Menopoz Dönemindeki Kadınlarda Mandala Boyamanın Menopoz Semptomları, Cinsel Yaşam Kalitesi ve Benlik Saygısı Üzerindeki Etkisi
The Effect of Mandala Coloring On Menopausal Symptoms, Sexual Quality Of Life, and Self-Esteem in Women During the Menopause Period
  1. Tez No: 1019789
  2. Yazar: KEVSER KATKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KARASU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Cinsel yaşam, Self esteem, Sexual life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Araştırma, menopoz dönemindeki kadınlara uygulanan mandala boyamanın menopoz semptomları, cinsel yaşam kalitesi ve benlik saygısına olan etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya, Kahramanmaraş ili merkez ilçelerinde yer alan iki Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran menopoz dönemindeki kadınlar alınmıştır. Çalışmaya, 35 mandala boyama ve 35 kontrol grubunda olmak üzere toplam 70 kadın dahil edilmiştir. Araştırma verileri“Tanıtıcı Özellikler Bilgi Formu”,“Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği”,“Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“Coopersmith Özsaygı Envanteri”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada mandala boyama grubuna 4 hafta boyunca, haftada bir kez yaklaşık 30 dakikalık seanslar şeklinde mandala boyama uygulaması yaptırılmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir müdahale uygulanmamıştır. Veri toplama araçları, mandala boyama ve kontrol grubundaki katılımcılara uygulamadan önce doldurtulmuştur. 4 haftalık mandala boyama uygulama sürecinden sonra tüm katılımcılara tekrar veri toplama araçları doldurtulmuştur. Verilerin analizinde Ki-kare, Fisher exact, bağımsız gruplarda t testi ve bağımlı gruplarda t testi kullanılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda; müdahale grubundaki kadınların son testte Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği (toplam, somatik şikâyetler alt boyutu, psikolojik şikâyetler alt boyutu) puanlarının anlamlı olarak azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca müdahale grubundaki kadınların son testte Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Coopersmith Özsaygı Envanteri'nden aldıkları puanların kontrol grubuna göre arttığı saptanmıştır (tüm p değerleri<0.05). Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, hemşirelerin kadınların menopoz dönemindeki semptomlar ile baş etmelerinde yardımcı olabilmeleri için tamamlayıcı ve bütünleşik tedavi yöntemlerinden biri olan mandala boyamayı hemşirelik uygulamalarına dâhil etmeleri önerilmektedir. Buna ek olarak, standartlaştırılmış mandala uygulamalarının menopoz semptomları üzerindeki etkilerini doğrulamak için yüksek kaliteli randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a randomized controlled trial to determine the effects of mandala coloring on menopausal symptoms, sexual quality of life, and self-esteem in women during the menopausal period. The study included women in menopause who applied to two Family Health Centers located in the central districts of Kahramanmaraş province. A total of 70 women were included in the study, comprising 35 in the mandala coloring group and 35 in the control group. Research data were collected using the“Descriptive Characteristics Information Form,”“Menopause Rating Scale,”“Quality of Sexual Life Scale,”and“Coopersmith Self-Esteem Inventory.”In the study, the mandala coloring group practiced mandala coloring in approximately 30-minute sessions once a week for 4 weeks. The control group received no intervention. Data collection tools were completed by participants in both the mandala coloring and control groups before the application. After the 4-week mandala coloring activity, all participants were asked to complete the data collection tools again. Chi-square test, Fisher exact test, independent samples t-test and paired samples t-test were used in the analysis of the data. In intergroup comparisons, it was determined that women in the intervention group had significantly decreased scores on the Menopause Rating Scale (total, somatic complaints subscale, psychological complaints subscale) in the final test. Furthermore, it was found that women in the intervention group scored higher on the Sexual Life Quality Scale and the Coopersmith Self-Esteem Inventory in the final test compared to the control group (all p-values <0.05). Furthermore, it was found that women in the intervention group scored higher on the Quality of Sexual Life Scale and the Coopersmith Self-Esteem Inventory in the final test compared to the control group (all p values <0.05). In line with the results obtained it is recommended that nurses include mandala colorıng, one of the complementary and integrated treatment methods, in nursing practices to help women cope with symptoms during menopause. In addition, high-quality randomized studies are needed to validate the effects of standardized mandala practices on menopausal symptoms.