Unsupervised, continual and active object learning by mobile robots
Gezgin robotlarda eğiticisiz, sürekli ve aktif nesne öğrenimi
  1. Tez No: 1019612
  2. Yazar: HALUK ZİYA ZORLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. HURİYE IŞIL BOZMA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif öğrenme, Hareketli robotlar, Active learning, Mobile robots
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, gezgin robotlarda otonom nesne kavrama konusu ile ilgilidir. Açık dünya ortamlarında temel sorun, yeni nesnelerin sık sık ortaya çıkması ve dolayısıyla etiketli verilerin mevcut olmamasıdır. Bu koşullar otonom nesne kavramasını mümkün kılan gözetimsiz ve sürekli öğrenme yöntemlerini gerektirir. Ayrıca, gezgin robotların doğasında var olan hareket kabiliyeti, onların nesne anlayışını geliştirmek için çevreyi keşfetmesine ve çeşitli duyusal bilgi toplamasına olanak tanıyarak aktif öğrenmeyi mümkün kılar. Bu tez, bu zorlukları ele almak için eğiticisiz, artımlı ve aktif öğrenmeyi tümleştiren bir yöntem önermektedir; böylece mobil robotlar açık dünya ortamlarında nesne temsillerini otonom olarak edinebilir, iyileştirebilir ve sürdürebilir. Robotun her gelen RGB-D çerçeveyi bölütleyebildiği, elde edilen bölütleri kareler arasında izleyebildiği ve izlenen her nesneyle ilişkili bölütleri biriktirebildiği varsayılmaktadır. Ayrıca robotun gerektiğinde gezinme yeteneğine sahip olduğu varsayılmaktadır. İlk olarak, nesne temsili ele alınmakta ve mevcut modellerin en iyi performansı sağlayanları belirlemek için kapsamlı bir değerlendirme yapılmaktadır. Ardından, mevcut tek sınıf sınıflandırıcılar öğrenme ve tanıma performansı açısından değerlendirilmektedir. Üçüncü olarak, nesnelerin denetimsiz ve artımlı öğrenimi, bir nesne belleğinin geliştirildiği bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Son olarak, aktif nesne öğrenimi, robotun yeni nesneleri öğrenmek için topladığı veriler konusunda seçici olması yoluyla ele alınmaktadır. Önerilen tüm yöntemler, hem Gazebo simülasyon ortamında hem de gerçek dünya senaryolarında bir mobil robot ile kapsamlı olarak test edilmiştir. Bu çalışma, yeni ortamlarda uyarlanabilir, etiketsiz nesne anlayışını mümkün kılarak açık dünya robotik algısının ilerlemesine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is concerned with autonomous object cognition in mobile robots. A key issue in open-world environments is that new objects emerge frequently, and hence labeled data are unavailable. These conditions call for unsupervised and continual learning methods that enable autonomous object cognition. Moreover, their inherent mobility enables active learning, allowing robots to explore and gather diverse sensory information to improve object understanding. This thesis proposes an approach that integrates unsupervised, incremental and active learning to address these challenges, enabling mobile robots to autonomously acquire, refine, and maintain object representations in open-world environments. We assume that the robot is able to segment each incoming RGB-D frame, track the resulting segments across the frames, and accumulate the segments associated with each tracked object. We also assume that the robot is able to navigate as it finds necessary to do so. First, object representation is considered, and an extensive evaluation of the existing models is conducted to identify those achieving the best performance. Following, existing one-class classifiers are evaluated with respect to learning and recognition performance. Thirdly, unsupervised and incremental object learning is addressed via an approach in which an object memory is developed. Finally, active object learning is considered through having the robot be selective with regards to the data it collects in order to learn new objects. All the proposed methods are tested extensively in both the Gazebo simulation environment and real-world scenarios with a mobile robot. This work contributes to the advancement of open-world robotic perception by enabling adaptive, label-free object understanding in new environments.