Plevral efüzyonlu hastalarda tanı ve tedavi deneyimlerimiz
Our experience in the diagnosis and treatment of patients with pleural effusion
- Tez No: 1019707
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT SAYIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Plevral efüzyon, Pleural effusion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Plevral efüzyon, plevral boşlukta normalden fazla sıvı birikmesi ile karakterize olup birçok benign ve malign hastalığın önemli bir klinik bulgusudur. Tanı ve tedavi sürecinde etiyolojinin doğru belirlenmesi, uygun girişimsel yaklaşımın seçilmesi ve prognozun değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, plevral efüzyon tanısı alan hastaların demografik ve klinik özelliklerini değerlendirmek; benign ve malign etiyolojiye sahip olguları yaş, sigara kullanımı, efüzyon miktarı, efüzyon vasfı, drenaj yöntemleri ve cerrahi işlem gereksinimi açısından karşılaştırmak; ayrıca malign plevral efüzyon gelişimini etkileyen bağımsız risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma retrospektif ve tanımlayıcı tipte gerçekleştirildi. Çalışmaya Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde Ocak 2020- Aralık 2025 tarihleri arasında plevral efüzyon tanısı ile takip ve tedavi edilen 323 hasta dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, efüzyon yeri ve miktarı, etiyoloji, plevral sıvı özellikleri, uygulanan drenaj yöntemleri ve cerrahi işlemleri hasta dosyaları üzerinden değerlendirildi. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, Ki-kare testi ve lojistik regresyon analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %58.2'si erkek, %41.8'i kadın olup yaş ortalaması ileri erişkin yaş grubunda bulundu. Olguların %53.3'ü benign, %46.7'si malign etiyolojiye sahipti. Malign efüzyonlarda eksüdatif sıvı tipi, sigara kullanımı ve masif efüzyon oranı anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı (p<0.05). Benign olgularda transüdatif karakter daha sık gözlenirken, malign grupta eksüdatif sıvı belirgin olarak ön plandaydı. Drenaj yöntemi ve cerrahi işlem gereksinimi açısından gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edildi. Lojistik regresyon analizinde eksüdatif sıvı karakteri ve sigara kullanımının malign plevral efüzyon gelişimi açısından bağımsız risk faktörleri olduğu belirlendi. Sonuç: Plevral efüzyon, farklı etiyolojik nedenlere bağlı gelişen ve multidisipliner yaklaşım gerektiren önemli bir klinik tablodur. Özellikle eksüdatif sıvı karakteri, sigara kullanımı ve masif efüzyon varlığı malignite açısından dikkatle değerlendirilmelidir. Erken tanı, uygun IV drenaj yöntemi ve doğru tedavi yaklaşımı hastaların klinik yönetimi ve yaşam kalitesi açısından büyük önem taşımaktadır. Retrospektif gerçek yaşam verilerine dayanan bu çalışmanın, plevral efüzyonlu hastaların tanı ve tedavi süreçlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Pleural effusion is characterized by an accumulation of fluid in the pleural space exceeding normal levels and is a significant clinical finding in many benign and malignant diseases. Accurate determination of the etiology, selection of an appropriate interventional approach, and assessment of the prognosis are of great importance in the diagnosis and treatment process. The aim of this study is to evaluate the demographic and clinical characteristics of patients diagnosed with pleural effusion; to compare cases with benign and malignant etiologies in terms of age, smoking status, effusion volume, effusion characteristics, drainage methods, and the need for surgical intervention; and to identify independent risk factors influencing the development of malignant pleural effusion. Materials and Methods: The study was conducted as a retrospective and descriptive study. The study included 323 patients diagnosed with pleural effusion who were followed and treated at the Thoracic Surgery Clinic of the Dursun Odabaş Medical Center at Van Yüzüncü Yıl University between January 2020 and December 2025. Patient characteristics, including age, gender, smoking status, location and volume of the effusion, etiology, pleural fluid characteristics, drainage methods applied, and surgical procedures, were evaluated based on medical records. Descriptive statistics, independent samples t-test, chi-square test, and logistic regression analysis were used for data analysis. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Of the patients included in the study, 58.2% were male and 41.8% were female, with the mean age falling within the older adult age group. Among the cases, 53.3% had a benign etiology and 46.7% had a malignant etiology. In malignant effusions, the exudative fluid type, smoking status, and rate of massive effusion were found to be significantly higher (p<0.05). While the transudative character was more commonly observed in benign cases, exudative fluid was distinctly predominant in the malignant group. Significant differences were identified between the groups regarding drainage methods and the need for surgical intervention. Logistic regression analysis determined that exudative fluid character and smoking were independent risk factors for the development of malignant pleural effusion. Conclusion: Pleural effusion is an important clinical condition arising from various etiological causes and requiring a multidisciplinary approach. In particular, the exudative fluid character, VI smoking history, and the presence of massive effusion should be carefully evaluated for malignancy. Early diagnosis, appropriate drainage methods, and the correct treatment approach are of great importance for patients' clinical management and quality of life. It is anticipated that this study, based on retrospective real-world data, will contribute to the diagnostic and treatment processes of patients with pleural effusion.