Diz osteoartriti olan hastalarda ultrasonografi eşliğinde uygulanan geniküler sinir bloğunun ağrı, yaşam kalitesi ve diz eklem propriosepsiyonu üzerine etkisinin araştırılması
The effect of ultrasound-guided genicular nerve block on pain, quality of life, and knee joint proprioception in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 1020033
  2. Yazar: BEYZA NUR AFŞİN BENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, geniküler sinir bloğu, propriosepsiyon, CPM, eklem pozisyon hatası, Knee osteoarthritis, genicular nerve block, proprioception, CPM, joint position error
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Diz osteoartriti (OA), eklem kıkırdağının progresif dejenerasyonu ile karakterize olup ağrı, tutukluk ve fonksiyon kaybına yol açan yaygın bir kas-iskelet sistemi hastalığıdır. Diz OA'da yalnızca ağrı ve fonksiyonel kısıtlılık değil, aynı zamanda proprioseptif duyuda bozulma da önemli bir klinik sorundur. Geniküler sinir bloğu (GSB), son yıllarda ağrı kontrolünde etkili bir girişimsel yöntem olarak öne çıkmakla birlikte proprioseptif fonksiyonlar üzerindeki etkisi net değildir. Bu çalışmada, diz OA'lı hastalarda ultrasonografi (USG) eşliğinde uygulanan GSB'nin propriosepsiyon, ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği'ne başvuran ve Kellgren–Lawrence Evre 2–3 diz osteoartriti tanısı alan toplam 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak egzersiz ve GSB+egzersiz olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara ev egzersiz programı uygulanırken, müdahale grubuna ek olarak USG eşliğinde geniküler sinir bloğu uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, 2. hafta ve 1. ayda değerlendirildi. Ağrı düzeyi Vizüel Analog Skala (VAS), fonksiyonel durum Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), yaşam kalitesi Nottingham Sağlık Profili (NSP) ile değerlendirildi. Diz eklem propriosepsiyonu Continuous Passive Motion (CPM) cihazı kullanılarak eklem pozisyon hatası yöntemiyle (JPS) 30°, 45° ve 60° fleksiyon açılarında ölçüldü. Bulgular: Tedavi sonrası değerlendirmelerde her iki grupta da VAS, WOMAC ve NSP skorlarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı (p<0,05). GSB+egzersiz grubunda, egzersiz grubuna kıyasla istirahat ve aktivite VAS skorlarında, WOMAC alt ölçeklerinde ve NSP'nin fiziksel aktivite ile ağrı alt boyutlarında anlamlı düzeyde daha fazla iyileşme gözlendi (p<0,05). Propriyoseptif değerlendirmede gruplar arasında genel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Bununla birlikte, GSB+egzersiz grubunda 60° fleksiyon açısında zaman içerisinde sınırlı bir iyileşme gözlendi. Sonuç: Geniküler sinir bloğunun egzersiz programı ile birlikte uygulanmasının diz osteoartritli hastalarda ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerinde yalnızca egzersize kıyasla daha belirgin iyileşme sağladığı görülmüştür. Proprioseptif değerlendirmede gruplar arasında anlamlı fark saptanmamakla birlikte, özellikle 60° fleksiyon açısında sınırlı bir iyileşme gözlenmiştir. Bu bulgular, geniküler sinir bloğunun kısa dönem takipte proprioseptif fonksiyonu olumsuz etkilemediğini düşündürmektedir. Geniküler sinir bloğu, egzersiz ile kombine edildiğinde diz osteoartriti tedavisinde etkili ve uygulanabilir bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Knee osteoarthritis (OA) is a common degenerative joint disease characterized by progressive cartilage degradation, leading to pain, stiffness, and functional impairment. In addition to these clinical features, proprioceptive impairment is an important component of knee OA. Genicular nerve block has emerged as an effective interventional method for pain management; however, its effects on proprioceptive function remain unclear. This study aimed to evaluate the effects of ultrasound-guided genicular nerve block on pain, functional status, quality of life, and knee joint proprioception in patients with knee OA. Materials and Methods: A total of 40 patients diagnosed with Kellgren–Lawrence grade 2–3 knee OA were included in this randomized study. Patients were divided into two groups: exercise alone and genicular nerve block combined with exercise. All patients received a home-based exercise program, while the intervention group additionally underwent ultrasound guided-genicular nerve block. Evaluations were performed at baseline, at the 2nd week, and at the 1st month. Pain was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), functional status with the Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), and quality of life with the Nottingham Health Profile (NHP). Knee joint proprioception was evaluated using a Continuous Passive Motion (CPM) device at 30°, 45°, and 60° of knee flexion. Results: Both groups demonstrated significant improvements in VAS, WOMAC, and NHP scores after treatment (p<0.05). Compared to the exercise group, the genicular nerve block+exercise group showed significantly greater improvements in resting and activity VAS scores, WOMAC subscales, and the physical activity and pain domains of NHP (p<0.05). No significant differences were observed between groups in overall proprioceptive measurements (p>0.05). However, a limited improvement was observed at 60° of knee flexion in the genicular nerve block+exercise group over time. Conclusion: Genicular nerve block combined with an exercise program resulted in greater improvements in pain, functional status, and quality of life compared to exercise alone in patients with knee osteoarthritis. Although no significant differences were observed between groups in proprioceptive outcomes, a limited improvement was noted at 60° of knee flexion. These findings suggest that genicular nerve block does not adversely affect proprioceptive function in the short term. Therefore, when combined with exercise, genicular nerve block may be considered an effective and applicable treatment option in the management of knee osteoarthritis.