Kolorektal kanser hayvan modelinde lokorejyonel nüks ile postoperatif diyet arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between locoregional recurrence and postoperative diet in an experimental murine model of colorectal cancer
  1. Tez No: 1019432
  2. Yazar: KUTAY DEMİRKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: kolorektal kanser, lokorejyonel nüks, anastomotik nüks, batı tipi diyet, CT26, BALB/c, colorectal cancer, locoregional recurrence, anastomotic recurrence, Western-type diet, CT26, BALB/c
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kolorektal kanser cerrahisi sonrası lokal/lokorejyonel nüks, cerrahi ve onkolojik tedavilerdeki gelişmelere rağmen önemli bir klinik sorun olmaya devam etmektedir. Anastomoz hattı ve perianastomotik alan, intraluminal tümör hücresi implantasyonu için duyarlı bir yara iyileşme mikroçevresi oluşturabilir. Bu çalışmada, batı tipi diyetin deneysel kolorektal kanser modelinde erken anastomotik/perianastomotik tümör yerleşimi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: İzogenetik, 8 haftalık erkek BALB/c fareler randomize olarak iki gruba ayrıldı. Deney grubu iki hafta süreyle yağ ve proteinden zengin batı tipi diyetle, kontrol grubu ise liften zengin chow diyetle beslendi. Mekanik ve antibakteriyel bağırsak hazırlığını takiben rektosigmoid kolonda tam kat kesi ve kolorektal anastomoz uygulandı. Postoperatif ikinci günde lavman yoluyla kolon lümenine CT26 fare kolon kanseri hücreleri verilerek cerrahi sırasında lümene dökülen tümör hücreleri taklit edildi. Postoperatif onuncu günde sakrifikasyon yapılarak anastomoz hattı, perianastomotik/perikolonik dokular, mezenterik lenf nodları ve makroskopik patolojik bulgular değerlendirildi. Nihai histopatolojik analizde chow diyet grubunda 11, batı tipi diyet grubunda 11 hayvan yer aldı. Bulgular: Batı tipi diyet grubunda anastomotik/perianastomotik tümör varlığı chow diyet grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (10/11 ve 3/11; p=0.008). Histopatolojik tümör yükü skoru da batı tipi diyet grubunda anlamlı artış gösterdi (p=0.003). Mitoz sayısı ve diferansiyasyon skoru batı tipi diyet grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p<0001 ve p=0.002). Mezenterik lenf nodu tümör hücresi varlığı, gross anastomotik kaçak, makroskopik apse ve perforasyon batı tipi diyet grubunda sayısal olarak daha fazla izlense de bu farklar istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı. Sonuç: Bu deneysel modelde batı tipi diyet, kısa süreli perioperatif maruziyet sonrasında dahi erken anastomotik/perianastomotik tümör yerleşimi ve artmış tümör yükü ile ilişkili bulunmuştur. Bulgular, diyet kompozisyonunun kolorektal anastomoz çevresindeki inflamatuvar ve yara iyileşme mikroçevresini etkileyerek lokal nüks biyolojisinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Batı tipi diyetten uzaklaşmayı hedefleyen perioperatif beslenme düzenlemelerinin olası koruyucu etkisinin değerlendirilebilmesi için prospektif insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Local and locoregional recurrence after colorectal cancer surgery remains an important clinical problem despite advances in surgical and oncologic treatment. The anastomotic line and perianastomotic region may represent a vulnerable wound-healing microenvironment for intraluminal tumor cell implantation. This study aimed to evaluate the effect of a Western-type diet on early anastomotic/perianastomotic tumor implantation in an experimental murine model of colorectal cancer. Materials and Methods: Isogenic 8-week-old male BALB/c mice were randomized into two groups. The experimental group was fed a Western-type diet rich in fat and protein for two weeks, whereas the control group received a fiber-rich chow diet. After mechanical and antibacterial bowel preparation, full-thickness rectosigmoid colon transection and colorectal anastomosis were performed. On postoperative day 2, CT26 murine colon cancer cells were introduced into the colonic lumen by enema to simulate intraluminal tumor cell spillage during surgery. On postoperative day 10, the animals were sacrificed, and the anastomotic line, perianastomotic/pericolic tissues, mesenteric lymph nodes, and macroscopic pathological findings were evaluated. The final histopathological analysis included 11 animals in the chow diet group and 11 animals in the Western-type diet group. Results: Anastomotic/perianastomotic tumor presence was significantly higher in the Western-type diet group than in the chow diet group (10/11 vs. 3/11; p=0.008). The histopathological tumor burden score was also significantly increased in the Western-type diet group (p=0.003). Mitotic count and differentiation score were significantly higher in the Western-type diet group (p<0.001 and p=0.002, respectively). Although mesenteric lymph node tumor involvement, gross anastomotic leak, macroscopic abscess, and perforation were numerically more frequent in the Western-type diet group, these differences did not reach statistical significance. Conclusion: In this experimental model, even short-term perioperative exposure to a Western-type diet was associated with early anastomotic/perianastomotic tumor implantation and increased tumor burden. These findings suggest that dietary composition may contribute to local recurrence biology by influencing the inflammatory and wound-healing microenvironment around the colorectal anastomosis. Prospective human studies are required to determine whether perioperative dietary interventions aiming to avoid a Western-type diet may have a protective effect against local recurrence.