Plantar fasiitis tedavisinde ekstrakorporeal şok dalga tedavisi ve standart egzersiz tedavisine ek olarak uygulanan nöral kaydırma egzersizlerinin etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of extracorporeal shockwave therapy and neural sliding exercises applied in addition to standard exercise therapy in the treatment of plantar fasciitis
- Tez No: 1019706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİHTER AKINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, Nöral mobilizasyon, Plantar fasiit, Neural Mobilization, Plantar fasciitis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Plantar Fasiitis (PF) tanılı bireylerde ekstrakorporeal şok dalga tedavisi ve standart egzersiz programına ek olarak uygulanan nöral kaydırma egzersizlerinin ağrı, fonksiyonellik, kas kısalığı, denge performansı, yürüyüş parametreleri, kas kuvveti, kassal endurans ve fiziksel aktivite düzeyi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya PF tanısı almış 56 birey randomize kontrollü olarak iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna (n=28) Ekstrakorporeal Şok Olga Tedavisi (ESWT) ve standart egzersiz programına ek olarak nöral kaydırma egzersizleri uygulanırken, kontrol grubuna (n=28) ESWT ve standart egzersiz programı uygulandı. Tedavi programı 4 hafta sürdü. Tüm bireylerin tedavi öncesi ve sonrası VAS ile ağrı şiddetleri, AFİ ile ayak fonksiyonları, plantar fasya esnekliği, gastrosoleus esnekliği, otur uzan esneklik testi ve aktif diz ekstansiyonu testi ile kas kısalık ve esneklik değerlendirmesi, tek ayak üzerinde durma testi ile denge performansı, One Step Yürüme testi ile yürüme parametreleri, el tipi dinamometre ile kas kuvvetleri, topuk yükseltme testi ile kassal enduransları ve IPAQ ile fiziksel aktivite düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubunda tedavi sonrasında ağrı, ayak fonksiyonu, kas kısalığı, denge ve yürüme performansı, kas kuvveti, kassal endurans ve fiziksel aktivite düzeylerinde anlamlı iyileşmeler gözlemlendi (p<0,05), Kontrol grubunda ise ağrı, fonksiyonellik, kas kısalığı, denge ve yürüme performansı, kassal endurans ve fiziksel aktivite düzeylerinde anlamlı iyileşmeler gözlemlenirken (p<0,05), kas kuvvetinde anlamlı değişiklik saptanmadı (p>0,05). Gruplar arası karşılaştırmada ise çalışma grubunun ağrı, ayak fonksiyonu, kas kısalığı, denge ve yürüme performansı, kas kuvveti ve kassal enduransa ilişkin bazı parametrelerde kontrol grubuna kıyasla daha yüksek düzeyde iyileşme gözlemlendi (p<0,05). Gruplar arasında fiziksel aktivite düzeyi bakımından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05) Sonuç: Nöral kaydırma egzersizlerinin PF rehabilitasyonunda destekleyici ve tamamlayıcı bir yaklaşım olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of extracorporeal shockwave therapy and neural sliding exercises applied in addition to a standard exercise program on pain, functionality, muscle shortening, balance performance, gait parameters, muscle strength, muscular endurance, and physical activity level in individuals diagnosed with Plantar Fasciitis (PF). Method: 56 individuals diagnosed with PF were randomly divided into two groups. The study group (n=28) received Extracorporeal Shockwave Therapy (ESWT) and neural sliding exercises in addition to a standard exercise program, while the control group (n=28) received ESWT and a standard exercise program. The treatment program lasted 4 weeks. All individuals were assessed before and after treatment using VAS for pain intensity, AFI for foot function, plantar fascia flexibility, gastrosoleus flexibility, sit-and-reach flexibility test and active knee extension test for muscle shortness and flexibility, single-leg stance test for balance performance, One-Step Walking test for gait parameters, handheld dynamometer for muscle strength, heel raise test for muscular endurance, and IPAQ for physical activity levels. Results: In the study group, significant improvements were observed in pain, foot function, muscle shortness, balance and walking performance, muscle strength, muscular endurance, and physical activity levels after treatment (p<0.05). In the control group, significant improvements were observed in pain, functionality, muscle shortness, balance and walking performance, muscular endurance, and physical activity levels (p<0.05), while no significant change was found in muscle strength (p>0.05). In the intergroup comparison, the study group showed a higher level of improvement compared to the control group in some parameters related to pain, foot function, muscle shortening, balance and walking performance, muscle strength, and muscular endurance (p<0.05). No significant difference was found between the groups in terms of physical activity level (p>0.05). Conclusion: It is thought that neural sliding exercises can be used as a supportive and complementary approach in PF rehabilitation.