward the Palestinian question and Middle Eastern monarchies. The central conclusion reached in this thesis is that the YDM utilized the Middle East as a model and source of models and inspiration for its own political project. Additionally, the study aims to adress gaps in the existing literature, by works that exclude the newspaper Devrim and focus solely on the journal Yön. In this context, the study seeks to offer and original framework regarding the manner in which the Turkish left perceived the region.