Kültürel çeşitlilik yaklaşımları: Türkiye'de bir uygulama
Approaches to cultural di̇versi̇ty: An appli̇cati̇on i̇n Turkey
  1. Tez No: 1019540
  2. Yazar: ÖZKAN AL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNDÜZ AKSU KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Kimlik algısı, Kültürel çeşitlilik, Çok kültürlülük, Identity, Identity perception, Cultural diiversity, Multiculturalism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Türkiye'de“farklılık politikası”,“tanınma politikası”ya da en yaygın adıyla“çokkültürlülük”olarak bilinen sosyal gruplar arasındaki ilişkileri ve etkileşimleri çeşitlilik yaklaşımlarıyla belirleme amacı taşımaktadır. Öncelikle bu çalışmada temel düzeyde kavramsal çerçeve sunulmuş; toplumlarda yer alan sosyal gruplara bakış açıları tekilden (monist) çoğulluğa, çoğulluktan ise çeşitliliğe doğru felsefi alt yapısıyla ele alınmıştır. Postmodernizmin getirdiği farklılık vurgusu ile artan kültürlerarası ilişkiler tanımlamaya çalışılmıştır. Bu çalışmada Türkiye'deki çeşitlilik algısını değerlendirmek amacıyla, Çoğul Toplumlarda Karşılıklı Kültürlerarası İlişkiler (MIRIPS, Mutual Intercultural Relations In Plural Societies) projesi bağlamında belirlenen hoşgörü, temas ve çeşitlilik hipotezleri; 634 katılımcıdan elde edilen ve dört etnik grup temelinde analiz edilen verilerle doğrulanmaya çalışılmıştır. Hoşgörü ve temas hipotezi kabul edilirken, çeşitlilik hipotezi ise kısmen ret ile sonuçlanmıştır. Nihai olarak, Türkiye'de etnik grupların tamamı ele alındığında; sosyal kimlik, yaşam doyumu, çoklukültürlük ve çokkültürlülüğe ilişkin değerlendirme araçlarında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the relations and interactions among social groups in Türkiye through diversity approaches, within the framework of what is known as the“politics of difference,”the“politics of recognition,”or more commonly,“multiculturalism.”First, a conceptual framework is presented at a basic level, and perspectives toward social groups within societies are discussed through their philosophical background, moving from singularity (monism) to plurality, and from plurality to diversity. In this context, the increasing intercultural relations emphasized by postmodernism are examined. In order to evaluate the perception of diversity in Türkiye, the tolerance, contact, and diversity hypotheses determined within the scope of the Mutual Intercultural Relations in Plural Societies (MIRIPS) project were tested using data obtained from 634 participants and analyzed on the basis of four ethnic groups. While the tolerance and contact hypotheses were confirmed, the diversity hypothesis was partially rejected. Ultimately, when all ethnic groups in Türkiye were considered together, it was determined that there were no significant differences in terms of social identity, life satisfaction, multiculturalism, and the evaluation scales related to multiculturalism.