Kısıtlı yaşam hacimlerinde“tüm-esnek tasarım”ve uygulama yöntemleri
“total-flexible design”and production methods in restricted living spaces
- Tez No: 1019323
- Danışmanlar: DOÇ. HANDE ZEYNEP KAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Esnek konut, Esnek planlama, Esnek üretim, Modüler tasarım, Modüler üretim, Flexible residential, Flexible planing, Flexible manufacturing, Modular design, Modular production
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
İnsanlığın barınma anlayışı, doğanın sunduğu sığınma alanlarından metropollerdeki kompakt konutlara uzanan süreçte yaşam koşullarına uyum sağlama zorunluluğu ile şekillenmiştir. Süreç boyunca her dönemin sosyal dinamikleri tarihi aralığına özgün olsa dahi hacim üretiminin temelinde yer alan esneklik gereksinimi sürekliliğini korumuştur. Dolayısıyla insanın bulunduğu çevreyi evrimleşen ihtiyaçlarına göre yeniden kurma becerisi, mekânsal kurgular aracılığıyla kronolojik düzlemde devingen ölçeklerle görünürlük kazanmıştır. İleri ve dijital dönüşüm döneminde esneklik eğilimi, yoğun kent dokusu nedeniyle kısıtlı yaşam hacimlerinde yeni çözümler üretilmesini gerekli kılmaktadır. Literatür taraması sürecinde çalışmaların iki temel etrafında toplandığı tespit edilmiştir. İlk yaklaşım, modülerite ve mobilite gibi alt başlıkları tasarımın merkezine alarak esnekliği belirli bir tekniğin ileri kullanım düzeyi üzerinden üretmeye yönelmektedir. İkinci yaklaşım ise farklı tekniklerin dengeli biçimde bir araya getirilmesiyle mekânda daha bütüncül bir kullanım özgürlüğü oluşturmayı amaçlamaktadır. Tez çalışması kapsamında söz konusu parçalı okumanın ötesine geçerek kısıtlı yaşam hacimlerinde özgürlüğü mimari kararlar, iç mekân organizasyonu ve kullanıcı senaryoları arasındaki ilişki üzerinden tartışmak amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda tüm-esneklik kavramı, mekânın kapsayıcı esaslarda dönüşümüne olanak tanıyan kararların birlikte çalışmasıyla açıklanmaktadır. Çalışmada literatür taraması, kavramsal sınıflandırma ve seçilmiş örneklerin karşılaştırmalı analizi yöntem olarak benimsenmiştir. Örneklem, özgür yaşam yaklaşımlarını temsil eden konut iç mekân uygulamalarından oluşturulmuştur. Seçilen projeler: yapısal kurgu, açıklık düzeni, servis çekirdeği, ıslak hacim yerleşimi, tesisat aksları, donatı elemanları, depolama çözümleri, geçici ya da kalıcı bölücüler, konfor koşulları ve çok fonksiyonluluk değeri üzerinden incelenmiştir. Değerlendirme sürecinde tüm-esneklik; mimari düzlemde statik kararlar ve sürekli dönüşüm olanakları, iç mimari düzlemde işlev senaryolarını destekleyen bileşenler aracılığıyla sınıflandırılmıştır. Böylece örneklerin zaman içinde değişen kullanım olasılıklarına verdikleri yanıtlar da tartışmaya açılmıştır. Elde edilen bulgular, kısıtlı yaşam hacimlerinde mekânsal özgürlüğün, belirlenen tüm-esneklik parametrelerinin her birinde farklı düzeylerde karşılık bulan çözüm olanaklarıyla sağlandığını göstermektedir. Analiz sürecindeki dikkat çekici detay, ikinci yaklaşımı benimseyen tasarımcıların projelerinin veri setini karşılayan spesifik elemanlara sahip olmasıdır. Sonuç olarak çalışmada tüm-esneklik yaklaşımının yakın gelecekteki yaşam modelleri için nasıl uyarlanabileceğine dair öngörüler geliştirilmektedir ve erişilebilirliğin üretilecek projelerde belirleyici olacağı vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Humanity's dwelling understanding has been shaped by the necessity of adapting to living conditions throughout a process extending from natural shelters provided by the environment to compact housing in metropolitan sections. Although the social dynamics of each period have been specific to their historical context, the need for flexibility underlying production of spaces has maintained its continuity. Accordingly, human capacity to organize the surrounding environment in response to evolving needs has become visible configurations across a chronological plane and dynamic scales. During the literature review process, it was determined that existing studies are generally gathered around two main approaches. The first approach places sub-concepts such as modularity and mobility at the center of design and tends to produce flexibility through advanced use of a specific techniques. The second approach aims to create a more holistic freedom of use within space and the balanced integration of different techniques. Within scope of thesis, the study seeks to move beyond such fragmented readings and discuss freedom in restricted living spaces through inclusive relationship between architectural decisions, interior organization and user scenarios. In this regard, the concept of total-flexibility is explained not merely in terms of spatial multifunctionality, but as the coordinated operation of design decisions that enable transformation within an integrated grounds. Structure of thesis: literature review, conceptual classification and comparative analysis of selected cases were adopted as the methodological framework. The sample was formed through interior space applications representing independent living approaches. These examples were examined through structural configuration, facade organization, service core, vertical service system relations, furniture elements, storage solutions, temporary or permanent partitions, comfort conditions and multifunctionality value. In evaluation process, total-flexibility was classified through static decisions and continuous transformation possibilities at the architectural level; components that support use scenarios at the interior architectural level. Thus, the ways in which the selected examples respond to changing possibilities of use over time were also opened to discussion. The findings indicate that spatial freedom in restricted living spaces is achieved through solution possibilities corresponding to some of the defined total-flexibility parameters at different levels. However, the notable point is that designers who adopt the second approach tend to incorporate details from each data set. As a result, the study develops projections regarding total-flexibility approach can be adapted contemporary and forthcoming living models. From this perspective, it emphasizes that accessibility will become determining factors in future design and production processes.