Tek yıllık çimde (Lolium multiflorum Lam.) bitki büyümesini teşvik eden bakteri ve azotlu gübre uygulamalarının ot verimi ve bazı kalite özelliklerine etkileri
Effects of plant growth-promoting bacteria and nitrogen fertilizer applications on herbage yield and some quality characteristics of annual ryegrass (Lolium multiflorum Lam.)
  1. Tez No: 1019480
  2. Yazar: ONUR OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SATI UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir tarım, Yem bitkileri, Sustainable agriculture, Fodder plants
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tek yıllık çim bitkisinde (Lolium multiflorum Lam.) Imet, Omet ve Sy4 bakterilerinin farklı azot dozları ve uygulama yöntemleri (tohum ile bitki+toprak) altındaki etkileri araştırılmıştır. Tarla denemelerinde azot dozları 0, 2, 4 ve 6 kg/da olarak; ekim zamanı, kıştan çıkışta ve her biçimden sonra uygulanmıştır. Sera denemelerinde ise 0, 50, 100 ve 150 ppm azot dozları kullanılmıştır. Çalışma, 2023–2025 yıllarında Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi deneme alanlarında ve 2024–2025 yıllarında Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü serasında yürütülmüştür. Tarla koşullarında bitki boyu, yaş ve kuru ot verimi, ham protein oranı ve verimi ile ADF ve NDF oranları; sera koşullarında ise bitki boyu, kardeş sayısı, sürgün ve kök ağırlıkları, ham protein, ADF ve NDF oranları, klorofil içerikleri, prolin ile makro ve mikro element içerikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, tarla koşullarında artan azot dozları bitki boyunu, yaş ve kuru ot verimini, ham protein oranını ve ham protein verimini artırmıştır. En yüksek verim 6 kg/da azot uygulamasında elde edilmiştir. Bulgular, 6 kg/da azot dozu ile birlikte Imet veya Omet bakterilerinin bitki+toprak uygulaması şeklinde kullanılmasının verim açısından en uygun kombinasyonları oluşturduğunu göstermiştir. Sera denemesinde erken fide döneminde uygulanan Omet bakterisinin bitki+toprak uygulaması tüm azot dozlarında kardeş sayısı, sürgün yaş ve kuru ağırlıkları, ham protein oranı, makro element içerikleri ve mikro elementlerden Fe, Mn, Cu ve Zn içeriklerinde kontrol grubuna göre önemli artışlara yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Imet, Omet, and Sy4 bacteria on annual ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) under different nitrogen doses and application methods (seed treatment and plant+soil application) were investigated. In the field experiments, nitrogen was applied at rates of 0, 2, 4, and 6 kg/da at sowing time, after winter, and following each harvest. In the greenhouse experiments, nitrogen doses of 0, 50, 100, and 150 ppm were used. The study was conducted in the experimental fields of the Agricultural Research and Application Center of Erciyes University during 2023–2025 and in the greenhouse of the Department of Field Crops, during 2024–2025. Under field conditions, plant height, fresh and dry forage yield, crude protein ratio and yield, ADF and NDF were evaluated. Under greenhouse conditions, plant height, tiller number, shoot and root weights, crude protein, ADF, NDF, chlorophyll, proline, and macro and micronutrient contents were determined. According to results, increasing nitrogen doses under field conditions significantly increased plant height, fresh and dry forage yield, crude protein content, and yield. The highest yield was obtained with the application of 6 kg/da nitrogen. The findings indicated that the combination of 6 kg/da nitrogen with either Imet or Omet bacteria applied through the plant+soil method was the most effective treatment for yield parameters. In the greenhouse experiment, plant+soil application of the Omet bacteria at the early seedling stage resulted in significant increases in tiller number, shoot fresh and dry weights, crude protein content, macronutrient concentrations, and Fe, Mn, Cu, and Zn at all nitrogen levels compared with the control treatment.