Baş-boyun kanserlerinde insan papilloma virüs oranı vetipleri
- Tez No: 1019678
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM TAŞBAKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Baş ve boyun neoplazileri, İnsan papilloma virüsü, Siklin bağımlı kinaz inhibitörü p16, Tümör baskılayıcı protein p53, Head and Neck Neoplasms, Human Papillomavirus, Cyclin-Dependent Kinase Inhibitor p16
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Baş ve boyun skuamöz hücreli karsinomları (BB-SHK), heterojen biyolojik davranış özellikleri gösteren ve etiyolojisinde klasik olarak tütün ve alkol kullanımının önemli rol oynadığı kötü huylu hastalıklardır. Son yıllarda özellikle bazı anatomik alt gruplarda insan papilloma virüsünün (Human Papillomavirus, HPV) bu tümörlerin gelişiminde bağımsız bir etken olarak önem kazandığı gösterilmiştir. HPV varlığının tümör biyolojisi, prognoz ve tedavi yaklaşımlarını etkileyebilmesi nedeniyle baş ve boyun kanserlerinde (BBK) HPV prevalansının ve genotip dağılımının belirlenmesi klinik açıdan önem taşımaktadır. Bu çalışmanın temel amacı BB-SHK tanısı alan hastalarda HPV prevalansının ve genotip dağılımının belirlenmesidir. İkincil amaçlar ise HPV pozitifliği ile klinikopatolojik özellikler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve HPV varlığının p16 ekspresyonu ile p53 durumu arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif tanımlayıcı çalışma, 01 Ekim 2024–15 Nisan 2026 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalında yürütüldü. Çalışmaya tanımlanan tarihler arasında Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda (KBB) BB-SHK ön tanısı ile opere edilen toplam 160 hasta dahil edildi. Tümör dokularında HPV DNA varlığı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ile araştırıldı ve pozitif örneklerde genotiplendirme yapıldı. Olguların demografik özellikleri, sigara ve alkol kullanımı, kronik hastalığın ve immünsüpresyonun varlığı, tümör lokalizasyonu ve nüks durumu kaydedildi. p16 ekspresyonu ve p53 mutasyon durumu immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirildi. HPV pozitifliği ile klinikopatolojik değişkenler arasındaki ilişkiler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Genel sağkalım Kaplan–Meier yöntemi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 160 hastanın 8'inde (%5) HPV DNA pozitifliği saptandı. HPV pozitif olguların %50'sinde HPV 16, %25'inde HPV 18, kalan olgularda HPV 82 ve HPV 6 genotipleri belirlendi. HPV pozitifliği larenks yerleşimli tümörlerde oral kaviteye göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,027). Sigara kullanımı HPV negatif hastalarda anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı (p=0,013). p16 ekspresyonu HPV pozitif olgularda anlamlı olarak daha sık izlenirken (p<0,001), p53'ün vahşi tip olması da HPV pozitifliği ile vii ilişkili olduğu görüldü (p=0,011). p16 ekspresyonunun HPV varlığını öngörmede duyarlılığı %62,5, özgüllüğü %90,8 olarak hesaplandı. Genel sağkalım analizinde HPV pozitifliği ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Buna karşın p16 ekspresyonunun olmaması, p53 mutasyonunun varlığı, immünsüpresyonun ve kronik hastalığın varlığı ölüm ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisinin olduğu saptandı (sırasıyla; p=0,015, p=0,027, p=0,035 ve p=0,001). Sonuç: Bu çalışmada BB-SHK'de HPV prevalansı düşük bulunmakla birlikte, HPV pozitif olgularda p16 ekspresyonu ve p53'ün vahşi tip olmasının HPV varlığı ile anlamlı ilişki gösterdiği saptandı. HPV DNA analizinin yapılamadığı merkezlerde p16 ve p53 belirteçlerinin birlikte değerlendirilmesi HPV ile ilişkili tümörlerin öngörülmesinde yardımcı olabilir. Bölgesel HPV prevalansının ortaya konmasına yönelik geniş ölçekli çalışmaların planlanması ve HPV aşılamasının yaygınlaştırılması BBK'nin önlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Head and neck squamous cell carcinomas (HNSCC) represent a heterogeneous group of malignancies traditionally associated with tobacco and alcohol consumption. In recent years, human papillomavirus (HPV) infection has emerged as an independent etiological factor, particularly in certain anatomical subsites. Determination of HPV prevalence and genotype distribution in head and neck cancers is clinically important due to its potential impact on tumor biology, prognosis, and treatment strategies. The primary aim of this study was to determine the prevalence and genotype distribution of HPV in patients with HNSCC. Secondary aims included evaluating the relationship between HPV positivity and clinicopathological characteristics, as well as investigating the association of HPV status with p16 expression and p53 status. Materials and Methods: This prospective descriptive study was conducted at Ege University Faculty of Medicine, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology between October 1, 2024, and April 15, 2026. A total of 160 patients who underwent surgery at the Department of Otorhinolaryngology with a preliminary diagnosis of HNSCC during the specified dates were included in the study. HPV DNA was analyzed in tumor tissue samples using polymerase chain reaction (PCR), and genotyping was performed in HPV-positive cases. Demographic characteristics, smoking and alcohol consumption, comorbidities, immunosuppression status, tumor localization, and recurrence status were recorded. p16 expression and p53 mutation status were evaluated by immunohistochemical analysis. Associations between HPV positivity and clinicopathological variables were analyzed using appropriate statistical methods. Overall survival was evaluated using the Kaplan–Meier method. Results: HPV DNA positivity was detected in 8 of 160 patients (5%). Among HPV-positive cases, HPV16 was identified in 50%, HPV18 in 25%, and HPV82 and HPV6 in the remaining cases. HPV positivity was significantly higher in laryngeal tumors compared to oral cavity tumors (p=0.027). Smoking was significantly more frequent in HPV-negative patients (p=0.013). p16 expression was significantly more common in HPV-positive tumors (p<0.001), and wild-type p53 expression was also associated with HPV positivity (p=0.011). The sensitivity and specificity of p16 expression for predicting HPV presence were 62.5% and 90.8%, ix respectively. No significant association was observed between HPV positivity and overall survival (p>0.05). In contrast, absence of p16 expression, the presence of p53 mutation, immunosuppression, and the presence of chronic disease were significantly associated with mortality (p=0.015, p=0.027, p=0.035, and p=0.001, respectively). Conclusion: Although the prevalence of HPV in HNSCC was low in this cohort, a significant association was observed between HPV positivity, p16 expression, and wild-type p53 status. In settings where HPV DNA testing is not routinely available, combined evaluation of p16 expression and p53 status may be useful in predicting HPV-related tumors. Large-scale regional epidemiological studies are needed to better define HPV prevalence, and expansion of HPV vaccination programs may contribute to the prevention of head and neck cancers.