Targeting glutathione peroxidase 4 and ferroptosis pathways in prostate cancer with novel compounds
Özgün bileşikler ile prostat kanserinde glutatyon peroksidaz 4 ve ferroptozis yolaklarının hedeflenmesi
- Tez No: 1019717
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA TÜMER, DOÇ. DR. MEHMET ÖZBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, Ferroptoz, Anticancer, Ferroptosis
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Selagibenzophenone B türevleri olan SB-7 ve SB-9'un PC3 kastrasyona dirençli prostat kanseri hücrelerindeki ferroptozis ile ilişkili etkileri, in vitro ve in silico yaklaşımlar birlikte kullanılarak araştırılmıştır. PC3 hücreleri SB-7 ve SB-9'un IC₅₀/2, IC₅₀ ve IC₅₀×2 dozları ile muamele edilmiş; etkileri akış sitometrisi, GPX4 enzim aktivitesi tayini, hücre içi demir ve lipit peroksidasyonu ölçümleri, gen ekspresyon analizi, moleküler docking ve moleküler dinamik simülasyonları ile değerlendirilmiştir. Test edilen bileşikler arasında SB-7 daha güçlü biyolojik aktivite göstermiş, hücre canlılığını azaltmış ve non-apoptotik hücre ölümünü artırmıştır. Biyokimyasal analizler, SB-7'nin yüksek dozda hücre içi demir birikimini, düşük dozda ise lipit peroksidasyonunu artırdığını, buna karşın GPX4 enzim aktivitesinde anlamlı bir değişiklik oluşturmadığını göstermiştir. Gen ekspresyon analizinde, SB-7 ve SB-9'un düşük dozlarda SLC7A11 ekspresyonunu artırdığı, diğer ferroptozis ile ilişkili genlerde ise belirgin bir değişiklik oluşturmadığı belirlenmiştir. In silico analizlerde SB-9'un GPX4 aktif bölgesi ile doğrudan etkileştiği, SB-7'nin ise aktif bölgeye komşu alternatif bir bölgeye bağlandığı gösterilmiştir. Sonuç olarak, özellikle SB-7'nin PC3 hücrelerinde ferroptotik stres ile ilişkili non-apoptotik hücre ölümünü indüklediği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigated the ferroptosis-related effects of Selagibenzophenone B derivatives, SB-7 and SB-9, in PC3 castration-resistant prostate cancer cells using combined in vitro and in silico approaches. PC3 cells were treated with SB-7 and SB-9 at IC₅₀/2, IC₅₀, and IC₅₀×2 concentrations, and their effects were evaluated by flow cytometry, GPX4 enzyme activity assay, intracellular iron and lipid peroxidation measurements, gene expression analysis, molecular docking, and molecular dynamics simulations. Among the tested compounds, SB-7 showed the stronger biological activity by reducing cell viability and increasing non-apoptotic cell death. Biochemical analyses demonstrated that SB-7 increased intracellular iron accumulation at the higher dose and lipid peroxidation at the lower dose, while no significant change in GPX4 enzyme activity was observed. Gene expression analysis showed that both SB-7 and SB-9 upregulated SLC7A11 at low doses without marked changes in other ferroptosis-related genes. In silico analyses indicated that SB-9 interacted directly with the GPX4 active site, whereas SB-7 bound to an alternative region adjacent to the active site. Overall, the findings suggest that especially SB-7 induces non-apoptotic cell death associated with ferroptotic stress in PC3 cells.